Petr Paulczyňski: homepage

S Alzheimerem k bankomatu?

Tak nám sociální ministerstvo, kde se někdo zamyslel přímo hlavou, připravilo překvapení. Prý od ledna 2013 budou senioři ( to je multikulturní newspeakový výraz pro důchodce) vybírat starobní důchod prostřednictvím svých karet ze speciálně upravených bankomatů.

Po zkušenostech s kartou Opencard tuším další čertovinu. Nejenom v tom, že akci má zaštiťovat jeden "vysoutěžený" bankovní dům, ale rovněž zdůvodnění akce nese znaky pěkné kulišárny. Prý se tím ušetří 3/4 miliardy na poštovném. Vzhledem k tomu, že pošta je státní podnik(bohužel), nevidím důvod, proč by neměla tuto službu pro stát dělat zadarmo. Mnohem zajímavější mi přijde informace, že na 6000 obcí bude jenom 1000 těchto speciálních bankomatů. Už vidím babičku z Horní Dolní, které jede spoj jedenkrát denně jak vyráží v zimě v 5 ráno na celodenní výlet aby si mohla vyzvednout důchod.

Nemluvě o schopnosti mnoha důchodců ovládnout tuto technologii. Nemusím chodit daleko. V mém bezprostředním okolí je osamělá paní, která díky své nemoci chvílemi neví kde a čí je. Už vidím, jak se paní s Alzheimerem vydává do víru velkoměsta hledat bankomat, který ji vydá peníze, aby si mohla zaplatit pečovatelské služby. A taky jsem ještě neviděl bankomat co by vydával drobné, protože dávky ani důchod se na celé tisícikoruny nezaokrouhlují.

Další lumpárna tohoto obskurního návrhu který jak doufám skončí v propadle dějin je v tom, že místo poštovného které platí stát, přenáší tento zhůvěřilý stát své náklady na ty sociálně nejslabší - na důchodce - protože pochybuji, že tyto operace jako je vedení onoho účtu a výběry nezpoplatní. Tak blbá žádná banka není. A o kriminalitě spojené s bankomaty, hanba mluvit. A ve spojení s důchodci si ji umím docela představit jako nový druh sviňárny jak okrást chudáka.

A tak si myslím, že ti chytráci, co se na ministerstvu zabývali konstruováním této hovadiny mají prd na práci a pár by se jich mohlo vyházet. A ještě by mne zajímalo, kolik je tady subjektů, které jsou schopny obhospodařovat ročně toky státních financí daleko za hranicí 400 miliard korun  pro 800 tisíc klientů sociálních dávek a nezaměstnaných, a přes 2,8 miliónu důchodců zdarma? Nemyslíte, že tu někdo chystal někomu malou vlastně velkou domů?

Protože původně tento návrh zahrnoval jenom  dávky v nouzi, nebo maximálně  sociálních dávky tzv. sociální kartou, v níž by se sjednocovaly všechny sociální dávky? Pomocí karty by pak jejich pobiratel platil své běžné výlohy, což by mělo zaručit, že si za dávky nenakoupí třeba alkohol nebo cigarety.

P.S. Poté co jsem dopsal tuto rozzlobenou glosu jsem zaznamenal, že Petr Nečas označil projekt "za hovadinu", samozřejmě to řekl uhlazeněji (Projekt je nemožný, nepřipustím ho). Zaplať pánbůh, že je v té vládě aspoň někdo se špetkou zdravého rozumu.

Teď už chybí jen dát náklady na promrhaný čas při vymýšlení této ptákoviny někomu k náhradě.

Psáno pro blog.iDnes.cz


zpět | tisk | poslat odkaz
Ohodnotit: 1 | 2 | 3 | 4 | 5, hodnoceno: 2303x, známka: 2.8
Kategorie: Politická scéna
online: 61
návštěv:

Locations of visitors to this page blog.idnes.cz
odkazy
Václav Klaus
eStat.cz
Město Brno
Moderní Brno
   ODS
   ODS Brno
   
   
   
   
odjinud aktuálně

TOPlist