Petr Paulczyňski: homepage

Už zase prudí

Poslední brněnské zastupitelstvo proběhlo částečně ve znamení petice protestující proti výstavbě garáží na Zelném trhu. Sál byl plný transparentů a u mikrofonů se střídajících protestantů s dokonale připravenými projevy. Občanské sdružení. Já jim říkám přivazovači.

 I přesto, že o první petici proti plánovaným garážím pod Zelným trhem ještě není rozhodnuto, se už nyní připravuje petice nová. Rozhodnutí zastupitelstvo odložilo do doby, až bude hotov znalecký posudek, který si nechává zpracovat soukromý investor podzemních garáží. Podpisy pro novou petici sbírají členové občanského sdružení Brnění pro případ, že nově zvolené zastupitelstvo stavbu garáží opět nezakáže.

Kdysi za I. republiky existovalo mnoho různých Spolků. Spolky většinou fungovaly tak, že lidé dali dohromady svoje síly nebo peníze aby něco vytvořili.Dnes máme občanská sdružení. Smyslem činnosti 95% těchto OS je, aby to co oni chtějí udělal nebo zaplatil někdo jiný případně aby cokoliv nového zmařily.

Říká se tomu občanská společnost ...a v ČR už to překračuje únosné meze. V běžné demokracii obvyklý názor většiny je masově nahrazován menšinovým názorem malých zájmových skupin jednotlivců, která drží většinu v absolutním patu. Není tak možno vybudovat množství veřejně prospěšných staveb.

Přeborníky v oboru se stávají environmentalistické spolky (Děti Země, Ekologický právní servis, ... - dosti často právě z Brna), které postupně vypracovávají nesmírně účinnou legislativní strategii, kterou dokáží spolehlivě zablokovat jakoukoliv veřejnou stavbu. Ta je založena především na vyhledávání formálních chyb, nedodělků nebo překlepů v projektové dokumentaci, kterých nemůže být žádný rozsáhlý projekt prostý. Aktivitu těchto lidí lze bez újmy na obecnosti nazvat třídním bojem občanského proletariátu.

Všiměte si, že tato občanská sdružení nikdy nic sama nevytvoří. Smyslem činnosti je vydírat ty ostatní, případně společnost "pumpnout" o nějaké prostředky.

Jistě není náhodou, že většinou jsou napojeni na stranu Zelených.

Asi opravdu je to tak, že v lidstvu existuje skupina lidí, kteří v jakékoli dějinnné době potřebují v něco fanaticky věřit, něco bezvýhradně podporovat. Byla to ve svých počátcích katolická církev, později komunistické hnutí a nyní to jsou zelení enviromentalisté.

Všiml jsem si toho už dávno. Někdo dostane nápad, jak zlepšit zanedbané a zpustošené místo. Investuje svůj nápad, čas,  peníze a vymyslí obvykle docela zajímavý projekt.

A pak se najde nějaký iniciativní, (bohužel v nesprávné věci) lenivý závistivec ustaví občanské sdružení stejně závistí postižených a pustí se do kverulantského díla. Maří vší silou něčí podnikatelský projekt. A najde si další, které spojuje společná chuť zastavit dílo, aniž by měli relevantní, fakty podložené stanovisko.

Maně si vybavuji názor jistého pana Klause, který dávno již tomu varoval před jevem který nazval NGOismus. Ukazuje se, že jako obvykle viděl o kousek dál než my.

Doufejme, že v tomto a nejen v tomto případě zvítězí věcná argumentace a odborné stanovisko před emotivními subjektivními stanovisky.

Ukáže-li posudek, že vskutku nějaké nebezpečí hrozí, jsem ochoten se tomuto spolku omluvit. Do té doby trvám na svém, stejně jako iniciátoři petic. Uvidíme.

Psáno pro blog.iDnes.cz
Mé blogy přejímají i servery Virtually, Parlamentní listy, Česká Media, E-portál a Fragmenty.


zpět | tisk | poslat odkaz
Ohodnotit: 1 | 2 | 3 | 4 | 5, hodnoceno: 2700x, známka: 2.8
Kategorie: Z brněnského dění
online: 30
návštěv:

Locations of visitors to this page blog.idnes.cz
odkazy
Václav Klaus
eStat.cz
Město Brno
Moderní Brno
   ODS
   ODS Brno
   
   
   
   
odjinud aktuálně

TOPlist