Petr Paulczyňski: homepage

Kalouskova inspirace?

K malému zamyšlení na téma zvyšování daní mne přivedlo kouzlo nechtěného. Pan ministr Kalousek ve svém svatém rozhořčení nad  neloyalitou úředníka Bátory, prozradil, že máme na ministerstvech 480 ředitelů odborů.

Tak mne tak napadlo, jestli někdo ví, co vůbec dělají a jestli by jich třeba nemohlo být míň. Třeba by se nemusely tolik zvyšovat různé daně. Tolik impulz na úvod. Než dospěji k závěru, ukáži, že na druhé straně zvyšování daní není nic nového pod sluncem. K tomu nechť poslouží úryvek z konverzace mezi kardinálem Mazarinem a Colbertem - ministrem financí za Ludvíka XIV.

Colbert: Když se jedná o to, kde sehnat peníze, nastává moment, kdy pouhé čachrování už nestačí.  Byl bych rád, kdyby mi pan kardinál vysvětlil, jak přijít k dalším
penězům, když jsme už zadlužení po krk.
Mazarin: Když je člověk obyčejný smrtelník, jde do vězení. Ale se státem je to jiné!!!! Stát nemůžeme zavřít do vězení. Vrší další a další dluhy. Tak to dělají všechny státy.
Colbert : Opravdu??? Myslíte??? Nicméně, potřebujeme peníze!!!! A jak je sehnat, když už máme všechny myslitelné daně ???
Mazarin: Tak vytvoříme další.
Colbert: Nemůžeme zatížit chudé více než už jsou!!! 
Mazarin: Ano, to je nemožné.
Colbert: Tak tedy bohaté?
Mazarin: Bohaté také ne. Ti už by nemohli víc utrácet. Jeden bohatý, který utrácí, živí stovky chudých.
Colbert: Tak jak to uděláme?
Mazarin: Colberte, ty mudruješ jak nočník pod zadkem nemocného. Je obrovské množství lidí, kteří jsou někde mezi tím, ani chudí, ani bohatí!! Francouzi, kteří pracují, sní, že zbohatnou a nechtějí být chudí. A ty musíme pumpnout. Čím víc jim sebereš, tím víc pracují, aby si to vynahradili. Je to nevyčerpatelná studnice.

(Úryvek z Červeného ďábla)

Tak a teď zpět do současnosti. Tato vláda zvýší daně. Mně, tobě, Vám. Jak jednoduché, sáhnout občanovi do tak už chudé kapsy.  Co kdyby tak páni ministři zkusili sáhnout na mandatorní výdaje státu?  Stačí se podívat na ty desítky naprosto zbytečných poradních orgánů na vládní úrovni a na jejich  náklady? A ještě jich přibývá. Nebo na ten počet ředitelů odborů.

Zvyšovat daně umí každý blbec. Přitom vysoké daně, vysoké sociální a zdravotní odvody připravují o peníze každého z vás a brzdí růst nejenom vaší životní úrovně, ale také rozvoj celého státu. Současný systém dává víc peněz těm, kteří nedělají vůbec nic, než těm, kteří se snaží vydělávat.
Příliš složité daně se stovkami výjimek vedou k daňovým únikům a náklady na výběr daní jsou prý u nás nejvyšší v OECD.

Nemluvě o dávkách pro sociálně vyloučené. Jak napsal Pavel Kohout: Existuje jediný účinný lék na sociální vyloučenost: seškrtat sociální výdaje až úplně k nule, aby „vyloučenci“ ve vlastním žaludku cítili akutní potřebu zapojit se do pracovního procesu.

Mám takový nápad. Já bych obral ne pracující lidi, ale stát. Vždyť je to bumbrlíček. A ten nějakou dietu určitě vydrží.

A ten rozhovor pánů z doby Ludvíka? Vidíte, všechno při starém. Úryvek je starý 4 století, a změnilo se něco?????

Psáno pro blog.iDnes.cz


zpět | tisk | poslat odkaz
Ohodnotit: 1 | 2 | 3 | 4 | 5, hodnoceno: 2445x, známka: 2.8
Kategorie: Politická scéna
online: 52
návštěv:

Locations of visitors to this page blog.idnes.cz
odkazy
Václav Klaus
eStat.cz
Město Brno
Moderní Brno
   ODS
   ODS Brno
   
   
   
   
odjinud aktuálně

TOPlist