Petr Paulczyňski: homepage

Tento politik patrně ztratil paměť. Pokusím se mu ji osvěžit

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka v pondělí prohlásil, že ČSSD odmítá jakékoliv pokusy o obnovení současné koaliční vlády s jiným premiérem. Nejsilnější parlamentní strana považuje za jediné možné řešení předčasné volby.

 Je logické, že opozice touží po volbách a to zvláště v době, kdy má volební vítězství takřka v kapse. K tomu se žádná kritická či odsuzující poznámka nedá udělat. Kritiku si však ČSSD zaslouží za pohrdání Ústavou České republiky.

Bohuslav Sobotka zřejmě trpí velmi špatnou pamětí. A protože mám pana bývalého ministra financí ze srdce rád, pomohu mu se vzpomínáním na volební období 2002 – 2006.

V roce 2002 vyhrála ČSSD volby a následně vznikla koaliční vláda ČSSD-KDU- ČSL a US-DEU. Tato vláda měla ve Sněmovně 101 mandátů. V létě roku 2004 byl předseda vlády Vladimír Špidla donucen rezignovat. Prezident Klaus pověřil sestavením vlády Stanislava Grosse, který sestavil stejnou koaliční vládu jako Vladimír Špidla. Stanislav Gross byl předsedou vlády 8 měsíců. Po jeho rezignaci na jaře 2005 pověřil Václav Klaus sestavením vlády dalšího sociálního demokrata a to Jiřího Paroubka. Ten vydržel ve funkci až do řádných voleb v roce 2006. Česká strana sociálně domokratická tak měla za 4 roky 3 premiéry a ve všech těchto vládách byl Bohuslav Sobotka ministrem financí.

Ústava České republiky mluví jasně. Pád vlády nerovná se předčasné volby. Pokud zde existuje možnost sestavení nové vlády, měla by být využita.

Bohuslav Sobotka říká, že pokračování současné koaliční vlády s novým premiérem jde proti názoru veřejnosti. Rád bych panu předsedovi připomněl, že po volbách v roce 2002 šla podpora ČSSD a její vlády strmě dolů. Pokud by se tedy pánové v Lidovém domě řídili přáním voličů, nebyl by Stanislav Gross nikdy premiérem a na podzim roku 2004 bychom šli k předčasným volbám.

Odstoupení předsedy vlády není neobvyklým ani mimořádným jevem. Pokud existuje politická vůle k dohodě, lze nastalou situaci vyřešit bez vypsání nových voleb. Je třeba ocenit ODS, že nehází flintu do žita a snaží se zemi dovést k řádným volbám. Uvidíme, zda stejná odpovědnost dříme i v TOP 09. Osobně mám pocit, že TOP 09 se již těší na vládu s ČSSD a proto žádný návrh ODS nepřijme. Miroslav Kalousek si dokáže velmi dobře spočítat, že ODS pod vedením Martina Kuby bude jinou ODS, než na jakou byl zvyklý za éry Petra Nečase.

http://eportal.parlamentnilisty.cz/Articles/5936-tento-politik-patrne-ztratil-pamet-pokusim-se-mu-ji-osvezit.aspx


zpět | tisk | poslat odkaz
Ohodnotit: 1 | 2 | 3 | 4 | 5, hodnoceno: 2840x, známka: 2.9
Kategorie: Komentáře odjinud
online: 52
návštěv:

Locations of visitors to this page blog.idnes.cz
odkazy
Václav Klaus
eStat.cz
Město Brno
Moderní Brno
   ODS
   ODS Brno
   
   
   
   
odjinud aktuálně

TOPlist