Petr Paulczyňski: homepage

Topolánek o Tlustém a nejen o něm...

Docela slušný intervjúk. Kdyby Topol občas neukazoval vztyčené prsty a tak, měly by jeho myšlenky hlavu a patu. zde pár ukázek z E15, zbytek přímo tam.

* E15: Na tiskové konferenci vlády jste pochválil Vlastimila Tlustého. Byl to signál k jednání o uklidnění napjatých vztahů?

To nebyla vlídná slova, to bylo konstatování faktu. Byli jsme schopni v první vládě, kde byl Vlastimil Tlustý ministrem, rozhodnout základní parametry narovnání s Nomurou. Proto jsem na tiskové konferenci korektně konstatoval, že proces zahájil Vlastimil Tlustý a ukončil Miroslav Kalousek.

* E15: Takže to není výzva ke smíru?

V osobní poloze nejsem schopen s Vlastimilem Tlustým moc komunikovat. Z jeho úst padly v uplynulém roce a půl věty, které těžko může vzít zpět. Jako předseda ODS po něm pouze chci, aby se choval jako politik ODS. Podle našich pravidel, která sám Vlastimil Tlustý vymyslel a prosadil. On se má demokraticky podřídit drtivé většině, což nedělá.

* E15: Tlustý vládě vytýká řadu věcí, od návrhu na vyrovnání s církvemi po zamýšlené daňové změny. Je to tedy spor o reálná témata, či především osobní animozita?

 Já jsem přišel do Prahy jako no name někde z Ostravy, který s ostatními neprošel tu trnitou transformační stezku...

Ten problém není věcný, ale spíše osobní. Já se netvářím jako člověk, který ví všechno o vyrovnání s církvemi. Na věcnou diskusi mám ministry, experty, poradce ministrů, takže věcnou diskusi mohou kolegové vést. Politická diskuse, pokud on nerespektuje základní pravidla hry, je však složitá. A v osobní rovině to vidím jako natolik narušené, že je to téměř nemožné.

* E15: Když jste se stal předsedou ODS, stál jste mimo sněmovnu a komunikace mezi vámi a poslaneckým klubem nebyla nejlepší. Tam je počátek animozit?

Komunikace byla velmi špatná. Poslanci měli většinově jiný názor.

* E15: A jsou to základy současného sporu?

Myslím si, že základy jsou dokonce v době, kdy jsem ještě vůbec nebyl v politice. Vlastimil Tlustý patří k politikům devadesátých let, kteří se podíleli na pozitivních transformačních krocích, ale také se podíleli na celé řadě problémů, kvůli kterým se fakticky strana rozštípla. To, že stál na straně Václava Klause, jej ctí, avšak všechny vazby si přenesl do 21. století a v tomto smyslu je pro mě politikem devadesátých let. Když jsem přišel do politiky, on už byl velký boss, který něco znamenal. Všechny problémy, které tehdy musely nutně vznikat, si přináší s sebou. Všechny osobní vazby, osobní nevraživosti. Já jsem, jak kolegové někdy naznačují, přišel jako no name někde z Ostravy, který s nimi neprošel tu transformační trnitou stezku, a najednou mám vládnout, rozhodovat, říkat, jak to má být. Oni mě nikdy úplně nevzali.

Což mě nijak neruší. Když se podíváte na dnešní členskou základnu, tak z 29 tisíc členů už je velká většina lidí, kteří přišli do ODS po roce 1997. To znamená po ,,Sarajevu". Pro mě je důležité, aby ODS plnila roli liberálněkonzervativní strany od pravého středu až po křesťansko demokratickou tradici. To je velmi široký názorový rozptyl a mým úkolem je být svorníkem. Vlastimil Tlustý představuje pouze jeden výsek z celého širokého spektra názorů. A to, že svůj názor povyšuje na názor ODS, je v tuto chvíli velice zpupné.

* E15: Není to jak od Vlastimila Tlustého, tak od některých dalších členů ODS příprava na podzimní volební kongres ODS?

Nemyslím si, že to může ovlivnit volební kongres, ale může to bohužel ovlivnit mínění voličů o straně. Voliči nám vždy vystaví určitý penalizační malus v případě nejednoty a rozhádanosti. V tomto smyslu působíme jako strana rozhádaná, přesto, že to tak není. Skupina lidí, která vytváří dojem nejednotnosti, je velmi omezená a i poslanecký klub je naprosto jednotný. Doufám, že i voliči projeví v tomto smyslu jistou zralost. Věřím, že to nebude mít vliv na krajské volby.

Protože například krajské volby by mohly ovlivnit i kongres. Jinak se spíš bojím, že všechna hezká slova o ideové čistotě a programovém směřování ODS, která klidně podepíšu, je naprosto nesmyslné říkat v době, kdy je to 50:50. Kdy jsme po sedmi měsících uzavřeli velmi složitě koalici, která je svým způsobem nesourodá, ale která nám umožňuje udělat něco, nikoli nic.

* E15: Preferujete tedy alespoň částečné splnění programu, byť na základě někdy výrazných ústupků?

Pokud naplníme někde padesát, někde sedmdesát, někde třicet procent našeho volebního programu, tak to je pořád víc než nula. V tomto smyslu mě může někdo podezírat z nějakého bezbřehého pragmatizmu, ale politika není jednoduchá.

Odpovědnost vůči voličům, kteří nám dali hlas, abychom realizovali alespoň část svého programu, mě vede k tomu, že se tak úporně snažím každý detail realizovat. Je to strašně složité, postoj Vlastimila Tlustého je hodně účelový. To neznamená, že v některých oblastech nemá pravdu. To samozřejmě má. Je to vyjednaný kompromis jak ve vládě, tak ve sněmovně.

* E15: Jaký výsledek krajských voleb byste považoval za neúspěch, byla by to například ztráta čtyř hejtmanů, o které se mluví jako o jednom z možných scénářů?

 ... a najednou mám vládnout, rozhodovat, říkat, jak to má být. Oni mě nikdy úplně nevzali...

To jsou strašné spekulace. Já jsem vždy velmi opatrný, a když následně vždy volby vyhraji, jsem jediný, kdo se výrazně neraduje. Rozhoduje spousta věcí, celková atmosféra v zemi. Vidíte například uměle vybuzené stávkové hnutí. Tlak je obrovský.

Může to pozitivně i negativně ovlivnit lidi, kteří k volbám přijdou či nepřijdou. Při účasti lidí u senátních, ale i krajských voleb je to vabank. Nemám ani tak obavu o to, že bychom v regionech, kde volby vyhráváme, nyní nevyhráli. Spíš se bojím, že nebudeme schopni udělat funkční koalice, případně postavit hejtmana. Ale pokud jsme v regionu dělali dobrou práci a máme koaliční potenciál, tak ho prosadíme i v případě, že vedení sociální demokracie bude proti.

A další otázky

* E15: Očekáváte, že po agresivní kampani ČSSD s ní bude moci ODS na regionální úrovni spolupracovat?

* E15: S jakým očekáváním půjdete na volební kongres? Čekáte tvrdý střet, nebo hladké obhájení pozice předsedy? 

* E15: Na druhé straně jisté pnutí mezi hejtmany a vedením ODS je, to přece nepopřete?

* E15: Jaké jsou pro vás varianty dalšího fungování vlády?

* E15: Usilujete o většinu ve výborech sněmovny. Proč?

* E15: Společně s letištěm půjdou k prodeji i České aerolinie. Proč jste přistoupili k tomuto kroku?

* E15: Na začátku týdne jste oznámil výslednou částku, ke které došli arbitři v kauze Nomura. Pro stát je to ve vztahu k Nomuře uzavřená záležitost, přesto ministr financí Miroslav Kalousek útočí na největší banku v zemi. Ve světě není příliš mnoho ministrů financí, kteří by to dělali. Je jeho postoj pozicí státu, nebo je to v osobní rovině?

* E15: Dohoda typu odpusťme si, co jsme si, již nepřichází v úvahu, pokud by o ní banka měla zájem?

* E15: Považujete tedy dohodu státu s Nomurou za ideální řešení?


zpět | tisk | poslat odkaz
Ohodnotit: 1 | 2 | 3 | 4 | 5, hodnoceno: 2341x, známka: 2.8
Kategorie: Svět Modrého ptáka
online: 20
návštěv:

Locations of visitors to this page blog.idnes.cz
odkazy
Václav Klaus
eStat.cz
Město Brno
Moderní Brno
   ODS
   ODS Brno
   
   
   
   
odjinud aktuálně

TOPlist