Petr Paulczyňski: homepage

Duel Venclík - Ander

Novinka v Rovnosti. Duel dvou osobností, které zastávají opačné stanovisko ke konkrétnímu aktuálnímu problému, o kterém noviny v týdnu referovaly. Na závěr je anketa, kdo v duelu vyhrál. Dnešní téma je : Jak zbavit přehradu sinic.

Hlasovat je možno na stránce:

http://brnensky.denik.cz/publicistika/duel-dvou-osobnosti-20080228.html

Populistické vápno
MILAN VENCLÍK, náměstek hejtmana JMK

Na vyčistění přehrady máme zájem všichni. Proto jsem před pěti lety předložil projekt Čistá Svratka. Má mimo jiné řešit i problematiku sinic v Brněnské přehradě. Zasahování do ekologických řetězců může mít dlouhodobé škodlivé důsledky. Proto jsem  dbal, aby se uvažovalo o vědecky vyzkoušených metodách.

Podle vyjádření šéfa Centra pro cyanobakterie Blahoslava Maršálka a také náměstka Martina Andera že ,,…v tuto chvíli nemáme údaje o tom, co všechno se změnilo,“ došlo k situaci, kdy se udělaly nevratné kroky a neví se, co se vlastně změnilo. To, před čím varuji, není prioritně vápnění, ale nesystémový populistický přístup. Nedopusťme experimenty, kdy používáme přehradu jako pokusného králíka. Tomuto přístupu rozumím u vědce, ale ne u ekologa. Je pravdou, že vědecká práce se dělá formou pokusů. Ale ve zkumavkách, kdy se po pokusu mrtvá voda ze zkumavky vyleje do výlevky.

Problém sinic je celosvětový nevyřešený problém. Neexistuje jednoduchý a rychlý recept na omezení sinic, natož na jejich likvidaci. Systematické řešení je omezení přísunu živin z povodí a odstranění infikovaných sedimentů. Vše ostatní je neefektivní. Budu rád, pokud vědci tyto závěry zpochybní. Měli by to být ovšem jiní vědci, než ti, jejichž argumenty nyní používám, jimž jsme za studie zaplatili peníze z veřejných rozpočtů – tedy nás všech.


Předvolební bagry
MARTIN ANDER, náměstek brněnského primátora

O tom, že je třeba Brněnskou přehradu vyčistit, není pochyb. O tom, jak to udělat, se v minulosti nazkoumalo a namluvilo hodně. Patnáct let však zůstávalo jen u slov a popsaného papíru.

Vloni jsme proto přešli od slov k činům. Odborníci jasně doložili, že je třeba provádět dva typy opatření: ta, která sníží na přítoku množství dusíku a fosforu do přehrady, i ta, která omezí uvolňování těchto živin ze sedimentů na dně do vodního prostředí. Jedno bez druhého nebude fungovat. Právě skončená druhá etapa vápnění obnaženého dna přehrady patří mezi ty druhé. Zároveň připravujeme a realizujeme opatření, která omezí přítok znečištění do přehrady, tedy budování čistíren odpadních vod v obcích nad přehradou, zamezení znečišťování přehrady z chat či opatření proti splachu zbytků hnojiv z polí. Konkrétní projekt bude dokončen během jara ve spolupráci s ministerstvem životního prostředí. Vápnění dna obnaženého při pravidelném zimním snižování hladiny je opatřením, které je ověřené lety praxe v rybníkářství, je bezpečné pro přírodu, ekonomicky efektivní a bylo možné jej realizovat ihned.

Má-li pan Venclík pocit, že by se snad bahno ze dna přehrady mělo raději vybagrovat, pak ať si nejprve v rozpočtu najde deset miliard korun a k tomu místo, kam ty tisíce tun kontaminovaných usazenin bezpečně uložit. Jinak jde jen o předvolební rétoriku.


zpět | tisk | poslat odkaz
Ohodnotit: 1 | 2 | 3 | 4 | 5, hodnoceno: 2315x, známka: 2.8
Kategorie: Nalezeno v tisku
online: 50
návštěv:

Locations of visitors to this page blog.idnes.cz
odkazy
Václav Klaus
eStat.cz
Město Brno
Moderní Brno
   ODS
   ODS Brno
   
   
   
   
odjinud aktuálně

TOPlist