Petr Paulczyňski: homepage

Miliardová zakázka. Za peníze do Komety?

aneb Zlatuška dnes od 10,45  on-line na adrese
http://brnensky.denik.cz/online_rozhovory/zlatuska_online.html

Firma Strabag získala zakázku na stavbu nového pavilonu brněnského výstaviště. Ve stejné době začala sponzorovat hokejovou Kometu.
 
Stavební firma Strabag dostala téměř miliardovou zakázku na výstavišti a zároveň začala sponzorovat hokejovou Kometu. I to může být podle senátora a brněnského radního Jiřího Zlatušky jeden z případů přetrvávající korupce na brněnské radnici. Společnost Strabag, která společně s firmou Přemysla Veselého získala lukrativní zakázku na výstavbu nového pavilonu P na brněnském výstavišti, se stala sponzorem hokejové Komety ve stejné době, přestože měla finanční problémy.

Výstaviště i hokejový klub přitom spojuje stejná osoba, Egbert Zündorf. V akciové společnosti Kometa Group představenstvu předsedá, ve firmě Veletrhy Brno působí jako náměstek generálního ředitele a člen představenstva. V něm sedí také Zlatuška, kterému to připadá velmi podezřelé. „Skutečnost, že vyhrály firmy Strabag a Přemysl Veselý, a první jmenovaná se víceméně ve stejnou dobu ocitne jako sponzor Komety, mi nepřijde normální. Vypadá to jako z toho Veselého,“ naráží Zlatuška na nahrávku popisující korupci při zadávání veřejných zakázek v minulém volebním období.

Radní prý díky tomu chápe snahu Komety o ovládnutí haly Rondo. Kvůli ní se v minulých dnech rozhořely spory mezi hokejovým klubem a městskou společností Starez Sport, která Rondo provozuje. A kterou Zlatuška vede. „Pokud bych chtěl vytvářet korupční prostředí, bylo by výhodné, aby všechno dění v Rondu bylo schované před zraky veřejných institucí. Kdybychom všechny operace včetně občerstvení pronajali Kometě, tak se tam dá schovat spousta peněz. Do klubu totiž tečou právě ze stavebních firem, což je na Strabagu a Veselém dobře vidět. A to mě nemůže nechat klidným,“ prohlásil Zlatuška.

Brno vlastní ve Veletrzích jednu třetinu, většina patří německé společnosti Messe Düsseldorf. Brněnský primátor Roman Onderka je předsedou dozorčí rady Veletrhů Brno. „Jestli bych měl řešit otázku sponzorování a zakázek na BVV, tak to radši nebudu komentovat. Pokud tu věc vnímáte jako podezřelou, tak se budete muset zeptat přímo Zündorfa,“ prohlásil Onderka. Zündorf brněnskému Deníku Rovnost odpověděl na otázky mailem, sponzorování Komety v něm však nekomentoval.

Pochyby má Zlatuška také o okolnostech stavby pavilonu P na výstavišti. Vítězné firmy totiž nabídly cenu o sto milionů korun vyšší, než byl maximální limit, a stavba se tak výrazně prodražila. Zvýšení nákladů přitom představenstvo schvalovalo ve spěchu před letními prázdninami. „Náměstek Zündorf za mnou přišel s papírem, jehož podpisem bych souhlasil s navýšením ceny o sto milionů korun. Odůvodnit to měl až další týden na řádném jednání zastupitelstva. Přišlo mi divné podepsat něco před tím, než mi to vysvětlí,“ vzpomíná na okolnosti navyšování Zlatuška.

Nakonec mu prý řekli, že projektant špatně spočítal množství oceli, a proto pavilon musí být dražší. „Spěch zdůvodnili tím, že bez podpisu na smlouvě by stavební firmy další den cenu opět navýšily. Samozřejmost, se kterou se bere chyba architektů, kteří pro město pracují, ve mě vzbouzí rozporuplné pocity,“ dodal Zlatuška. Představenstvo přes jeho nesouhlas navýšení schválilo.

Zündorf postupný nárůst nákladů vysvětlil nutným vylepšením projektu. „V průběhu dalšího plánování předkládali všichni zúčastnění návrhy na zlepšení projektu. Musíme respektovat a vyjít vstříc požadavkům svých klientů, vystavovatelů a návštěvníků a nabídnout jim nejvyšší možný komfort na úrovni evropského standardu. Tato zlepšení a změny objemu nakonec vedly k navýšení rozpočtu,“ napsal v e­mailu Zündorf

http://brnensky.denik.cz/zpravy_region/miliardova-zakazka-za-penize-do-komety20080904.html

**********************************************************
Pavoukův dodatek: Tak a už paranoik nastolicoval i Zundorfa. A to není lehká váha. Řekl bych, že geometrickou řadou roste počet těch, kterým může náš genius políbit tam, kde záda ztrácejí své poctivé jméno. A největší sranda je, že sedí v představenstvu BVV genius univerzitní. Co tam dělá? Spí? Nebo si tam chodí jen pro nemalé peníze?


zpět | tisk | poslat odkaz
Ohodnotit: 1 | 2 | 3 | 4 | 5, hodnoceno: 2138x, známka: 2.9
Kategorie: Z brněnského dění
online: 36
návštěv:

Locations of visitors to this page blog.idnes.cz
odkazy
Václav Klaus
eStat.cz
Město Brno
Moderní Brno
   ODS
   ODS Brno
   
   
   
   
odjinud aktuálně

TOPlist