Petr Paulczyňski: homepage

Tak jak je to s těmi bezdomovci?

Náměstek Rychnovský nedávno vyhlásil akci " Nový dům pro bezdomovce". Zajímavé je, že ředitel oblastní charity to prohlásil za zbytečné. I když občas pociťuji příznaky počínající sklerózy, prohlašuji zodpovědně, že o proklamované akci jsem z oficiálních zdrojů nezaslechl ani ň.

Ale noviny už píší, jako by nám evropský Santa Klaus nasypal penízky na co jen si vzpomeneme. No, jen aby to nedopadlo jako s tou Husovou.

Před vlezlou zimou a mokrým sněhem se už od příštího roku bezdomovci z Brna schovají do nových prostor. V Masné ulici kousek od centra města totiž vznikne další dům pro sociálně slabé.
V něm budou mít bezdomovci možnost se osprchovat nebo najíst. „Dáme jim čisté oblečení a vyšetříme je,“ uvedl náměstek primátora Daniel Rychnovský.

V Masné přitom nechají přespat až šedesát lidí bez domova. Dalších šedesát míst chce město uvolnit během zimních měsíců. „V nejkrutějším mrazu bychom rádi nechali některé aspoň sedět v jedné místnosti. Mohli by tam přečkat noc,“ míní Rychnovský. Dům, který zaplatí město z peněz Evropské unie, se začne stavět v příštím roce.

V současné době bezdomovci využívají hlavně služeb Oblastní charity v Karlově ulici, kde přijde za půl roku až pět tisíc lidí. „Na podzim se ale denní centrum přesune do domu v Bratislavské. V Karlově se má totiž v příštích letech stavět most, a tak současné centrum zbourají,“ objasnil ředitel Oblastní charity Karel Kosina.

Podle něj je stavba nového centra zbytečná. „Město by spíše mělo rozšířit ta centra, která fungují, kde jsou vyškolení odborníci. Rozhodně je potřeba zvýšit počet terénních pracovníků, kteří za lidmi dojdou. Ne tvořit zbytečné megalomanské projekty,“ upozorňuje Kosina.

V Bratislavské ulici, kam se charita částečně přesune v říjnu, lidé bez domova najdou kromě sprchy a čistého oblečení i práci. „Zřídíme tam dílnu, kde mohou bezdomovci pracovat. Jejich výrobky pak prodáme. Chceme tak ukázat, že pracovat mohou vždycky,“ dodal Kosina.


zpět | tisk | poslat odkaz
Ohodnotit: 1 | 2 | 3 | 4 | 5, hodnoceno: 2254x, známka: 2.8
Kategorie: Z brněnské radnice
online: 40
návštěv:

Locations of visitors to this page blog.idnes.cz
odkazy
Václav Klaus
eStat.cz
Město Brno
Moderní Brno
   ODS
   ODS Brno
   
   
   
   
odjinud aktuálně

TOPlist