Petr Paulczyňski: homepage

EU půjde za pár let do kytek

Popis průběhu zahraniční sekce na Ideové konferenci ODS.

Na úvod jsme si vyslechli přednášku o geopolitice od pozvaného hosta (nečlen ODS) Petra Robejška z Mezinárodního institutu pro ekonomiku a politiku v Hamburku, který prohlásil, že podle všeho se v Evropě rodí tradiční mocenské uspořádání, samozřejmě na úkor EU, kterážto asi, za pár let, půjde do kytek. Ne, že bych měl pocit, že je to hotová věc, ale tak trochu si myslím, že EU má svá nejlepší léta za sebou. Je prostě za zenitem, jak řekl přednášející.

Zmínil se i o proběhlém summitu NATO v Bukurešti, kde přístup Ruska proti Gruzii a jejím eventuelním přizváním k rozhovorům o možném členství zvítězil, což - jak pan Robejšek smutně poznamenal - je vůbec poprvé, co si Rusko jakožto nečlen NATO prosadilo své. V tomto viděl jeden z důkazů, že NATO je v háji, a že bychom jako ČR měli svou pozornost více zaměřovat na posilování transatlantické vazby; zejména na Francii (!) a na Británii taktéž. Zintenzivňují se kontakty Německo - Rusko, takže je třeba tradiční přístup. Co se týká milé Evropské unie, politolog předestřel chmurné vize.

Také drtivá většina příspěvků přítomných členů ODS nenechala na EU nit suchou. Jednotliví řečníci se doplňovali v kritice Lisabonské smlouvy. Mohu říci, že pokud se obhajovala vládní pozice v ratifikaci smlouvy, tak pouze v tom, že jsme jako neměli na vybranou, že se na nás kde kdo kouká, že příští rok povedeme evropské předsednictví a jak by to vypadalo. Někteří přítomní pak kritizovali tento "fatalistický přístup" k naši ratifikaci Lisabonské smlouvy.

Také zazněla kritika politiky obnovitelných zdrojů energie a přístup Zelených k jaderné energii. Není pochyb, že ODS má v této věci jasno.

A radach v Brdech? No, o radaru padlo jakési jedno slovíčko. Prostě, hotovka. Radar v Brdech bude, i kdyby se soudruzi z toho...měli mít špatné spaní. Dodávám já.  


zpět | tisk | poslat odkaz
Ohodnotit: 1 | 2 | 3 | 4 | 5, hodnoceno: 2403x, známka: 2.9
Kategorie: Svět Modrého ptáka
online: 20
návštěv:

Locations of visitors to this page blog.idnes.cz
odkazy
Václav Klaus
eStat.cz
Město Brno
Moderní Brno
   ODS
   ODS Brno
   
   
   
   
odjinud aktuálně

TOPlist