Petr Paulczyňski: homepage

Venclík vyzpovídán.

I o Grálu. Mimořádně korektní rozhovor i když otázky šly na tělo.
Pochopil jsem, že politika je divadlo.
Říká Venclík.

Má pověst tvrdého politického hráče a hlásí se k hnutí Grálu. „Věřím jen tomu, co si můžu ověřit,“ tvrdí Milan Venclík, padesátiletý lídr kandidátky ODS do krajských voleb.

* V roce 2004 prohrála ODS volby o půl procenta s lidovci. Jedním z důvodů mohlo být i vaše obvinění ze zpronevěry, které se později ukázalo jako falešné. Čekáte letos před volbami podobné překvapení?

Se znepokojením hledím na vývoj politické scény v České republice. Ukazuje se, že je povoleno úplně všechno, jakýkoliv podraz a sprosťárna. Téměř beztrestně se může obvinit téměř kdokoliv z čehokoliv.

* Co z toho plyne?

Že právní řád není schopen chránit slušné lidi, že se zde pohybují skupiny lidí, které jsou za peníze schopny udělat cokoliv, a také že lidé a voliči rezignovali. A to je podle mě to nejhorší. Ale poučil jsem se, dalo mi to sílu do života a už přesně vím, proti čemu se mám vyhranit.

* Víte, kdo za tím tehdy stál?

Mělo to mnoho aspektů. Neumím to přesně rozklíčovat, ale byli to lidé, kterým jsem zavazel.

* Z řad ODS?

Přesně to nevím, ale i lidem ve vlastní straně jsem zavazel. Akterým, to je zřetelné z jejich vyjádření v uplynulých čtyřech letech k mé osobě.

* Mluvilo se o senátorovi Vlastimilu Sehnalovi. Často vás kritizuje.

Ve srovnání s ním mám úplně jiné vidění světa, úplně jiné morální zásady. Existují prostě lidé, se kterými nejsem ochoten spolupracovat.

* Přesto. Jak se k sobě chováte, když se potkáte?

Pozdravíme se a tím naše debata končí. Ale potkáváme se zřídka.

Volby chci vyhrát

* Máte už nějaké předběžné plány, jak by mohla vypadat koalice na kraji po volbách?

O koalici začnu uvažovat první vteřinu po vyhlášení výsledků. Dostal jsem totiž strašlivou školu před rokem při stavění koalice v Brně, kde bylo mnoho dohod předem.

* A co jste se naučil?

Člověk se pořád učí a ponaučení pro mě bylo, že někteří lidé těžko unášejí moc. Jejich sliby pak už neplatí. V tom mám já respekt, o kterém jsme mluvili. Moji přátelé i nepřátelé vždycky přiznají, že coVenclík slíbil, dodržel. Slibuji uvážlivě. Volby chci vyhrát, nedělám to kvůli ješitnosti, ale proto, abychom kraj nasměrovali. Aby se stal nejlepším krajem republiky a Brno metropolí evropského významu.

Ve filozofii hnutí Grálu jsem vyrostl

* Hlásíte se k hnutí Grálu. Není běžné, aby tak vysoko postavený politik byl členem „jiného“ duchovního hnutí. Na čem je jeho myšlenka založena?

Na bázi křesťanství. Říká ale, že nemůže existovat nic, co není v souladu s přírodními zákony. Říká, že člověk nemá věřit ničemu, o čem se nepřesvědčí. Každý z nás sklidí, co zaseje. Mluví o etice, o morálce. Ale ne tak, že se půjde někam vyzpovídat a je vše odpuštěno. Každý nese odpovědnost sám za sebe, za druhé a má druhým pomáhat. Člověk nesmí ubližovat druhým. Je to o práci na sobě samém, vzdělávání se. Filozofie říká, že pečení holubi nelétají nikomu sami do pusy. Je to strašně jednoduché.

* Jak jste se ke filozofii Grálu dostal?

Je v naší rodině už tři generace. Byl jsem v ní vychován a věřím jí. Tak, že třeba nevěřím ničemu, o čem se sám nepřesvědčím.

* Věříte v Boha?

Samozřejmě.

* A jak jste se přesvědčil o jeho existenci?

Velmi jednoduše. I v matematice existuje něco jako nepřímé důkazy. Ve skutečnosti jsou věci, které nejdou dokázat. Ale ví se, že se ten děj potvrdil milionkrát v praxi. Každý matematik přijde na to, že existuje nějaký zdroj a síla, a tím uzná existenci něčeho vyššího. Někdo tomu říká přírodní zákony, někdo to pojmenuje Bůh. Například velký třesk: přišla obrovská energie do prostoru. V Bibli to bylo „budiž světlo“.

* Pomohlo vámto nějak ve světě politiky?

Logicky uvažovat. Viděl někdy někdo jelena, jak spásá seno ze sklizně příštího roku? Neviděl. Některé věci člověk v přírodě najde. Amy jsme součástí přírody. Zásadní průlom byl už Einstein, když definoval, že hmota je jen zvláštní forma energie. Na většinu věcí, které existují, si nemůžeme sáhnout. Ale víme, že jsou.

* V sobotu jste byl většinově zvolen lídrem kandidátky. Jak to, že jste neměl protikandidáta?

Dlouho bylo známo, že proti mě nikdo kandidovat nebude. Nebylo to překvapení. Ale udivila mě většinová podpora.

* Že by byla ODS jednotná?

Ano. Umíme se totiž poučit ze svých chyb.

* Které chyby konkrétně máte na mysli?

Největší poučení je, že kompromisy se nesmí dělat za každou cenu. V určitém okamžiku je potřeba se vyhranit, i kdyby člověk neměl být lídrem. Tým občanských demokratů odpracoval na kraji dost práce, ale neuměli jsme to prodat. Ponaučení je, že politika je velké divadlo.

* Zrovna o vás se říká, že jste velký hráč.

Určitě vliv a respekt mám, ale nikdy to nebylo divadlo. Mám své názory, přesvědčení a snažím se je vysvětlovat druhým, snažím se je přesvědčovat. Ale také respektuji jejich názory. Jsem týmový hráč a umím respektovat rozhodnutí kolektivu. I když se do posledního dechu snažím lidi přesvědčit o svých pravdách.

* Jak víte, že jsou právě vaše pravdy pravda?

Jsem o tom přesvědčen. Bez toho nemůžu dělat vůbec nic.

* A jste schopen svůj názor změnit, když vás někdo přesvědčí?

Vážím si lidí, kteří mi umí říct svůj názor do očí a kteří mě umí přesvědčit. V podnikatelském prostředí, odkud jsem do politiky přišel, jsem naopak od svých podřízených očekával a požadoval vlastní názory a řešení. Když člověk kýve jen předkládaným názorům, je to k ničemu.

* A když mají opačný názor?

Nemusím s nimi vždy souhlasit, ale velmi dobře si jejich názory ukládám do hlavy a někdy i po několika letech zjišťuji, že měli pravdu. A změnil jsem názor. Ale zásadně nevěřím hypotetickým věcem, které si nemohu osahat.

* Kdo vás přesvědčí, že nemáte pravdu?

Jen argumenty. Mám rád matematiku a fyziku. Nic se nemůže dít jinak než v rámci přírodních zákonů. Když mi člověk třikrát řekne, že by něco dělal jinak, a ukáže se, že měl pravdu, po čtvrté si dám pozor, protože skutečnost může být jiná, než jak ji vidím já.

* Dokáže vás přesvědčit třeba vaše manželka?

Je psychiatrička. Velmi často debatujeme, pozorně jí naslouchám a na její doporučení často dám. Ženy jednají trošku intuitivně a někdy se ukazuje, že je to rychlejší, než když já jako muž k tomu dospěji dlouhými úvahami. Ale ani od ní nepřebírám názory, pokud se nepřesvědčím, že jsou pravdivé.

* Mluvil jste o tom, že máte respekt. Nehraničí to u některých kolegů se strachem?

Celý život se snažím chovat srozumitelně. Mojí zásadou je jednat s každým člověkem slušně, mít úctu. Ale mám jasné cíle, za nimi si jdu. Pracuji na nich měsíce, roky. A těší mě, když se to daří. Někteří lidé tomu nerozumí, protože nejsou v politice zvyklí pracovat, jsou to sběrači funkcí a požitků z těchto funkcí. Ale není člověk, který by mohl říct, že používám nějaké zastrašovací metody.

* Ale i ty se v politice objeví, ne?

Politika se mění. A nejvíc mě na ní mrzí, že se stává divadlem a že politici nejsou hodnoceni podle chování, práce a podle toho, co mohou voličům nabídnout. Politik je přece správce veřejného majetku a lidé by nás měli kontrolovat. A na základě toho za čtyři roky zase volit. A nemělo by záležet na tom, jestli je politik tlustý, hubený, škaredý nebo hezký. Žádná funkce mi nestojí za to, abych dělal věci, se kterými bych se nemohl ztotožnit, a abych se na sebe nemohl podívat do zrcadla.

* Vy ze svých funkcí nemáte žádné požitky?

Jsem pravicový člověk a jsem přesvědčen, že příroda funguje systémem něco za něco. Pokud odvádíte dobrou práci, je zapotřebí, aby byl takový člověk odměňován. A jen říkám, že je mnoho lidí, za kterými nezůstává žádná práce.

* Když jsou ty funkce veřejné, můžete jmenovat? Pro voliče...

Přál bych si, aby lidé nedostávali jednoduchá řešení. Dnešní svět je problematický v tom, že se lidem říká: Nepřemýšlejte, my vám doneseme schémata, jak máte svět vidět. Nechci říkat, který kolega pracuje víc nebo míň. Volič je ten, kdo by nás měl hodnotit. Ale mě se za sedmnáct let nikdo nezeptal, co jsem udělal pro Jihomoravský kraj.

Priorita je spojení Brno-Vídeň

* Jaká je vaše pozice v celostátní ODS? Prý v Praze nemají jižní Moravu rádi.

Jihomoravská ODS si musí svoji pozici vydobýt prací. V Praze jsme neměli silné zastoupení. Musíme být jednotní a vědět, co chceme. Dal jsem si za úkol, aby zastoupení na centrální úrovni bylo reprezentativní. Za několik let k tomu dojde.

* A vzájemné vztahy jsou jaké?

K dnešnímu dni jsou velmi dobré. Začínáme mít dobré jméno a berou nás jako partnery. Budeme pracovat na tom, aby náš vliv pocítili hlavně lidé z jižní Moravy. Přílivem investic a dalších věcí, které se rozhodují v Praze.

* A poslední otázka, kterou jste podle vás nikdy nedostal. Co by bez vás v Jihomoravském kraji nebylo?

Například Jihomoravské inovační centrum, tak daleko by nebyl projekt Čistá Svratka, CEITEC, projekt lázní v Pasohlávkách. A nebyl by projekt cyklotras. Teď je prioritou spojení Brno-Vídeň.

Regionální mutace Mladá fronta DNES - jižní Morava


zpět | tisk | poslat odkaz
Ohodnotit: 1 | 2 | 3 | 4 | 5, hodnoceno: 2085x, známka: 2.9
Kategorie: Nalezeno v tisku
online: 24
návštěv:

Locations of visitors to this page blog.idnes.cz
odkazy
Václav Klaus
eStat.cz
Město Brno
Moderní Brno
   ODS
   ODS Brno
   
   
   
   
odjinud aktuálně

TOPlist