Petr Paulczyňski: homepage

Problémem ODS není její předseda

Text neuveřejněného autora nalezený na webu některými proklínaného, ale přesto dobrého glosátora Macka.

ODS prohrála volby proto, že ODS již dávno neexistuje. Topolánkovou největší chybou je totiž to, že za jeho vedení se ODS rozpadla - dnes tu není jedna ODS, ale čtrnáct malých regionálních a jedna ještě menší centrální ODS, navíc také rozdělená. ODS už nemá nic, co by ji stmelovalo. Nemá žádnou jednotící ideu. Má patnáct různých klanů, které spojují ne politické, ale obchodní zájmy a patnáct skupin spokojených s tím, jak to vedou dobře. Navíc se, bohužel, ve většině krajů tyto dvě skupiny více či méně prolínají.

Absence jednotící ideje znamenala i to, že postupně ODS ztratila kohezi a s ní i schopnost sebekorekce. A zcela zákonitě ztrácí i důvěryhodnost. Za to musí Topolánek složit účty.

Od krajů je ale hodně pokrytecké vykřikovat o tom, že jim centrum ODS prohrálo volby. Po celou dobu se odmítali krajští politici v centrální politice angažovat. Byli na svých hromádkách šťastni a spokojeni a co se dělo jinde, je nezajímalo. V těchto volbách se od celostátní ODS co nejvíce distancovali a dovolili tak ČSSD udělat z voleb referendum o vládě......

Myslet si, že se něco vyřeší jen tím, že předsedou se stane některý z místopředsedů, je naivní omyl. Veřejnost to bude oprávněně vnímat tak, že jako vždy se hoši nahoře dohodli (tentokrát poprali, ale efekt je stejný), našli si obětního beránka a jede se dál.

ODS totiž neprohrála volby, že náhle ztratila voliče. Voliče ztrácela celou dobu, i když se to neprojevovalo na volebních výsledcích. Slyším už léta od desítek známých, že přestože v těch či oněch volbách vždy volili ODS, volili ji naposled a se skřípěním zubů, volili ji jen proto, že považovali alternativu ze ještě horší. Všeobecná nasranost (dámy prominou) však už léta rostla. Politici, se kterými jsem mluvil o tom, že pnutí mezi ODS a jejími voliči se zvětšuje, že to nelze šponovat do nekonečna a jednou to zákonitě praskne, mi po celou tu dobu říkali, abych se uklidnil, že tak u nás politika nefunguje a voliči takto reagovat nebudou. ODS ovšem volby nakonec prohrála, protože množina jejích voličů (a bylo jich přesně 82. 843) si řekla DOST! Další skupina, které k ODS nic neváže (nebo už nic neváže) si naopak řekla DOST! a volila ČSSD (a v krajním případě i komunisty). Volební účast stoupla z 29.62 % v minulých krajských volbách na 40.30 %. Pokud jsou totiž lidé obecně nespokojeni s politikou, volební účast klesá. Pokud jsou nespokojeni s konkrétní politikou nebo s konkrétní politickou stranou, volební účast stoupá.

Problém ODS je daleko horší než jeden její předseda. Změnit se totiž musí celá ODS, nejen její on. Jinak půjde ODS z bláta do louže. Volební výsledek tak není jen vina Topolánka, je to vina všech, kteří výše zmíněné připustili.

http://www.viditelnymacek.cz/public/kapitola.phtml?kapitola=new
*************************************************************
Pavoukův dodatek. Já to podepisuji. Co s tím ale zatím nevím.

 


zpět | tisk | poslat odkaz
Ohodnotit: 1 | 2 | 3 | 4 | 5, hodnoceno: 2217x, známka: 2.8
Kategorie: Svět Modrého ptáka
online: 66
návštěv:

Locations of visitors to this page blog.idnes.cz
odkazy
Václav Klaus
eStat.cz
Město Brno
Moderní Brno
   ODS
   ODS Brno
   
   
   
   
odjinud aktuálně

TOPlist