Petr Paulczyňski: homepage

Hlody čtvrteční aneb miluji naše média

Bylo-nebylo. Není to tak dávno, co frčelo heslo "Zrušme veřejnoprávní televizi". V jeho čele stál Think tank e.Stat.  Hlásali:  Zrušme reklamu, poplatky a zprivatizujme ČTK. Tyto závěry jsou mi blízké, a párkrát  jsem o nich již blogoval.

Koncesionářské poplatky za rozhlas a televizi jsou skrytá daň, která nejvíce dopadá na lidi s nižšími příjmy, a měly by se zrušit. Veřejnoprávní média by se měla financovat ze státního rozpočtu. Znamenalo by to, že by se všichni podíleli na placení televize podle míry svého příjmu. Výtky, že by v tom případě mohla být omezena nezávislost Českého rozhlasu a České televize, jsou  neoprávněné. Podle této logiky by nebyly nezávislé ani soudy či policie, které také dostávají peníze ze státního rozpočtu. Návrh na zrušení poplatků v minulosti prošel senátem, poté se ale zasekl v parlamentu. Dalším problémem je, co je to vlastně ta veřejnoprávnost. Že by to byli oni věční vykladači, kteří nás učí správně myslet a co se jim říká analytici či komentátoři? Nejsou to spíš novodobí politruci manipulující veřejným míněním?  Působí sice v médiích soukromých i veřejnoprávních (v názorové rovině mezi těmito žádný rozdíl není), často přecházejí z jednoho do druhého, a tak např. v politické diskusi na veřejnoprávním médiu vystupuje jako kamufláž nezávislého názoru novodobý politruk z jiného média, vždy však ten, který je ochoten podpořit zadanou tendenci (to se týká ovšem i jiných profesních skupin – když sociolog, tak Šiklová, když katolík, tak Halík, když filozof, tak Bělohradský, když politolog, tak Pehe nebo Dvořáková. Veřejnoprávní televize má přinášet občanům pravdivé a vyvážené informace jako neutrální materiál pro vytváření jejich nezávislých názorů. Česká televize na tuto zásadu dávno zapomněla a naopak se silně angažuje ve prospěch vytváření záporného obrazu stran a lidí, kteří se z nějakých důvodů nelíbí jejím redaktorům, či spíše jejich loutkovodičům. Kdo a na základě jakých hledisek vybírá oběti jejího zájmu, není veřejnosti známo. Proč například Václav Moravec z obrazovky oznamuje, o čem se po pořadu bude mluvit v české politice, jako by se o tom nerozhodovalo na středečním zasedání vlády, ale právě v jeho pořadu? O dryáčnické kotelnici v Máte slovo nemluvě. A co mne vede k tomuto úvodníku? Hned první titulek na který jsem při dnešním výběru narazil Tady je.

  • Ředitel ČT Dvořák: Rušíme nominace Českých lvů a hledáme nové náměty. Prý se v zákulisí České televize, hýbají ledy, protože pan ředitel nebyl s letošní podobou udílení trofejí, které pořádá Česká filmová a televizní akademie, spokojen.  Nedá se prý vysílat slavnost s humorem pro partu spiklenců v sále, nemluvě o sponzorských značkách nad rámec vkusu včetně minerálky v plastových lahvích," líčí Dvořák, co předem nevěděli a ani nemohli ovlivnit.
    Tak to je jasná zpráva. Ale když už se bude s něčím hýbat, nedalo by se něco udělat s oněmi manipulátory o nichž se zmiňuji v úvodu? Způsob kterým vedou své rozhovory pánové Moravec či Klepetko za ženy bych jmenoval paní Drtinovou mi totiž (a nejen mně) vždy spolehlivě zvedne hladinu adrenalinu. O výběru hostů a odborníků které si zvou nemluvě.
  • Klaus zvažuje kandidaturu do Evropského parlamentu. Pořádně zatápět politikům v Bruselu by již od příštího roku mohl exprezident Václav Klaus. Podle důvěryhodného zdroje Práva vážně zvažuje kandidaturu za ODS do Evropského parlamentu. Volby jsou už příští rok v květnu.
    Tak to je teda fór. Pokud to není fake, dovedu si představit jak teď asi v Bruselu zmateně pobíhají. Tak nějak jak se říká, jako když načůrá do mraveniště. To prý mravenci zmateně pobíhají a tichounce volají: co to kuwa bylo? Poprvé v životě souhlasím s expertem Pehe, který pravil že lidé by mohli slyšet na téma ohrožení české suverenity ze strany EU. Proti Klausově kandidatuře za ODS protestující Přemysl Sobotka mne nutí k otázce, zda převzal Peheho rétoriku, či zda si nedal trochu víc červeného.
  • EU se dohodla na omezení odměn bankéřů. Představitelé členských zemí Evropské unie a zástupci Evropského parlamentu se dohodli na omezení odměn bankéřů. Nová pravidla mají začít platit v lednu 2014. Oznámilo to v noci na čtvrtek irské prezidenství EU.
    Nu, co k tomu říci? Snad jen Proletáři všech zemí spojte se! Ale když už v tom omezování hoši budete, co říkáte na omezení odměn bruselských byrokratů?
  • Účtování za boj o Hrad se blíží. Fischer mi nezvedá telefon, říká Pirk pro iDnes. Příští týden musí prezidentští kandidáti uzavřít své volební účty. Otazníky visí hlavně nad milionovými dluhy Jana Fischera. Podle lidí z jeho okolí stále probíhají jednání a dluh určitě stihne uhradit. Šéf Fischerovy volební kampaně Jan Pirk si však stěžuje, že mu neúspěšný kandidát nebere telefony.
    Pane profesore, nebojte. Jenda z chaloupky se neschovává a nikdy neuhne.
  • A kousek bulváru: Dneska nic moc. Mimo zásadního faktu, že Pomeje a Dyk budou otcem a Peter Nagy si barví vlasy. Po Ornele se dneska slehla zem, nevím jak to těch 100000 čtenářů Plesku přežije.

A zprávy o počasí: Jaro podle tvrzení meteorologů prý přišlo ve středu, zimě je to ale jedno. Momentálně mne mate třinácti nad nulou, ale fógli na zahrádce se cpou jako diví, takže to vypadá, že přijde kosa a sněžit bude dál. Fógli totiž nejsou blbí. Různé fuchsie které má manželka na zahrádce zasázený však nedbají a lezou na svět.  Vypadá to, že dojde na slova písně, "asi mráz je zkosil mačetou". Dobře jim tak já je varoval. Taky budu muset zas na víkend pohledat kulicha, aby mi v důsledku globálního oteplování neupadly mrazem uši.

A z mého života: Záda v nichž mi prdlo při odhazování sněhu jsem svěřil do rukou kouzelného dědečka zvaného masér. S politováním sděluji, že jak na mne sáhl, tak jsem ho chtěl zabít. Měl kliku, že se mu podařilo postupně mě uspat. Proceduru ukončil baňkováním, takže mám teď kroužkovaný záda. Bolest však moc neustoupila. Kamarád pravil, že mne kopne do koulí, protože platí pravidlo, že větší bolest přebíjí menší. Za předpokladu, že najdu někoho, kdo mne pak namasíruje tam, půjdu do toho.

A na Fejsbůku napsali:

  • Něco o Daniele: Tolik práce to muselo dát - účes, řasenka, rtěnka, mejkap, kostýmek, boty na jehlách, a nakonec si na to blbka vezme kyselej ksicht...
  • 3 sloupy naší civilizace dle M. Nowaka: Křesťanská etika, parlamentní demokracie, svobodný trh. Ti, kdo tleskají ústavní žalobě na prezidenta za akt milosti, schvalují diktát EU vůči Kypru, škodolibě se smějí pošlapání smluv ČEZ v Bulharsku, ti jsou nepřáteli této civilizace a pracují pro rozklad jejích institucí
  • Mediální lynč Trošky je ukázkou novinářské ignorance a hlouposti. Snaha vytvořit skandál za každou cenu je nechutná. Troška je magor, bukvice a filmař, který ztratil kumšt, ale aspoň má odvahu. Jestli Hitler zdecimoval nebo nezdecimoval Německo je v podstatě jedno. Člověk na to může mít názor jaký chce, zejména ve společnosti, která otevřeně podporuje komunisty a společnost, ve které tahle strana, která zdecimovala tuhle zemi, nikdy nemusela podat omluvu. Nacismus a komunismus mají k sobě tak blízko, že by spolu mohli každý den prcat, tak proč napadat někoho za podobný názor, když máme ve vládě stále lidi, kteří byli zodpovědní za komunistická zvěrstva. Trošku nemám rád. Vytáčí mě do běla se vším co natočil po Botě jménem Melichar, ale tohle je trochu moc a novinářským nulám, které se na tom teď budou měsíce živit, bych rád vzkázal, ať si políbí prdel, takže: "Polibte si p*del kreténi..."
  • Tak jsem nějak nepobral co tím básník prezident chtěl v tom senátu říci. Jak říkala moje babička, prostá žena: to zas bylo vo hovně.
  • K tématu výzkum STEM: Víte, s těmi průzkumy je to všelijaké. Je dobré si proklepnout vlastníky těch agentur. A zrovna za STEM stojí (a vlastně mu patří) Michal Voráček. Ano, ten Michal Voráček, na VUML se naučil základ, zbytek dohnal vlastní pílí. Myslet si, že tento člověk si opatří agenturu na průzkum veřejného mínění pro nic za nic, je naivní. Jsem přesvědčen, že všechny výstupy z této agentury jsou účelové - ať už pro zadavatele nebo pro majitele.
  • A kdy už teda vznikne ta Sluníčková strana Jurášků Pospíšila a Dienstbiera?


A na závěr něco veselého  :
 

A to je dneska všecko.


zpět | tisk | poslat odkaz
Ohodnotit: 1 | 2 | 3 | 4 | 5, hodnoceno: 2314x, známka: 2.9
Kategorie: Nalezeno na webu
online: 56
návštěv:

Locations of visitors to this page blog.idnes.cz
odkazy
Václav Klaus
eStat.cz
Město Brno
Moderní Brno
   ODS
   ODS Brno
   
   
   
   
odjinud aktuálně

TOPlist