Petr Paulczyňski: homepage

V Líšni se hroutí koalice, zřejmě se vrátí ODS

Starostka MČ Líšen paní Jiřina Belcredi, současně členka RMB zdá se bude odvolána. Krátkou ranní zprávičku doplním informací převzatou  z Mladé fronty Dnes.

Pod starostkou brněnské městské části Líšeň Jiřinou Belcredi se povážlivě houpe židle. Víc než polovina zastupitelů požaduje její rezignaci, nejsilnější koaliční strana ČSSD navíc vypověděla koaliční smlouvu a plánuje domluvit novou koalici s ODS.

Odpůrci Belcredi tvrdí, že starostka s nimi nekomunikuje, prosazuje na radnici zájmy své rodiny a málo pracuje. Proti starostce se postavil i člen jejího sdružení Líšeňský blok Karel Fux a kandidátka za Stranu zelených Radka Kantová. „Vyřiďte Belcredi, že jsem ji rok držel nad vodou a ona mi zacpávala ústa,“ komentoval krizi na radnici Karel Fux. Proti starostce se postavil mimo jiné proto, že mu na listopadovém zastupitelstvu odebrala slovo. „Mluvil mimo téma,“ upozorňuje Belcredi, která považuje celé „spiknutí“ za projev mužské ješitnosti.

Jenže její odpůrci přicházejí s mnohem vážnějšími obviněními. Tvrdí například, že se snažila protežovat svoji rodinu, která restituovala rozsáhlé pozemky v Líšni. „Celá situace se vyhrotila v okamžiku, kdy chtěla paní starostka změnit územní plán v lokalitě zvané V Aleji z ploch orné půdy na stavební plochu,“ tvrdí nynější místostarosta Vladimír Moravec (ČSSD).

Do konfliktu s rodinnými zájmy se Belcredi dostala i v případě rozšíření líšeňského hřbitova nebo v otázce stavební parcely na Horníkově ulici. „Já nejsem majitelkou těchto pozemků. Vlastní je rodina Belcredi, tedy můj manžel, jeho bratr a možná i tchýně. Nikdy jsem neudělala nic proti Líšni,“ hájí se starostka. Hájí se i v případě obvinění z nedostatku času na starostování. To je podle nespokojených zastupitelů další z důvodů, proč by Belcredi měla odejít. Je totiž i brněnskou radní za sdružení Brno 2006 senátora Zlatušky a má funkce také v představenstvech městských firem. „Jiní starostové stráví na úřadech deset hodin denně, nejsou schopni si vybrat ani řádnou dovolenou. Belcredi a její místostarosta Vích jsou za to dobře placení, tak taky musí odvádět pořádnou práci,“ horlí stranický kolega Belcredi Fux.

Zastupitelé vyzvali starostku Belcredi k rezignaci. Ta to odmítá a tvrdí, že k tomu není důvod.

Belcredi oponuje a tvrdí, že práci stíhá. „Oni mě osočují, že nemám čas na Líšeň, že mám víc funkcí a že to nemůžu stíhat, ale já vím sama nejlíp, co stihnu. Myslím, že když je čas dobře zorganizovaný a že když mám za zády dobré úřednictvo, tak se to stíhat dá,“ řekla starostka.

Rezignovat nehodlá, zastupitelé se ji ale ve čtvrtek nejspíš pokusí odvolat. Pokud se jim to podaří, což je pravděpodobné, vrátí se líšeňská radnice ke starým pořádkům. Do křesla starosty zřejmě usedne lídr ODS Jiří Janištin, jeho zástupcem bude Vladimír Moravec.

Koalice se ale bude opírat o hlasy dvou přeběhlíků Fuxe a Kantové. „Nejsem nadšeným ódéesákem, nemám je rád a chtěl jsem, aby se na líšeňské radnici vytvořil blok proti ODS. Dnes je mi ale ODS daleko milejší než současné vedení,“ okomentoval své rozhodnutí Karel Fux. Líšeňský blok jej už vyzval, ať z něj vystoupí. Naopak proti Belcredi se nepostavil jeden z členů líšeňské sociální demokracie Roman Sklenák. Není podepsaný pod vypovězením koaliční smlouvy ani pod výzvou k rezignaci Belcredi. „Výzvu jsem neviděl, k jejímu podpisu jsem nebyl vyzván,“ uvedl.

A banalizuje i ostatní problémy, které nespokojení zastupitelé se starostkou mají.

„Já s ní komunikuji bez problémů. Jistý střet zájmů samozřejmě vnímám, nicméně kompetence starostky samotné nejsou příliš velké. Rozhodovací pravomoc má především rada městské části a její zastupitelstvo,“ uvedl Sklenák. Zdůrazňuje ale, že proti rozhodnutí strany vypovědět koaliční smlouvu neprotestuje. „Většinový názor byl smlouvu vypovědět a tak se i stalo,“ řekl s tím, že i po změně koalice bude dál fungovat jako koaliční zastupitel. „Jsem sociální demokrat a nemám důvod na tom něco měnit,“ poznamenal.

Belcredi je přesvědčena, že její odchod Líšni ublíží.

„Není to žádné vydírání, ale je třeba si uvědomit, že město má v Líšni minimum pozemků. A situace kolem rodinných pozemků Belcredi, ať už kolem líšeňského hřbitova nebo třeba v Mariánském údolí, se tím může velmi zkomplikovat,“ varovala. Zhroucení koalice v Líšni by se nakonec nemuselo dotknout jen samotné městské části. Líšeň totiž v podstatě kopíruje uspořádání sil na „velké“ brněnské radnici. I tady poslala široká koalice ČSSD, lidovců, zelených a dalšího politického sdružení vítěze komunálních voleb ODS do opozice. Předseda brněnských občanských demokratů Pavel Blažek nicméně něco takového nepředpokládá. „Stále situaci bedlivě pozorujeme a vyhodnocujeme. Je předčasné o nějaké změně na radnici mluvit, ale máme zapsány v paměti chyby, které koalice dělá,“ řekl Blažek.

„Jiní starostové stráví na úřadech deset hodin denně, nejsou schopni si vybrat ani řádnou dovolenou.“ Karel Fux, zastupitel za Líšeňský blok

„Není to žádné vydírání, ale situace kolem rodinných pozemků Belcredi se tím může velmi zkomplikovat.“ Jiřina Belcredi, starostka za Líšeňský blok

Mladá fronta DNES - Brno


zpět | tisk | poslat odkaz
Ohodnotit: 1 | 2 | 3 | 4 | 5, hodnoceno: 2220x, známka: 2.9
Kategorie: Nalezeno v tisku
online: 63
návštěv:

Locations of visitors to this page blog.idnes.cz
odkazy
Václav Klaus
eStat.cz
Město Brno
Moderní Brno
   ODS
   ODS Brno
   
   
   
   
odjinud aktuálně

TOPlist