Petr Paulczyňski: homepage

Rudé odbory v NDB podruhé

Na dopis bývalého ředitele NDB pana Weimannna , který jsem zveřejnil zde http://www.paulczynski.cz/index.php?p=clanek.te2&form[0]=5168  jsem dostal do diskusního fóra následující příspěvek.

Protože zasluhuje odpověď po jednotlivých uvedených sprostotách opravdu hodných rudé odborářky , uvádím tyto odpovědi přímo u "rozsekaného"článku, aby bylo vidět k čemu se vztahují.

 

Vážený pane Weimanne (vlastně i pane Paulczynski), 

přečetla jsem si váš neuvěřitelný „vědecký rozbor“ o rudých odborech v NDB (nejdříve zde, pak na divadelním mailu, který vítězoslavně rozesílal po celém ND pan Plachý) a došla jsem k závěru, že k tomu, co zde prezentujete,  se nestojí za to vůbec vyjadřovat.

Přesto bych se však ráda dozvěděla, proč tento docela důvěrný dokument , určený řediteli Dvořákovi, řešíte právě vy. Vy, který (podle mého názoru) byste měl být potichu jako myška a někam UŽ  KONEČNĚ  ZALÉZT a neukazovat se. Nebo si  vážně myslíte, že už všichni zapomněli na vaši ředitelskou éru v NDB? Na to, jak jste třeba zničil soubor Zpěvohry ( 100 lidí muselo odejít – bohužel i s dotacemi) a ještě než jste toto bohulibé dílo stihnul dokončit, jste nechal brněnské divadlo svému osudu a zamířil jste za lepší funkcí do Státní opery Praha. Jak však vyšla najevo vaše účast v komunistických prověrkách, takže ze šéfování v SOP sešlo?    V neposlední řadě si také vzpomeňte, jak vás zaměstnanci mohli skoro každý druhý den (jdouce třeba z představení) vídat se komíhat někde u kandelábru na mol opilého, protože s alkoholem, pane Weimanne, jste byl odjakživa velký kamarád. Mohla bych se  také zmínit o desítkách novinových článků, ve kterých jste na toto divadlo nakydal tolik hnoje, až se tajil dech. Už se mi nechce pokračovat, je mi z toho opravdu nanic.

Takže vás důrazně žádám: Nestavte se do role arbitra věcí, po kterých vám nic není, a ušetřte si své „zasvěcené“ komentáře, které nikoho nezajímají. A nechte to na řediteli Dvořákovi, náměstkovi primátora Rychnovském a odborech.

 

S heslem „Každý má své vlastní máslo“    

zdraví   Hana Procházková

členka opery a rudých odborů 

 

P.S.  V NDB jsou čtyři odborové organizace, které mají dohromady cca 200 členů. Z toho Herecká asociace jich má 7. Tak nevím, o jaké „malé frakci“ je řeč.
*************************************************************
 

A zde jsou mé odpovědi,protože jako bývalý radní vidím do věci i trošku z jiného úhlu než jako narudlý či rudý odborář.

 

Vážený pane Weimanne (vlastně i pane Paulczynski), 

přečetla jsem si váš neuvěřitelný „vědecký rozbor“ o rudých odborech v NDB (nejdříve zde, pak na divadelním mailu, který vítězoslavně rozesílal po celém ND pan Plachý) a došla jsem k závěru, že k tomu, co zde prezentujete,  se nestojí za to vůbec vyjadřovat.

 

Poptal jsem se pana Plachého a dozvěděl jsem se, že to nebylo  rozesláno vítězoslavně, ale jako výraz nejvyššího údivu, co že se to v odborech NDB vůbec děje.. 

 

Přesto bych se však ráda dozvěděla, proč tento docela důvěrný dokument , určený řediteli Dvořákovi, řešíte právě vy.

 

- myslím, že plácáte trochu nesmysly, jaký důvěrný dokument: vždyť jde o záznam schůzky odborové frakce v NDB s 1. náměstkem primátora - a ten vůbec není důvěrný, protože je vynesený z kruhů pana náměstka) a má ho  dnes už v ruce každý... navíc: vždyť ředitele NDB, který je pro odbory jediným partnerem do jednání, jste úplně obešli. Takže  lžete. Pan Weimann neřeší žádný dopis Dvořákovi, ale záznam "konspirační" schůzky s Rychnovským. Vždyť Vy ani nevíte, co se vlastně řeší. Nebo jako sboristka máte nějakou kvalifikaci posuzovat dění způsobem jakým to činíte?

 

 

 Vy, který (podle mého názoru) byste měl být potichu jako myška a někam UŽ  KONEČNĚ  ZALÉZT a neukazovat se.

 

- Pan Weimann je, ať si o něm osobně myslíme cokoliv, je  emeritním ředitelem NDB a takto se o něm vyjadřovat znamená jenom to, že vůbec nemáte povědomí o tom, co to je vztah k vlastnímu podniku, úcta k jeho minulosti, k dosaženým výsledkům. Svědčí to opravdu o tom, že odbory v NDB jsou rudé,  protože Vaše výroky jsou  jenom výrazem, jak není odborářka schopná vnímat jakékoliv hierarchie - on byl v divadle ředitelem, Vy sboristkou . Vy  jako sboristka a odborářka se prostě vůbec nemáte k věcem týkajícím se řízení NDB co vyjadřovat. Divíte se proto, že někdo odbory v NDB nazve někdo rudými. Vy jste se zapomněla myšlením v ROH. Pan Weimann navíc dlouho vedl NDB velmi dobře - to že se přitom občas napil, to je pravda, ale taky je pravda, že jako ředitel zvládal vedení dobře a je s podivem, jak hloupými a neurvalými výrazy častujte  člověka, o jehož intelektuálním rozměru, divadelních a organizačních znalostech, šíři rozhledu, atd. nemáte ani nejmenší potuchy.

 

 Nebo si  vážně myslíte, že už všichni zapomněli na vaši ředitelskou éru v NDB? Na to, jak jste třeba zničil soubor Zpěvohry ( 100 lidí muselo odejít – bohužel i s dotacemi)

 

- Weimann nezničil soubor Zpěvohry: zpěvohra přešla pod MDB, což se ukázalo jako tah velmi efektivní, kde soubor zpěvohry její šéf Igor Ondříček vede velmi dobře... ale přejdu-li na Váš slovník : co se bába z odborů plete do řízení podniku, co jsou toto za manýry, resp. co se v ROH naučíš ve sborových odborech NDB jako když najdeš... 

 

 a ještě než jste toto bohulibé dílo stihnul dokončit, jste nechal brněnské divadlo svému osudu a zamířil jste za lepší funkcí do Státní opery Praha. Jak však vyšla najevo vaše účast v komunistických prověrkách, takže ze šéfování v SOP sešlo?  

 

- Ano, ukázalo se, že pan Weimann byl v prověrkových komisích, ale typické pro Vás je  že hned soudíte, aniž o jeho případu cokoliv víte, hned byste soudila a stavěla se na roveň Bohu...  Byla jste u těch prověrek? Víte, jak se tam Weimann konkrétně choval? Nevíte vůbec nic.. Kdo má právo soudit jiné lidi, jak se kdy zachovali... byla jste u toho? Znáte reálie? Pokud já vím, tak Weimann konkrétně nikomu neublížil...

 

 V neposlední řadě si také vzpomeňte, jak vás zaměstnanci mohli skoro každý druhý den (jdouce třeba z představení) vídat se komíhat někde u kandelábru na mol opilého, protože s alkoholem, pane Weimanne, jste byl odjakživa velký kamarád.

 

- Možná jste  ho mohla  vidět u kandelábru, ale taky ho mohla vidět erudovaně a vtipně uvádět stovky premiér ND v Brně. Mohla ho vidět na klíčových jednáních o osudu ND v Brně, kde Weimann vždy dokázal velmi pregnantně hájit zájmy ND v Brně (tak se podnik tehdy oficiálně jmenoval).

 

 Mohla bych se  také zmínit o desítkách novinových článků, ve kterých jste na toto divadlo nakydal tolik hnoje, až se tajil dech.

 

- Weimann se pouze nemohl dívat na to, jak pan Prokeš stahuje ND v Brně pod vodu. Tak se k tomu prostě veřejně vyjádřil. Prokešovo vedení bylo zjevně destruktivní - viz jeho celková ztráta 17 mil. Kč, kterou místo zřizovateli ohlásil napřed novinářům a pak teprve zřizovateli, aby mu zřejmě novináři pomohli zřizovateli vysvětlit, že taková ztráta je v pořádku.  ...A pak se Prokeš velmi divil, že se takový postup zřizovateli nelíbil... Ale to, že Prokeš táhl ND v Brně ke dnu, o tom si v Brně (kromě Rudých odborů sborových v NDB) cvrlikali už snad všichni vrabci na střeše.. 

 

Už se mi nechce pokračovat, je mi z toho opravdu nanic.

 

- Mně je zase  nanic z téhle namistrovanosti, kterou jste předvedla, neboť  si úplně pletete svou pozici. Jako sboristka a odborářka nemáte skutečně do vedení NDB vůbec mluvit. Tím porušuje zákoník práce. Pouštíte se na tenký led, protože zde neargumentujete jako odborářka, ale jako  soukromá osoba která mluví pouze za sebe. A  jako takové  bych Vám  za poškozování dobrého jména podniku být Vaším zaměstnavatelem sdělil hrubé porušení pracovní kázně. (Co z toho plyne, nebo by mělo plynout, je jasné..) 

 

Takže vás důrazně žádám: Nestavte se do role arbitra věcí, po kterých vám nic není, a ušetřte si své „zasvěcené“ komentáře, které nikoho nezajímají.

 

-Ale zajímají, to jste viděla na návštěvnosti článku pana Weimanna . Jeho  komentář byl naopak velmi bystrý a zaujal svou přesností a vystižením podstaty situace zaujal  velmi mnoho důležitých lidí.

 

 A nechte to na řediteli Dvořákovi, náměstkovi primátora Rychnovském a odborech.

 

- A podívejme se. Najednou to máme nechat na řediteli,. kterého část, zvaná "Rudé odbory sborové" prostě soustavně obchází a snaží se za něho řídit divadlo? Najednou se dovoláváte ředitele, to se podívejme, co to do Vás nakonec vjelo..

 

S heslem „Každý má své vlastní máslo“

 

- No s tím máslem bych to nepřeháněl, zdá se že Vy u Vás by se nějaké našlo. A jak znám situaci v divadle, někteří říkají, že ho máte dokonce nejvíc.

    

zdraví   Hana Procházková

členka opery a rudých odborů

 

P.S.  V NDB jsou čtyři odborové organizace, které mají dohromady cca 200 členů. Z toho Herecká asociace jich má 7. Tak nevím, o jaké „malé frakci“ je řeč.

 

- 1) Frakce, která navštívila dr. Rychnovského, neměla mandát těchto 200 organizovaných odborářů  jednat o řízení podniku  Národní divadlo Brno s 1. náměstkem primátora města Brna. Většina z těchto 200 lidí vůbec nevěděla o nějakém jednání hrstky protizákonně jednajících vzbouřenců proti vedení svého podniku. 
 

2) Herec Jan Grygar je prezidentem Herecké asociace v Brně a svým otevřeným dopisem za sebe primátorovi sdělil svůj nesouhlas s postupem odborové frakce sboru a orchestru v NDB. Zároveň ale mluvil za celou Hereckou asociaci. Podle právního rozboru totiž porušila odborová frakce paní sboristky Procházkové svým jednáním s 1. náměstkem snad všechno, co mohla podle zákoníku práce jako odborová organizace porušit. 

Dopis pana Lisického mám k dispozici.
 

3) Podle dopisu, který zaslal primátorovi bývalý šéf jihomoravské odborové centrály Ivan Lisický (dnes nikde neorganizovaný pracovník techniky Mahenova divadla), je zjevné, že v "Rudých odborech sborových" neorganizovaní zaměstnanci v NDB cítí činnost této odborové frakce, která navštívila 1. náměstka se stížností na vedení NDB, jako velmi negativní, amatérskou, neefektivní a ve svých důsledcích jdoucí proti zájmu celého Národního divadla Brno. Ivan Lisický konstatuje, že tato frakce odborů dělá skutečně ostudu všem slušným odborovým organizacím v této zemi.

 


zpět | tisk | poslat odkaz
Ohodnotit: 1 | 2 | 3 | 4 | 5, hodnoceno: 2398x, známka: 2.8
Kategorie: Z brněnského dění
online: 39
návštěv:

Locations of visitors to this page blog.idnes.cz
odkazy
Václav Klaus
eStat.cz
Město Brno
Moderní Brno
   ODS
   ODS Brno
   
   
   
   
odjinud aktuálně

TOPlist