Petr Paulczyňski: homepage

Peníze navíc v rozpočtu chybět nebudou

napsala tereza Strnadová v MFD . Tento titulek jí vnukl investiční náměstek v rozhovoru na téma rostoucí náklady rozestavěných staveb. Považuji za nutné, tyto věty uchovat jako důkaz na dobu, kdy se ukáže, že všechno je jinak.

Například u posledního uvedeného případu, opravy Domu umění už dnes to co bylo napsánoo koncem týden neplAí. Zvýšení není 12 milionů, ale 15. Jak říkala babička dočkejme času jako husa posvícení.
A jestli peníze chybět nebudou i při rostoucích nákladech, pak tu někdo vymyslel finanční perpetuum mobile.

Takže zde je citovaný článek:
Tři projekty, tři komplikace. Jedno zvýšení rozpočtu je jisté, u dalších dvou je to více než pravděpodobné. Ale podle náměstka primátora Ladislava Macka nebude problém sehnat peníze navíc.

* V ulici Husova se pod povrchem našla tvrdá skála a také historické hradby. O kolik se tím zvýší cena celého projektu?

Se skálou se počítalo, odhalil ji geologický průzkum a provedení prací na skalním masivu je součástí rozpočtu. Kvůli tomu prodražení nehrozí. A to, že může dojít k archeologickému průzkumu, bylo součástí zadávacích podmínek. Tušili jsme, že v tom místě jsou hradby. Teď je zkoumá památkový úřad. Ale neumím říct rozsah toho, co tam našli.

* A nenaruší tyto nálezy stávající rozpočet nebo termín dokončení?

Nevím o tom, že by rozsah zkoumání nálezů nějak narušil termín stavby. Nemusela se ani přerušit. Ohledávání, která mají památkáři na starosti, nepůsobí komplikace. A zatím ani není ze strany zhotovitele požadavek na to, aby se zvýšila cena. Všechno je zahrnuté v rozsahu prací. U stavby, jako je oprava Husovy ulice, museli stavaři počítat s tím, že něco podobného může nastat. A pokud budou práce stát statisíce, je to v celkovém objemu zanedbatelné. Ale třináct měsíců nemůžu tvrdit, že se termín dokončení neposune, to by bylo nezodpovědné.

* A jak je to s bazénem v Kohoutovicích? Kdo zaplatí zřícenou stěnu?

Nikdo. Cena je konečná a nevím, že by se měla pohybovat. A už vůbec ne proto, že se narušila opěrná zeď.

* Oprava Husovy vyjde kvůli chybějícím penězům letos navíc na 30 milionů, oprava Domu umění o 12 milionů víc. Kde město ty peníze vezme?

Chybět nebudou. S evropskými penězi na opravu Husovy ulice jsme nepočítali a ani to nikdo netvrdil. Nikdo neřekl, že je dostaneme, jen jsme podali žádost a čekali, jestli se vlezeme do podmínek. Jenže jsme se do nich nenapasovali. Já sice nesedím na penězích, ale je to otázka možností rozpočtu. A nevím o tom, že by stav rozpočtu nedostačoval na plánované investiční akce.



zpět | tisk | poslat odkaz
Ohodnotit: 1 | 2 | 3 | 4 | 5, hodnoceno: 2306x, známka: 2.8
Kategorie: Z brněnské radnice
online: 26
návštěv:

Locations of visitors to this page blog.idnes.cz
odkazy
Václav Klaus
eStat.cz
Město Brno
Moderní Brno
   ODS
   ODS Brno
   
   
   
   
odjinud aktuálně

TOPlist