Petr Paulczyňski: homepage

Kdo vylidnil na 1.máje Brno?

Nacisté, neonacisté, holohlavci, radikálové, extremisté? Tato všechna epiteta bylo možno najít ve zpravodajství. Preventivně dopředu hlásím, že tato strana a její příznivci nejsou mým šálkem kávy.

Ale přitom současně říkám: ani jedna z těch nálepek mi nesedí. Novináři všech politických barev, politologové či politici jiných stran (které kromě několika brněnských Zelených jsem tam neviděl), si zjednodušují hodnocení. Tomu odkud berou své zasvěcené komentáře říkala moje babička, že si to cucají z prstu. Ale k tomu později. Podívejte se dobře na tuto fotku. Jsou to ultrapravičáci, nebo ultralevičáci?

Teď se pokusím odpovědět na otázku z titulku. Brno vylidnili ti, kteří ho nařídili uzavřít. Možná se báli repete předloňska, kdy policie hloupě uzavřela ve stísněném prostoru příslušníky Národního odporu, což je úplně jiná sorta fešáků a pak byla mela. Na ty fešáky totiž ona vzletná epiteta z ůvodu pasovala mnohem lépe.

Ale státní moc se letos prostě připravila na nejhorší. V Brně, až na srocující se Romy s holemi v rukou, kteří si to s demonstranty chtěli rozdat, se nedělo vůbec nic.

Dvě hodiny nudných projevů uspaly úplně všechny. Pozor. Jeden projev uspávající nebyl. Předseda DS Vandas mi tak trošku připomenul někdejšího rétora Sládka. Pěkně si zasurfoval na současné politické situaci, namixoval pozitivní diskriminaci, přidal trošku krize a slíbil davu, že všechny vymete. A mezi spoustou demagogie bylo lze sledovat i záblesky myšlenek, které mohou oslovit i jiné publikum než právě ono černě oděné. Myslím, že ten pán neřekl ještě své poslední slovo.  „Policie bránila normálním lidem, aby se šli na demonstraci podívat. Brno uzavřela, jako kdyby vypukla epidemie. Má to jediný cíl, a to zastrašit lidi, aby se na nás nepřišli podívat, protože pak by zjistili, že máme pravdu,“ hřímal Vandas. „Je vidět, že současný režim má strach. V čele státu jsou jen zkorumpovaní politici, a Dělnická strana je tak jedinou skutečnou opozicí," hřímal. A na možnost právního sporu se vybavil známými advokáty Koljou Kubíčkem a Klárou Slámovou.

Svůj projev přednesl prakticky jen ke svým černooděncům, protože policie náměstí neprodyšně uzavřela a každého kdo chtěl vejít perlustrovala a prohledala. Za pikantní považuji, že z očekávaných zbraní se jak nejhrozivější ukázala rozebraná palička na maso, jejíž topůrko nesla jedna fanynka a hlavu druhá.

Po více než dvou hodinách projevů různých představitelů  se demonstranti vydali na pochod obklopený z obou stran těžkooděnci. Průvodu přihlížely stovky lidí.Ozývaly se hesla: „Stop černému rasismu“ nebo „Radikálně, sociálně, nacionálně“ . Hesla měli demonstrati napsaná na papírcích a průvod provázeli vyvolávači s megafony. Skvělá organizace.

Průvod doprovázely desítky aut, vodní dělo, obrněný transportér a policejní vrtulník. Z obvykle dobře informovaných kruhů se dozvídáme, že druhý transportér opět uvízl pro poruchu na dálnici.

A na konec jak jsem slíbil na začátku objasním, jak je to dle mne, s tím cucáním z prstu. Málokdo si totiž uvědomuje, že tato strana už dávno nemá jen svoji "nacistickou" složku. Ta je současným vedením potlačena a vítězí  populismus, reagující na současné problémy . Reagují na vývoj ekonomické situace, pozitivní diskriminaci, obtížné soužití majority s velkou částí Romů, kritizují  vládu a velké politické strany.
Podle politiloga Bastla roste podpora idejí, o které se ultrapravice opírá. Podstata jejích úspěchů nespočívá v tom, že staví na lži, ale v tom, že mísí pravdu i lež. Upozorňuje na skutečné problémy a přidává imaginární nebezpečí. Její stoupenci jsou osloveni tím, o čem vědí, že je pravda, zvláště, jedná-li se o problémy, které vládnoucí politické síly nejsou ochotny řešit.

To je první reálné hodnocení které jsem zaznamenal, místo zjednodušujících nálepek. Jenom si nejsem jist tou ultrapravicí. Soudě podle jednoho transparentu (viz fotoreport) bych spíš sázel na ultralevici.

A tak místo přidělování nálepek a trapně nedotažených pokusů zákazu DS by asi bylo lepší odstraňovat příčiny problémů a problémy o něž opírá Dělnická strana svoji vzrůstající popularitu.

Trapné pokusy různých salonních a kavárenských intelektuálů a srandaministrů ať už se jmenují Džamila či Michael nic nevyřeší.

A nyní pár demonstračních foteček

Několik typů"ultrapravičáků":




Policejní asistence


Čelo průvodu
 

Uzavřená Česká - hlavní trasa ve štatlu
 

Členové DS
 

Na každé demošce se najde nějaký cvok
 

Divadlo pro divadelníky
 

Právník Kolja Kubíček a jeho kolegyně Klára Slámová



Chudáci koně.
 

Kordon
 

Tento bláznivý redaktor romského plátku Romano hangos provokoval tím, že tyto listy rozdával. T.zv. nácci mu hubu nerozbili
 

Zato mu nařídili schovat si tu tiskovinu do batůžku poliši.
 

Takhle vypadala uzávěra Masarykovy - přístupové cesty od nádraží
 

Poloprázné náměstí před plánovaným začátkem. Na konci už bylo o hodně plnější.
 

Panenka Maria na to koukala jako na zjevení
 

Nejzpovídanější byl starosta Šťástka
 

Nejvyděšenější byl T-mobil
 

Exhibující Zelení


Takhle vypadala každá přístupová ulice
 

Pan předseda Vandas. Toho si zapamatujte. Myslím o něm ještě uslyšíme.


zpět | tisk | poslat odkaz
Ohodnotit: 1 | 2 | 3 | 4 | 5, hodnoceno: 2413x, známka: 2.8
Kategorie: Z brněnského dění
online: 44
návštěv:

Locations of visitors to this page blog.idnes.cz
odkazy
Václav Klaus
eStat.cz
Město Brno
Moderní Brno
   ODS
   ODS Brno
   
   
   
   
odjinud aktuálně

TOPlist