Petr Paulczyňski: homepage

I já měl v Hradci příspěvek.

V naší sekci zaznělo mnoho přímo téměř vědeckých příspěvků. Myslím, že přednášející se nechali unést vzlatnými tématy v teoretické rovině. Já se pokusil vrátit diskuzi na zem.

Posuďte jak. Jednomu z našich brněnských šéfů podal někdo SMSkou hlášení, že jsem si troufl řečnit. Tento kolega mi o přestávce pravil. Tak jsem si říkal, to bude zas průser. Tak posuďte: byl, nebo nebyl?

Dovolte mi vzpomenout podobné Ideové konference která proběhla 21 a 22/4 2002.

Na této konferenci jsem tehdy přednesl příspěvek, který je k nalezení na stránkách ODS a který s mírnými modifikacemi platí  i dnes.  Z toho vyplývá, že jsme se těch 6 let věnovali řadě témat, která jsme přivedli na kongresu v Brně k úplné dokonalosti, abychom po volbách uplatnili pouze to minimum, které nám umožnila praxe koaličního vládnutí a jisté, byť asi nezbytné ustupování různým formám nátlaku. Z toho vyplývá jedno velké poučení, které si dovolím formulovat na závěr tohoto svého kratičkého příspěvku.

Pro samo vzletné téma, jako je rovná daň, jsme se zapomněli věnovat praxi všedního dne, v němž se s hydrou administrativy spojené s podnikáním potýkají ti, kteří kapitalismus v této zemi budují. Jsou to podnikatelé, živnostníci, kteří mají svoje problémy a my jsme se moc nenaučili jim naslouchat. Nebudu teď hovořit o tom, že jsou zcela zjevné pokusy podnikatele kriminalizovat a znepříjemňovat jim život. Na práci berních úředníků se totiž nezměnilo skoro vůbec nic. A působení našeho ministra financí, v jehož poradním týmu jsem působil a který hodlal v této věci provést změny bylo bohužel tak krátké, že než se rozkoukal, byl pryč.

Rovná daň je krásná věc, ale při jejím prosazení jsme nenašli politického partnera. Moje tehdejší upozornění, že bude mít mocného nepřítele v nejméně 3000 daňových poradcích a v několika desítkách tisíc berních úředníků se ukázalo být prorockými slovy .

Z naší ikony - superhrubé mzdy, která měla mít pouze deklaratorní charakter ukazující lidem skutečné náklady spojené s jejich prací někdo udělal skutečný daňový základ a slavná 15%-ní daň se tím pádem stala Potěmkinovou vesnicí.

O jednoduché výplatní pásce, která by měla větší pozitivní dopad než všechny billboardové kampaně jsme si také jenom zafantazírovali.

Vůbec jsme nevěnovali  pozornost novele zákona 337 Správy daní a poplatků, a v něm  zakotveného nerovného postavení subjektů daňového řízení. Podnikatel je vystaven jako v jediném zákoně v této zemi presumpci viny, nikoliv presumpci neviny. On musí dokazovat, že se něco stalo či nestalo a někdy je to skutečná tragédie.

Dále bychom se měli věnovat vytýkacímu řízení. V okamžiku, kdy má stát vrátit podnikateli nějaké peníze, například nadměrný odpočet z daně z přidané hodnoty, tedy peníze, které podnikateli patří a suma přesáhne  sto tisíc, provede berňák vytýkací řízení a peníze jsou 3 měsíce zablokovány, aniž by kdokoliv vysvětlil proč.

To je jen malá reminiscence na téma: co jsem říkal v roce 2002 to většinou platí dosud.

A jako dlouholetý člen odborného týmu, jeho práce skončila nevím proč společně s Vlastou Tlustým, navrhuji  věnovat se v nejbližším období těmto mým doporučením:

-obnovit činnost odborného týmu pro oblast daní
- věnovat více pozornosti problémům podnikatelského všedního dne, důsledným uplatňováním zásady úředního šimla je třeba zničit. Zrušme většinu výjimek, které nejsou ničím jiným, než zaplevelením legislativy.
-věnovat pozornost úpravě zákona o správě daní a poplatků, který je sám o sobě příšernou normou, v níž už se nevyzná skoro nikdo.
-vrátit na stůl jednoduchou výplatní pásku
-zrušit superhrubou jako daňový základ
- nerozpracovávat naše budoucí cíle do takového provozního detailu, který nám potom nepovolí naši partneři kteří stojí na konci stupnice partner, přítel, nepřítel, úhlavní nepřítel, koaliční partner

A jestliže se nám podaří alespoň něco z toho na co jsem upozornil prosadit, uděláme víc práce než nejdražší PR agentura.

P.S. redukce výjimek se dostala do závěrů práce této sekce.

Zde prevoschodítělstvo naší sekce:


zpět | tisk | poslat odkaz
Ohodnotit: 1 | 2 | 3 | 4 | 5, hodnoceno: 1855x, známka: 2.9
Kategorie: Svět Modrého ptáka
online: 24
návštěv:

Locations of visitors to this page blog.idnes.cz
odkazy
Václav Klaus
eStat.cz
Město Brno
Moderní Brno
   ODS
   ODS Brno
   
   
   
   
odjinud aktuálně

TOPlist