Petr Paulczyňski: homepage

Ani vagina, ani vulva. Mandorla.

Aneb jak jsem popletl dva "kontroverzní" umělce dohromady. Když jsem včera projevil v glose o Davidu Černém obavy, copak by asi mohl provést coby designovaný výtvarník na EXPO v Šanghaji,

 popletl jsem si dva výtvarníky. Davida Černého a Jiřího Davida. Vyplývá z toho "poučení z krizového vývoje". Člověk holt nemá pracovat s pamětí, ale má se vrátit k dokumentům. Stalo se, byť dodatečně.  Byv na svoji chybu upozorněn, provedl jsem dodatečnou opravu. Holt není David, jako David.

Jaké bylo mé překvapení, když se mi ozval sám autor brněnské eskapády. Napsal mi:
I kdyz Vas jiz nekdo upozornil na vas mily omyl(ostatne nejste sam), rad bych Vas opravil i podruhe. Nebyl jsem nikdy nikym,  ani Uradem vlady, ci panem A.Vondrou vyzvan(verejne ani tajuplne) k  podobne soutezi. Jak uz vysvetlit lidem z medii, ze by se meli naucit fakta overovat, nez je  poustet do verejneho prostoru a kdyz si pak nahodou zjisti, ze pisi nepravdy, udelaji z toho jeste cnost?!Jen tak mimochodem ani s tim Srdcem na brnenske radnici nerikate pravdu.Nikdy jsem se nechlubil, ze jde o vaginu, pouze jsem rikal, ze toto Srdce v sobe obsahuje ambivalentni symboly Mandorly, ktera  muze vyznivat i jako vagina. Ambivalentni"cteni" mych praci, neni alibi, ale moznost nejednostrannych interpretaci.Zkuste najit v sobe "odvahu" a az budete  psat svuj blog, zverejnete v nem muj postoj. Jinak se radite k ucelovym mystifikatorum.Dekuji J.David

Což jsem panu Davidovi slíbil a slib plním. Ale v odpovědi jsem ho v dobrém označil za mystifikátora. A korespondence ihned pokračovala.

Vazeny pane P.Paulczynski,
Myslim, ze si pletete roli mystifikatora jako takoveho a roli ambivalentních interpretaci současného umeni.
Jestliže lze umělecké dilo „precist“ z vice mentálních rovin, pameti apod., není automaticky mystifikacni. To je zasadni rozdil mezi informaci a umenim.
Nechci Vas vsak trapne poucovat, ci lacine moralizovat.
Nekdy se proste umeni neda jednoduše vykladat, pokud je umenim(a nejde jen o radoby sofistikovane slozitosti), jako fotbal v hospode, kde mu rozumi každý a plnym pravem.

Nashledanou Jiri David

A já na to:
Pane Davide. Nechoďte na mně s „ambivalentních interpretaci současného umeni“.

To já „negómu". Poznám co se mi líbí a co ne. To je pro mne měřítko. Třeba se mně líbil Landův Zlatý drak a o performancích jeho kritika Váši bych řekl spolu s předsedou vlády, že je to „shit“.
A k  oné vagíně. Tam si myslím, že skutečně někde na počátku jste to buď řekl, nebo naznačoval( i když je to spíš vulva než vagina) a to jak jste pak vyběhl s lidovci se mi líbilo a to rozhodně mystifikace byla.
P.S. Fotbalu taky nerozumím. Ale dívám se na svět, tvořím si názor a někdy řečeno s Hrabalem „to máznu na dekl“.

A poslední vývoj této korespondence, jak mi napsal pan David.

Ok, nebudu Vas presvedcovat a prestoze to zni sroubovane (ambivalentních interpretaci současného
umeni) je to autonomni predpoklad pro rozdil mezi umenim a taky umenim(abych byl srozumitelnejsi).
Vite kategorie libi, nelibi, je do znacne miry alibisticke, ale nelze je nikomu brat, nebot nic jineho treba nemaji. Jen se ho vzdy tak trochu bojim, nebot libi nelibi je i zargon magistratnich uredniku, za ktery se  naprikllad skryla tupa arogance, neschopnost, zvule, ucelovost, pri "odstrelu" Kaplickeho a mnohych dalsich.
Ani Hitlerovi se obycejne nelibilo nejen moderni umeni a jeho subjektivni primarni pocity libi nelibi dosly, jak uznate, dosti daleko.
Libi nelibi neni, jak se mnozi radi domnivaji prirozeny instinkt, ale bezny nedostatek vzdelani(neberte to prosim osobne), nemoznost, nebo ztrata adekvatni kvalitativni konfrontace, ci obycejna predpojatost, ale i strach z neznameho.
Landu jsem nevidel a jeho písně se mi nelibi-ne to byl chaby pokus o zert, jeho pisne se mi nelibi nebot jejich obsah je nejen utrpne trivialni, ale podprahově šovinisticky. Nacancanost, pompeznost, pozlatka pro "chude", hra na narodni pospolitost.
Neverim mu ani slovo, omlouvam se.Dost, mejte se fajn a k nicemu Vas nezavazuji, ani k mym nazorum, ktere jste zlehounka nyni obdrzel.
Jiri David

No prosím, co se vyvine z jedné záměny osob a interpretace neonového "dámského přirození". A žádné anonymní sprosťárny, jak by se určitě stalo, kdybych měl otevřenou diskuzi.
 
Pro neznalé některých výrazů :

Vagína = pochva, trubice spojující vulvu s dělohou
Vulva = lůno, ženské zevní pohlavní ústrojí .
Mandorla=(italsky mandle) je elipsovitý typ svatozáře, který se objevuje ve výtvarném umění. Má nahoře a dole ostré cípy.

Jenom nevím, proč pan Černý píš: " Nebyl jsem nikdy nikym,  ani Uradem vlady, ci panem A.Vondrou vyzvan(verejne ani tajuplne) k  podobne soutezi.", když na 

http://www.ct24.cz/kultura/41554-cerny-je-jedinym-autorem-entropy-pro-brusel-za-mystifikaci-se-vlade-omluvil/

se lze dočíst:
Druhým výtvarníkem byl Jiří David: "Jenom jednou jsem se asi před rokem a půl potkal s Alexandrem Vondrou, kdy se mě zeptal v neformálním rozhovoru, jestli nemám něco do veřejného prostoru a poslal jsem mu ho po mailu."
 


zpět | tisk | poslat odkaz
Ohodnotit: 1 | 2 | 3 | 4 | 5, hodnoceno: 2190x, známka: 2.9
Kategorie: Z mého života
online: 37
návštěv:

Locations of visitors to this page blog.idnes.cz
odkazy
Václav Klaus
eStat.cz
Město Brno
Moderní Brno
   ODS
   ODS Brno
   
   
   
   
odjinud aktuálně

TOPlist