Petr Paulczyňski: homepage

Svět podle senátora Kubery

Šel byste s Rathem na pivo?
Vyjdu s každým. Kolegyni Gajdůškovou miluju, i když je z opozice. Vždy se spolu krásně pohádáme. Ani Dryml mi nevadí. A Rath je zábavný. Podle mě vůbec nevypadá jako Hitler. (směje se)

Jeho nejlepší fór?
Když říkal, že dá Mackovi ještě jednou facku. Vypadalo to, že v tom prvním případě mu ji dal on. A přitom ji ve skutečnosti dostal. Že to takhle zaobalil, mi přijde jako velké mistrovství.

Macek mu za facku musí zaplatit 100 tisíc odškodné.
Těšilo mě, že lidi už vybrali 166 tisíc na další. Jsme národ, který pořád na něco dělá sbírky. I tahle mi přijde smysluplná.

Tu honbu za vtipem ve vás probudila až politika?
Od mládí jsem recesista. Za totáče jsme vozili pomeranče z Německa a pak jsme tady v Teplicích chodili se síťovkou po ulici, aby to lidi viděli. Pospíchali do zeleniny, a když je tam pak nesehnali, seřvali zelináře, že je má určitě pod pultem. (zapaluje si další cigaretu)

Rath dbá o životosprávu. Vy si to kazíte tím kouřením. Přitom na vchodových dveřích do radnice visí cedule: KOUŘENÍ ZAKÁZÁNO!
A vy jste si nevšiml, že na dveřích od pracovny mám ceduli: KUŘÁRNA - kouření povoleno?

Kolik vykouříte cigaret za den?
Když přijdu poprvé do nějaké trafiky a chci cigarety, nabídnou mi krabičku. Říkám: "Ne, přál bych si karton." Krabička by se ani nevyplatila, šel bych tam za chvíli znovu.

Jak dlouho vám ten karton vydrží?
Jak kdy. Ale slyšel jsem, že nějaký Číňan vykouřil sto cigaret v kuse a umřel. Tak jsem si říkal: "Co je to za sraba?" Vsadil jsem se, že to dokážu. A dokázal.

A je to vůbec...
Normální? Ne.

Chtěl jsem se zeptat, jestli vám to ještě může chutnat.
Chutná mi to. Teď kvůli kašli sotva dýchám, a stejně kouřím. Kafe cévy roztahuje a cigarety stahujou - ty cévy jsou neustále v pohybu a to jim dělá dobře. Akorát ten dehet. V zimě v člověku ztuhne a pak mám nepohyblivý ruce.

Za co utratíte víc: za jídlo, nebo za cigarety?
Určitě za cigára, oběd nestíhám. Na ploše počítače mám fotku řízku - to mi stačí. Na jídlo moc nejsem. Ani na alkohol. Vždyť já jsem ještě nevypil, co jsem dostal k padesátinám. A už byly mezitím šedesátiny. To mi vydrží do penze.

Co na kouření říká vaše žena?
Bojovala s tím, schovávala mi do cigaret ostříhaný nehty. Ale stejně nevyhrála. Pořád něco vymýšlí, ale i já mám na ni triky.

Jaké?
Lehnu si před koupelnu a dělám mrtvýho. Pořád to zabírá. Nebo v noci přestanu dýchat a ona si myslí, že už je vystaráno. Omyl. Taky jí je dost. Jednou přestřihla dráty od telefonu, protože pořád někdo volal. Nebo mi do tašky dala noviny místo tenisových raket. Zvítězila jen v tom, že nekouřím v obýváku. Jdu do kotelny, kde mám kancelář. To je nejkrásnější místo: cigarety a počítač.

Chodíte na tenis? Nedovedu si vás tam představit.
Kouřím mezi každým gamem. Hrajeme čtyřhru s člověkem, který musí často odpočívat. Baví mě to, ale nejsem moc dobrej, začal jsem v 56 letech. Ale fyzičku mám super, kdysi jsem dělal gymnastiku. Dobíhám neuvěřitelný věci. Na kurtu jsou to malé sprinty. Dlouhé běhy bych asi nedal. Jednou jsem běžel silvestrovský běh na 800 metrů a myslel jsem, že umřu.

Před lety asi také - odvezli vás z kongresu se žaludečním vředem.
Snědl jsem pár acylpyrinů, překyselil jsem se a musel jsem na operaci. Jinak k doktorům nechodím. Ještě by mi něco našli. Nemají mě rádi jako pacienta. Neposlouchám je. To vlastně skoro nikoho. Od školy jsem rebel. Jedl jsem při hodině, četl si a procházelo mi to. Mám zvláštní vlastnost: na mě nejsou lidi dlouho naštvaný.

Ani manželka? Třeba když jste nedávno v parlamentu prohlásil, že senátorky by měly mít limit do 30 let, aby bylo na co koukat?
Ona ví, že to je fór. Nebojí se, že bych si nabalil mladou. Mám geniální ženu. Ze srandy jí říkám, že narazit ještě na horší je představa tak děsivá, že už to vydržím. Ví, že žádný nebezpečí nehrozí, že bych si už jinde nezvykl. Jsme manželé přes 40 let. Proto mávla rukou, i když jsem k padesátinám dostal od kámošů striptérku. K šedesátinám už to byla jenom whisky a dorty.

Takže i striptérka vám prošla...
Manželka byla v pohodě. Jen si postěžovala, že ji babičky kritizovaly, že to dovolí. Ještě víc jí bylo líto, že jsem nezvládnul tu podprsenku rozepnout jednou rukou - my jsme ještě zvyklí na ty z NDR - ty měly takový šikovný tlačítko...

Kdy jste jí přinesl kytku?
Co chvíli. Mám kytky rád, to neleze moc do peněz a udělá to dojem.

Jste šetřivý?
Ano. Nejlíp vydělané peníze jsou ty, co se neutratí.

Vyhodil jste někdy za něco peníze?
Když jsem byl se Špidlou v Bruselu na Závodu míru, startovali jsme tam závod. Vyjeli jsme na to Atomium, špinavý, upatlaný. Za osm eur! Měl jsem jít radši někam na kafe. A naopak, v San Diegu jsem nešel do zoo nebo do imitovaného letu raketoplánu. Bylo mi líto 20 dolarů. To mě mrzí dodnes, už se tam asi nepodívám. Kvůli politice nemám čas ani na lyžování.

Kdybyste chtěl, najdete si ho.
Manželka mi říká totéž. Vadí jí, že kvůli politice nejsem doma. A když tam jsem, stejně myslím na politiku. Nemůžu být bez zpráv, koukám na čtvery denně a pak ještě dokola na ČT24.

To už je deformace.
A to není všechno - od roku 1990 čtu všechny noviny, co vyjdou. Naštěstí to filtruju, takže nemám tolik deprese. Kdysi jsem četl k sobotní snídani Haló noviny, to byla taková úchylka, teď zas Rytmus života. Mám tuny výstřižků - celou malou privatizaci. Svázané časopisy Host do domu, Literární noviny. Žena to chtěla vyhodit, ale tvrdím jí, že si to přečtu. Ještě že mě přestaly bavit televizní debaty. Když koukám na Paroubka, už vím, co přesně řekne. A nepřekvapil mě, ani když hlasoval proti mému návrhu o sněhu na chodnících. Přitom musí vědět, že je správné, aby za chodníky nesly odpovědnost obce, když jim patří. Přesto ten návrh v Poslanecké sněmovně prošel. Hlasoval pro něj i Rath!

Kdy jste naposledy uklízel chodník?
Odjíždím dřív, takže u nás většinou uklízí žena, kterou to baví. Já říkám, že sníh roztaje. A vždycky to je pravda. Když si moje tchyně zranila pánev na sněhu, pochopil jsem, že neshrabaný sníh je lepší než shrabaný.

Vy jste z toho měl radost?
Přece nejsem blázen. Z toho jsem byl hotový, protože u nás dva měsíce ležela v pokojíku. Zranila se na uklizeném chodníku, tam se někdy udělají ty zmrazky. Tchýni mám rád.

A já už si vybavil reklamu na barvu, v níž muž říká tchyni: "Až to budu natírat příště, vy už tady nebudete."
Ta je úžasná. To jsem použil na zastupitelstvu. Nějaký pán se pořád ptal: "Kdy bude ta silniční spojka?" Tak jsem řekl: "To vy už tady nebudete." A vedle něj seděla mladá paní, jeho dcera. A ta pravila: "Ale já tady budu!" Ovšem moje tchyně je miláček, podle ní jsem si bral svou ženu.

Co připravujete za další návrh zákona?
Osvobození důchodců od televizních poplatků. Roční taxa je 72 návštěv u lékaře, a proč by měli důchodci platit tyhle poplatky, když jsme je osvobodili u lékaře. Vždyť musí platit ještě kabelovku! Můj kolega připravuje návrh na osvobození od placení chleba. I to pokryjeme z rozpočtu. A jsem zvědavý na Paroubka, jestli tentokrát bude proti. (směje se) Jednou ho dostanu!

http://www.kubera.cz/svet-podle-senatora-kubery.html


zpět | tisk | poslat odkaz
Ohodnotit: 1 | 2 | 3 | 4 | 5, hodnoceno: 2542x, známka: 2.8
Kategorie: Svět Modrého ptáka
online: 45
návštěv:

Locations of visitors to this page blog.idnes.cz
odkazy
Václav Klaus
eStat.cz
Město Brno
Moderní Brno
   ODS
   ODS Brno
   
   
   
   
odjinud aktuálně

TOPlist