Petr Paulczyňski: homepage

A co na to Radek John?

Těžce protikorupční VéVéčka. Svůj vzestup postavili na protikorupční rétorice, jíž asi nelze nic vytknout. Stačí se porozhlédnout po všech možných kauzách které na na nás vykukují zpoza každého rohu. Od blbých lékárniček na obraně  přes privatizaci Mostecké uhelné až po neuvěřitelně předražené dodávky přístrojů do nemocnic.

Samozřejmě, že pak nezbývá na platy doktorů a sester, aniž bych souhlasil s tím, že by páni doktoři tady a teď měli mít zrovna tolik, kolik chtějí, aby neodešli. Protože kdyby tak postupovali všichni kteří mají také málo, mohl by tu za chvíli poslední zhasnout. Ale v těch podivně "prodrbaných" penězích asi mají pravdu.

Tak například kontroverzní zdravotnické zakázky podle serveru Aktuálně:
1. Gama nůž - Nový Leksellův gama nůž, model Perfexion, který letos v Nemocnici na Homolce požehnal osobně arcibiskup pražský Dominik Duka, byl teprve druhý ve střední Evropě, ale zároveň podle dostupných informací také nejdražší na světě. Nemocnice za něj zaplatila 152,4 milionu korun, z toho 13,7 milionu jako DPH.
2. Robot da Vinci - Největší tuzemské centrum robotické chirurgie bylo zřízeno v lesích nedaleko Velkého Meziříčí. Zdejší americký robot da Vinci provede ve zdejší Nemocnici svaté Zdislavy 250 zákroků. Za každý zákrok zaplatí pojišťovny 140 tisíc korun. To je o 110 tisíc víc, než stojí operace prostaty bez robota. Jde o mimořádně výhodnou investici.
3. Cyberknife - České zdravotnictví drží od počátku srpna nový rekord. Ostravská fakultní nemocnice začala léčit nádory kybernetickým nožem CyberKnife, za který zaplatila dvě stě milionů korun. To odpovídá po odečtení DPH deseti milionům dolarů.Kybernetické nože se však ve světě nakupují za 3-5 milionů dolarů.
4. Cytometr v ÚHKT - Podle zjištění Aktuálně.cz zaplatil zbytečně nejméně pět milionů za cytometr od americké firmy BD Biosciences.Nákup je netransparentní - zprostředkovaly jej tři firmy a každá z nich tají, jakou cenu účtovala.

Ale zpět k protikorupčním VéVéčkům. Když Věci veřejné nominovaly Jankovského na ministra pro místní rozvoj, tento odešel z rodinné firmy Phar Service, kterou předal synovi. To bylo 30.června. Den nato pan ministr podepsal zakázku na 20 milonů na stavbu hybridního sálu ve státní nemocnici IKEM. Následovaly další zakázky. Všechny soutěže provází řada nevysvětlených podivností. Celkový objem zakázek pro zdravotnictví "bývalé" ministrovy přesahuje prý 200 milionů korun.

A tak se ptám. Když už máte kluci z VéVéček plná ústa protikorupčního boje, co vy na tato zjištění? A co na to Radek John? A co na to Jan Tleskač?

Psáno pro blog.iDnes.cz


zpět | tisk | poslat odkaz
Ohodnotit: 1 | 2 | 3 | 4 | 5, hodnoceno: 2142x, známka: 2.8
Kategorie: Politická scéna
online: 58
návštěv:

Locations of visitors to this page blog.idnes.cz
odkazy
Václav Klaus
eStat.cz
Město Brno
Moderní Brno
   ODS
   ODS Brno
   
   
   
   
odjinud aktuálně

TOPlist