Petr Paulczyňski: homepage

Kdo je kdo na FF MU v Brně

Po přečtení některých novinových článků o sporu dvou brněnských profesorů filozofie má čtenář dojem, že se jedná jen o handrkování dvou potrhlých filozofů. Když se trochu podrobněji seznámíte s historií vzniku katedry filozofie na FF v Brně a životopisy jejích učitelů, už vás nic na této katedře nemůže překvapit.

Oba hlavní aktéři aféry, Břetislav Horyna a Jaroslav Hroch, a vedoucí katedry profesor Jan Zouhar pracovali před rokem 1989 na Ústavu pro výzkum společenského vědomí ČSAV v Brně. Na takovém ústavu mohli tehdy pracovat pouze členové KSČ. Stačí si prolistovat stručnou brožuru o církvi v Československu z pera současného proděkana FF MU Jana Zouhara vydanou 1988, abychom pochopili, s kým máme tu čest.

Děkanem fakulty je bývalý komunista profesor Josef Krob, který před rokem 1989 působil na Ústavu marxismu-leninismu VUT v Brně. Jak známo, byl každý člen tohoto ústavu schvalován ideologickým oddělením krajského výboru KSČ. Z bývalých soudruhů se po roce 1989 díky vzájemným vazbám z doby předlistopadové stali profesoři.

Nelze se pak divit, že na katedře filozofie v Brně získal docenturu další profláknutý propagandista z Ústavu marxismu-leninismu v -Plzni, Nikolaj Demjančuk, dnešní vedoucí katedry filozofie na FF v -Plzni. Profesura se pro něho už v Brně jistě chystá.

Měli bychom se ptát, čím to je, že jsou tito lidé akademickými senáty voleni do vysokých akademických funkcí ještě dvacet let po pádu komunismu? Z tohoto pohledu se jejich vzájemné handrkování jeví jako naprostá banalita. Tito postkomunističtí pohrobci předlistopadové totality bohužel dodnes otravují vzduch na českých universitách.

Jedině pohled na ročník jejich narození nás může uklidnit, protože jak se zdá, většina z nich již brzy odejde na „zasloužilý odpočinek“. Problém je v tom, že jimi preferovaní nástupci nemusí být ti z nejschopnějších.

A tak, nejenže po sobě nezanechají žádná významná filosofická díla, alespoň o žádných takových nevím, ale ani si nevychovají kvalitní nástupce, kteří by mohli v budoucnosti pozvednou úroveň české filozofie( zcela zničené komunisty) na úroveň srovnatelnou s úrovní na nejlepších západních universitách.

http://zpravy.idnes.cz/mfdnes.asp?v=016&r=mfjiznimorava&idc=1518161

 


zpět | tisk | poslat odkaz
Ohodnotit: 1 | 2 | 3 | 4 | 5, hodnoceno: 3420x, známka: 2.8
Kategorie: Z brněnského dění
online: 28
návštěv:

Locations of visitors to this page blog.idnes.cz
odkazy
Václav Klaus
eStat.cz
Město Brno
Moderní Brno
   ODS
   ODS Brno
   
   
   
   
odjinud aktuálně

TOPlist