Petr Paulczyňski: homepage

Blažek o brněnské ODS

Rozhovor nového předsedy pro MFD:Už nemáme pocit vládců, říká staronový šéf brněnské ODS

Občanští demokraté v pondělí po dvou letech opět volili brněnské vedení strany. A šéfem strany se znovu stal právník Pavel Blažek. Poslední komunální volby sice ODS v Brně vyhrála, skončila však v opozici. Blažek nyní povede stranu do dalších voleb. A tvrdí, že se občanští demokraté "polepšili".

Jak byste zhodnotil dva roky v čele opoziční ODS?
Poslední rok byl rokem velice vážných varování i pro brněnskou ODS. Vzkaz voličů i nás samotných je, že budeme muset spoustu věcí dělat jinak. Nedovolávám se tím ale jen personálních změn, musíme se zamyslet nad tématy, které voličům nabízíme. V období, kdy je v ekonomických problémech celý svět, zajímají voliče ekonomické otázky. Ale nezajímá je vyrovnaný rozpočet státu, kraje nebo města, ale ten jejich vlastní. Budeme muset podporovat i takové projekty, které budou na okraji pravicovosti. To znamená starat se na úrovni města o programy, které pomohou občanům, které krize zasáhla.

Takže další dva roky budou ve znamení příklonu k levici?
Čekají nás jiná témata, protože voliče zajímají jiná témata. Jestliže v krajských volbách přišlo volit hodně lidí z ryze ekonomických důvodů, těžko můžeme očekávat, že komunální volby budou příliš o něčem jiném. Musíme bojovat proti tomu, že pravice znamená zdražování a škudlení. Není to tak, jen to tak vypadá, protože levice to velice šikovně říká.

Jak zvládá brněnská ODS po šestnácti letech v čele radnice svoji opoziční práci?
Obecně už jsme si na roli v opozici zvykli v pozitivním slova smyslu. Už nemáme pocit hegemona, bez kterého se v Brně nic nepohne. Naopak je nám zřejmé, že v ostatních stranách vyrostly nové výrazné osobnosti a že voličská přízeň, která v minulosti stačila na to, dostat se do vedení města, už teď nestačí. A nám jde o to, vrátit se do vedení města. Takže potřebujeme velmi dobrý volební výsledek a koaliční potenciál.

Koaliční potenciál bylo zaklínadlo i na sněmu před dvěma roky. Zlepšili jste si ho?
Současný stav je takový, že zelení se stále ostře vymezují proti brněnské ODS, sdružení Brno 2006 taktéž, část lidovců taky. Takže na koaličním potenciálu musíme pořád pracovat a k lepšímu výsledku se dopracujeme tím, že se zbavíme nálepky arogantních a nabubřelých politiků.

A myslíte, že se to daří?
Myslím, že se to podaří. Situace je určitě jiná než před dvěma roky. Podstatná část brněnské ODS už pochopila, že se musíme chovat jinak, než tomu často bývalo v minulosti. Třeba já osobně bych už nebyl pro většinovou koalici, ale pro větší zastoupení stran.

Umíte dělat praktickou opoziční politiku? Říkat voličům i novinářům, co je špatně na politice současného vedení?
Tady je potřeba leccos zlepšit. Ale hodnocení současné koalice provedou voliči. Férově musím říct, že nechci vést opoziční politiku konfrontačním způsobem, to podle mě nemá smysl. Pokud jde třeba o zelené, kteří ze svého programu neplní vůbec nic, tak u nich předpokládám, že to jejich voliči vidí.

Po volbách v roce 2006 se nechtěly některé strany bavit s ODS kvůli určitým osobám v jejím vedení. Ty stejné osoby jsou tam ale stále, z těch kontroverzních se do oblastní rady nedostal jen bývalý náměstek primátora Radomír Jonáš.
Kolega Jonáš prohlásil, že v nejbližších volbách nebude kandidovat do oblastní rady ani do zastupitelstva.

Milan Venclík je stále váš místopředseda.
Já si nemyslím, že by ztráta koaličního potenciálu byla jen o lidech. Ostatní strany to spíš používají jako výmluvu, důvodů je spousta. Milan Venclík má na spoustu věcí naprosto zřetelné názory a dostává se do situace, kdy ho mají lidi buď velice rádi, nebo přesně naopak. Milan Venclík prostě není šedivou myší a to s sebou nese i tento důsledek.

Další nevítanou osobou je podle ostatních stran jeho bratr Leo Venclík?
Tam je to otázka především klubu zastupitelů, jehož je předsedou. A tam to bude řešit nový klub po volbách. Vnímám to tak, že Milan Venclík coby regionální šéf chce mít na městské úrovni osobu, ke které má maximální důvěru. Což jeho bratr splňuje. Věřím, že to ale bude věc diskuse.

Takže tato jména v čele strany nejsou podle vás důvodem, který může zkazit ODS uzavření koalice po příštích komunálních volbách v roce 2010?
Nemyslím si to. Rozhodující bude volební výsledek a především to, jestli se ostatním stranám podaří poskládat jinou koalici než s ODS.

Na sněmu jste probírali i otázku brněnského zdravotnictví a od Milana Venclíka zazněl ostrý projev kritizující exministra Tomáše Julínka.
My jsme se k otázkám zdravotnictví nevyjadřovali až do odvolání Tomáše Julínka kvůli loajalitě s vládou. Je ale nesporné, že problém Úrazovky umožnil Romanu Onderkovi a Michalu Haškovi velmi jednoduché mediální tahy. Oba se začali situovat do role barikádníků, kteří brání brněnský poklad, který jim chtějí vzít uzurpátoři z Prahy. S tím budeme něco muset dělat, protože není pravda, že by se tím ODS nechtěla zabývat. Předpokládám, že v mnoha věcech dojde ke změně kurzu.

Zkuste to upřesnit.
Musíme se zapojit do diskuse o financování nemocnice. Musíme vzít na vědomí, že je v majetku města a my se musíme podílet na její správě jako u každého městského majetku. Je potřeba se chovat odpovědně a bez ideologických klišé. Pokud jde o Julínka, můj osobní názor je, že je to jediný ministr, který se snažil o reformu, byť bolestnou. Toho pokusu, i když byl možná bezhlavý, si vážím.

Není tedy trochu macešské se tvářit, že nemá v Brně co dělat?
Nemyslím, že by v Brně neměl co dělat. Zkrátka když k něčemu mlčíte dlouhou dobu, tak ten kotel praskne a pak se objeví i ostřejší výroky. Je pravda, že pokud jde o umělecký dojem z Julínkových kroků v Brně, tak je špatný. Ale on to podle mě uznává sám.
 

 

MFD 28/1/08


zpět | tisk | poslat odkaz
Ohodnotit: 1 | 2 | 3 | 4 | 5, hodnoceno: 2331x, známka: 2.8
Kategorie: Svět Modrého ptáka
online: 39
návštěv:

Locations of visitors to this page blog.idnes.cz
odkazy
Václav Klaus
eStat.cz
Město Brno
Moderní Brno
   ODS
   ODS Brno
   
   
   
   
odjinud aktuálně

TOPlist