Petr Paulczyňski: homepage

A je to tady!

Předevčírem (ve středu 19.6.) ODS bez konzultace s partnery oznámila, že na post premiéra nominuje Miroslavu Němcovou.Napsal jsem k tomu na FB:

"Rozhodně mám radost, že ODS nominuje Mirku Němcovou. Ale není to tak, že záleží jen na prezidentovi. Pokud ten kandidát (v tomto případě kandidátka) nebude společným kandidátem koalice, jsme zpět tam kde jsme byli. A podle toho co slyšíme od Kalouska, TOP09 není z této nominace nadšená. A pokud tuto nominaci TOPka nepřijme, může se stát, že jméno budoucího premiéra nezávisí na volbě ODS, ale závisí jen na prezidentovi. Takže se neradujme, drama nekončí. To, že ODS nekonzultovala Mirku Němcovou s koaličními partnery je chyba. Dali Kalouskovi argument pro to, aby nominaci odmítl. A nedivil bych se, kdyby to udělal. Jeho reakce , ve které vynadal ODS za nesolidnost a nedostatek profesionality naznačuje, že ODS za tu nominaci draze zaplatí."

"Kalousek si především připravuje odůvodnění toho, že se připojí k ČSSD v hlasování o rozpuštění sněmovny. A bude to vysvětlovat tím, že ODS nedokázala být solidním partnerem. Pokud ČSSD, TOP09 a KSČM dají dohromady 120 hlasů, budou volby, Kalousek bude vypadat jako dobrák, ODS získá další monokl na oku a volby budou bez ohledu na to, co si přeje ODS i prezident."

"ODS dokázala, velmi nešťastně, dát všechny trumfy do rukou Kalouskovi."

Můj přítel, redaktor populárního serveru, mi napsal:

"Asi ses s tím premiérem seknul"

Jiný přítel, člen gremia ODS, reagoval takto:

"Tomáši, absolutně se pleteš. Kalouskova reakce naopak ukazuje, že to byl zásah rovnou na komoru."

Po dnešku to vypadá, že ta zasažená komora není Kalouskova.

Napsal jsem k tomu:

"ODS si naběhla svou nominací Miroslavy Němcové. Ne osobou Němcové, Ta je v tuto chvíli asi opravdu to nejlepší, co mohli nabídnout "ze svého středu" (omezili si to tím, že předem deklarovali, že to musí být někdo z gremia). Ale jméno samo by problém nebyl, problém je provedení.

Dali Kalouskovi argument pro jeho obstrukci - nekonzultovali výběr s koaličními partnery předem a zazdili se v rohu. Teď mají jen jednu možnost - všechno (Němcovou), nebo nic a volby. Kalousek má v rukou všechny trumfy, může souhlasit, může souhlasit s podmínkami (a cena pro ODS bude velká), může trvat na tom, že se napřed bude volit předseda sněmovny a teprve potom bude podporovat návrh ODS - a tady, protože půjde o tajnou volbu, může ODS elegantně vykolejit a potom prohlásit, že koalice neprokázala že má dostatečnou podporu, vinou ODS která své partnery válcuje a nedokázala pro svůj návrh na předsedu sněmovny zajistit hlasy, a přidat se k opozici při hlasování o rozpuštění sněmovny. S TOP09 bude mít opozice potřebných 120 hlasů.
TOPka ví, že ve volbách něco ztratí. Ale ztratí daleko méně, než ODS a a má silnou šanci se stát největší pravicovou stranou. A po volbách může klidně jít do koalice s ČSSD, nebo jí tiše podporovat, nebo zůstat v opozici jako nejsilnější opoziční strana a profilovat se ve sněmovně jako "hlas pravice".
Pro ODS budou volby, hlavně když proběhnou brzy, zničující. Němcová v čele vlády, která vlastně nebude ani mít čas vzniknout, jim nové hlasy nepřinese, pokud předsedou strany bude Martin Kuba.
Jisté je, že ODS teď nezbývá nic než jen reagovat, Miroslav Kalousek je teď ten, kdo určuje agendu. Dokonce i prezident Zeman má teď značně omezenou pozici, pokud se sněmovna usnese na svém rozpuštění, nemůže nic dělat."

A TOP09 může volby vyvolat a při tom tvrdit, že je to vlastně vina ODS. A rozhodně ji to bude věřit víc voličů, než bude věřit "prozatimním předsedou" Martinem Kubou vedené ODS, právě v této chvíli na historickém dně její důvěryhodnosti a popularity.

O tom, co se bude dít dál, ODS již nerozhoduje. Vzdala se iniciativy a předala ji svým zpackaným jednáním v této krizi Miroslavu Kalouskovi.

O tom, jak je ODS "mimo hru", svědčí i implicitní, dost arogantně Martinem Kubou vyslovená nabídka pozice předsedy Sněmovny. Ta pozice je totiž naprosto irelevantní, je dobrá jen na to, aby do ní někdo, a je jedno kdo, mohl být NEZVOLEN.

Nerozhoduje ani prezident, pokud ho Miroslav Kalousek rozhodovat nebude chtít nechat.

Jediný, kdo má v rukou všechny trumfy, kdo určuje agendu a kdo bude nakonec rozhodovat, je Miroslav Kalousek a jeho TOP09.

Co udělá ODS? Podle toho co téměř jednohlasně prozrazují výroky členů jejího gremia, nebude dělat nic. Vlastně ano. Semkne se kolem současného vedení, kolem Martina Kuby. Kolem vedení, ovládnutého lidmi, kteří zavinili dlouhodobý propad její důvěryhodnosti. Bude jednat tak jak jednala celou dobu posledních deset let, dobu, za kterou ztratila téměř dva miliony voličů.

Rozhodovat nebude ani členská základna. Nejenže po rezignaci jejího předsedy Petra Nečase nebude svolán mimořádný kongres, ale ani řádný kongres plánovaný na konec roku nebude volební. Vše je v pořádku a ODS potřebuje klid.

Ostatně s velkou pravděpodobností se ten podzimní kongres stejně sejde pár měsíců po volbách.

Asi se ODS chce připravit na ten věčný, hřbitovní klid.

Ta zasažená komora totiž zcela jistě nepatřila Kalouskovi.

http://virtually.cz/journal/?q=je-tady


zpět | tisk | poslat odkaz
Ohodnotit: 1 | 2 | 3 | 4 | 5, hodnoceno: 2559x, známka: 2.8
Kategorie: Komentáře odjinud
online: 43
návštěv:

Locations of visitors to this page blog.idnes.cz
odkazy
Václav Klaus
eStat.cz
Město Brno
Moderní Brno
   ODS
   ODS Brno
   
   
   
   
odjinud aktuálně

TOPlist