Petr Paulczyňski: homepage

Rusnokova vláda - hodně špatný Zemanův bonmot.

Rusnokova vláda, vláda odborníků, vláda přátel Miloše Zemana a bůh ví, jestli existuje, jaké další různé přídomky tato vláda používá. Rozhodně to ale není vláda demokratická a odborná!

 Jako mladý člověk rád poslouchám historky starších členů rodiny a přátel z mého okolí. Jsou to historky z dob, kdy u nás vládly různé režímy. Z dob Protektrátu a reálného socialismu. Všechny tyto historky mají společné pozadí - přišel někdo, kdo nadiktoval kdo bude vládnout a ti, kteří to mohli zarazit, tak ve většině sklapli krovky a z různých důvodu neudělali nic podstatného. Nepostavili se dostatečně na odpor a dovolili, aby moc jedince byla nad mocí občana, voliče a demokracie.

   Nemohu se zbavit dojmu, ale již po několikáté, v necelé stoleté historii republiky na našem území, se znova blížíme scénáři, který vždy přivodil bolest a utrpení našemu národu. Tím scénářem myslím poslední vývoj na naší politické scéně. Rozhodně nemohu říci, že bych byl za posledních 5 let spokojen s tím jak to u nás vypadá, ale nejsem přesvědčen, že toto je ta správná cesta, kterou se máme vydat. Rozhodně nemohu přijmout fakt, že zde vznikla vláda, která se neopírá o dohodu na půdě naší, sice rozhádané a místy i neschopné, poslanecké sněmovny. Tato vláda je velkou trhlinou do demokracie na český způsob.

   Omýlá se to stále dokola, ale je dobré to neustále připomínat - Česká republika je parlamentní demokracií. Tak je to psáno v ústavě a podle toho jsme se posledních 20 let chovali. Až do roku 2013, kdy lidé z různých důvodů zvolili Miloše Zemana prezidentem naší republiky, který se svého úřadu ujal poněkud svérázně. Mám i pochopení, že mnohým může být sympatický jeho styl řešení různých situací, ale rozhodně s tím nemohu souhlasit. Je mylné si představovat a věřít, že cesta, kterou zvolil Miloš Zeman při řešení politické krize, způsobené pádem Nešasovy vlády, je správná. Je to ta nejhorší, kterou mohl vybrat. Ignorantské, bezmyšlenkovité a krizi prohlubující, takové to řešení je.

   Důvodů pro mé přesvědčení je několik. Vláda v první řadě není odpovědná prezidentovi republiky, ale poslanecké sněmovně. Vláda se opírá o většinu v této instituci a ignorovat tento celkem podstatný fakt je ukázkou amatérismu a neodbornosti. Ano říkám, že Miloš Zeman se vůbec nezachoval jako odborník, ale jako amatér. Jiří Rusnok je jen nástrojem jeho amatérismu a to včetně celé vlády. Je to jako byste na vysoké škole nejdříve udělali zkoušku z daného předmětu a poté se účastnili přednášek a cvičení. Každý ví, že je to nemyslitelné a nereálné. Nehodlám posuzovat některé kroky, které tato vláda, aniž by měla řádný mandát, udělala, ale rozhodně nesvědčí o odbornosti. Rozklad Národního divadla, divoká výměna ve vedení ČD a monoho dalšího. Nemohu se zbavit dojmu, ale tady nejde o blaho nás lidí, ale zas si zajistit teplá místečka, jak jsme na to zvyklí z let předchozích. Dalším důvodem je, že na půdě poslanecké sněmovny existuje většina, která je schopna utvořit vládu a příjímat zákony. To znamená, že politické řešení krize je možné a není nutné šahat po řešení úřednickém. Pro některé je to ta nepopulární pravicová vláda, ale jak jsme rozdali karty, tak s nimi musí hrát. To je také částečně naše odpovědnost za současný stav. Ikdyž ve valné většině nejsme spokojeni, naše šance zúčtovat s těmi, kteří tam sedí, přijde. Ať už v předčasných nebo řádných volbách. To vše jen za předpokladu, že bude zachována demokracie. Tudíž je podstatné hájit principy naší demokracie a to tím, že se nevysloví důvěra vládě Jiřího Rusnoka. Každy kdo vysloví důvěru, tzn. bude hlasovat pro Rusnokovu vládu, je v mých očích zrádce naší parlamentní demokracie a srab, který není schopný přijmout vlastní politickou odpovědnost!

  Podstatnou otázkou je, co se stane, když tato vláda získá důvěru. Co se stane, když prezident převálcuje poslaneckou sněmovnu. Kam až to povede? Z historie víme, že jestli jednou dovolíme porušit princip demokracie, tak ten, který ho poruší si zvykne a začne zjišťovat kam až může dojít. Jako příklady uvedu Hitlera, Lenina a další - všichni to na počátku mysleli dobře. Proto je na poslancích, aby zarazili Miloše Zemana a jeho plány. Aby jasně vzkázali, že není možné naši "cedníkovou" ústavu zneužívat pro vlastní mocenské ambice. Doufám, a teď použiji fotbalovou rétoriku, že to co bylo příhráno z Hradu od pana prezidenta, bude rychle vykopnuto ze sněmovny zpět mimo území, odkud by se dala ohrozit naše demokracie. Věřím, že dějiny jednou označí toto období nějak podobně: Rusnokova vláda - nepovedený bonmot Miloše Zemana.

http://laznovsky.blog.idnes.cz/c/355253/Rusnokova-vlada-hodne-spatny-Zemanuv-bonmot.html#t2

 


zpět | tisk | poslat odkaz
Ohodnotit: 1 | 2 | 3 | 4 | 5, hodnoceno: 2914x, známka: 2.9
Kategorie: Komentáře odjinud
online: 42
návštěv:

Locations of visitors to this page blog.idnes.cz
odkazy
Václav Klaus
eStat.cz
Město Brno
Moderní Brno
   ODS
   ODS Brno
   
   
   
   
odjinud aktuálně

TOPlist