Petr Paulczyňski: homepage

O pravici a levici - bajka

Jeden klasicky předvolební o pravici a levici. Narazil jsem na něj při mazání přeplněného archivu pitominek. Prosím, žádné rozčilování, jde o fiktivní příběh z přírody.

Klasická verze: Mravenec pracuje celé dlouhé horké léto; postaví si dům a vytvoří zásoby na  zimu.  Cikáda si říká, jak je mravenec hloupý, takové pěkné počasí, směje se, tancuje a  užívá si.  Pak přijde zima, mravenec se schová do tepla domu a pochutnává si na zásobách,  zatímco cikáda se třese zimou a bez jídla brzy umře.  

Současná verze: 
 
Mravenec pracuje celé dlouhé horké léto; postaví si dům a vytvoří zásoby na zimu. Cikáda si říká, jak je mravenec hloupý, takové pěkné počasí, směje se, tancuje a  užívá si.  Pak přijde zima, mravenec se schová do tepla domu a pochutnává si na zásobách.  Cikáda, třesoucí se zimou, zorganizuje tiskovou konferenci, na které se táže,  kde vzal mravenec právo na to být v teple a dobře živený, zatímco jiní, méně  šťastní umírají zimou a hladem. Televize uvede vše v přímém přenosu, ukazuje  třesoucí se cikádu a záběry mravence, jak si v teple útulného domova vychutnává  dobroty všeho druhu. Televizní diváci jsou velice pobouřeni faktem, že v tak  bohaté zemi jsou někteří ponecháni utrpení, jako chudák cikáda, když jiní žijí v  přepychu. Odbory uspořádají před mravencovým domem manifestaci, aby vyjádřily solidaritu s cikádou a novináři se ptají, jak to že mravenec tak tajně zbohatnul a  interpelují vládu, aby zvýšila mravenci daně, který přece musí odvádět spravedlivý díl. Na základě výzkumu veřejného mínění vyjde zákon o ekonomické  spravedlnosti a zároveň antidiskriminační zákon se zpětnou platností. Daně jsou  zvýšeny, mravenec dostane pokutu za to, že nezaměstnal cikádu a je mu finančním  úřadem zabaven dům, protože nemá peníze na zaplacení daní ani pokuty.
Mravenec emigruje do Lichtenštejnska.
 
Televize připraví reportáž o obtlousté cikádě, které nyní docházejí mravencovy  zásoby a to přesto, že jaro je ještě daleko. Bývalý mravencův dům, nyní sociální  ubytovna pro cikádu, chátrá z nezájmu cikády i vlády.  Vládě je vytýkána nedostatečná sociální podpora a je vytvořena speciální komise s náklady 10 milionů.  Mezitím cikáda zemře na předávkování a tisk ještě více podtrhuje nutnost starat  se o sociální nerovnost.

Poučení : kdo chce klasiku volí pravici. Ostatní volí levici.

 


zpět | tisk | poslat odkaz
Ohodnotit: 1 | 2 | 3 | 4 | 5, hodnoceno: 2991x, známka: 2.8
Kategorie: Vtípky politické
online: 38
návštěv:

Locations of visitors to this page blog.idnes.cz
odkazy
Václav Klaus
eStat.cz
Město Brno
Moderní Brno
   ODS
   ODS Brno
   
   
   
   
odjinud aktuálně

TOPlist