Petr Paulczyňski: homepage

Tlustý: Daně podle Kalouska já nepodpořím.

Poslanec ODS Vlastimil Tlustý je neústupný. Požaduje, aby vláda snížila v příštím roce daně z 15 na 12,5 procenta, Ministr financí Miroslav Kalousek ovšem do vlády poslal zcela jiný návrh.

O procento se má snížit sociální pojištění, daň 15 procent, ani slevy na dani by se přitom měnit neměly.
"To, co Kalousek navrhuje, nepřichází v úvahu. Loni bylo s premiérem Topolánkem velmi pracně dojednáno, že dojde ke snížení daně na 12,5 procenta. Na té dohodě trváme," říká v rozhovoru pro HN Tlustý. Bez Tlustého a hlasů jeho několika dalších příznivců se ale vláda neobejde.  

HN: Neberete ani argument premiéra Topolánka i ministra Nečase, že samotné snížení sociálního pojištění bude znamenat příští rok pro lidi vyšší čisté příjmy?
S tímto návrhem přicházejí pozdě. Pro rok 2009 byl dojednán pokles sazby na 12,5 procenta, tak jak je to i v zákoně. Jednou jsme to takhle domluvili a není důvod to měnit. Já vám to řeknu jednoduše, my ten návrh prostě nepodpoříme. 

HN: Kdo my? Kolik vás v ODS je, kteří nechtějí návrh ministra Kalouska podpořit?
Myslím, že to nepodpoří kolegové, jako Jan Schwippel, Juraj Raninec nebo Jan Klas, ale zeptejte se jich. Já za ně mluvit nechci. 

HN: Mirek Topolánek, ale i primátoři a hejtmani ODS ale dávají přednost Kalouskovu návrhu, protože mimo jiné neznamená výpadek pro obce a kraje...
Ustupují tím od programu ODS. To ale dělají neustále. 

HN: Proč vlastně tak trváte na sazbě 12,5 procenta, když už se v ODS skoro všichni shodují, že se dají odvody lidí snižovat i jinak?
Protože to tak loni bylo za cenu velmi složitých jednání dojednáno. A tenkrát pan premiér spolu s panem ministrem financí slíbili, že když je snížit daně tak složité, tak se to odehraje mezi lety 2008 a 2009 ve dvou krocích. Přičemž to první snížení sazby nemělo být na 15 procent, ale na 13,5. To, co dělají teď, je vypovězení loňské dohody. A já o jedné věci dvakrát nejednám. Když ji oni vypovídají, tak je to jednoduché. Prostě tu jejich změnu nepodpořím. Já jen trvám na tom, co bylo dojednáno.

HN: Pokud se o návrhu ministra Kalouska bude hlasovat ve sněmovně, tak na vás bude velký tlak od premiéra. Nepodlehnete mu nakonec?
Ne, to je definitivní. Celá země je oblepená nápisy, že ODS snižuje daně a v rámci těchto nadpisů má být sazba zvýšena z 12,5 na 15 procent? Já to prostě považuji za nemožné. Takže první důvod je věcný. Já prostě trvám na tom, že to, co vláda slíbila v programovém prohlášení, to, co slíbila ODS ve svém programu a to, co visí i teď na billboardech, aby vláda splnila. 

HN: Ve chvíli, kdy vláda schválí snížení pojistného o procento a premiér Topolánek vás nepřesvědčí, tak to bude první zásadní vládní zákon, pro který nebudete jako koaliční poslanec hlasovat. Zůstane jen u něj, nebo to bude znamenat vypovězení loajality vládě?
Znamená to vypovězení loni uzavřené dohody a ti, kdo to dělají, si musí být vědomi důsledků. Nechci předpovídat, co dál bude následovat. V každém případě, ale musí premiér počítat se všemi důsledky. 

HN: Máte vlastní řešení?
Sazba musí zůstat na 12,5 procenta. Pomocí slev na dani na zaměstnance, na jeho partnera, na dítě a pomocí výše sociálního pojištění tak, aby mezi lety 2008 a 2009 platili nižší daně opravdu všichni.

http://hn.ihned.cz/c4-10026440-24207250-500000_d-tlusty-dane-podle-kalouska-ja-nepodporim

A jéje, to bude šrumec. Už se těším na sobotu do Hradce na Ideovou konferenc ODS.


zpět | tisk | poslat odkaz
Ohodnotit: 1 | 2 | 3 | 4 | 5, hodnoceno: 2073x, známka: 2.9
Kategorie: Svět Modrého ptáka
online: 41
návštěv:

Locations of visitors to this page blog.idnes.cz
odkazy
Václav Klaus
eStat.cz
Město Brno
Moderní Brno
   ODS
   ODS Brno
   
   
   
   
odjinud aktuálně

TOPlist