Petr Paulczyňski: homepage

Aprílovné

Letošní předvolební kampaň ČSSD pro krajské a senátní volby se svou úrovní nijak neliší od předvolební kampaně z roku 2006. Zdánlivě absurdní situace, kdy tématy krajských voleb se stávají témata celostátní,

je snadno pochopitelná, pokud se podíváme na dvacetistránkový „Program naděje“, který by se spíše měl nazývat programem „Aprílovným“. Proč ne aprílovým? Protože volby jsou v říjnu.

Při podrobném pročtení sociálnědemokra­tického „Programu naděje“ (sepsaném nejspíš na apríla), najdete tyto výroky:

„Bezpodmínečně trváme na povinném roku bezplatné předškolní výchovy v mateřské škole. Kvalitní vysokoškolské vzdělání bez školného. Trvalý růst investic do školství, výzkumu a vývoje. Obrana a rozvoj sociálního státu (další redukce sociálního státu je jen laciná pravicová propaganda!). Vyšší nárůst důchodů, případně jednorázová „drahotní“ kompenzace. Stop poplatkům u lékaře. Stop privatizaci nemocnic a zdravotních pojišťoven. Zvýhodněné půjčky na studium. Zvýšené sociální stipendium. Vyšší rodičovské příspěvky, daňové odpočty, přídavky na děti. Novomanželské půjčky. Zjednodušování systému sociálních dávek. Zkrácené úvazky pro matky s dětmi. Dostavba dvou bloků Temelína. Nebudeme plošně zvyšovat daně (daňové kvóty z roku 2006 jsou správné). Progresivní zdanění příjmů fyzických osob. Investiční pobídky. Euro v roce 2012.“

Toto všechno slibují sociální demokraté pro letošní krajské volby. Chybí už jenom jediná dávka: aprílovné. Její podstata spočívá na podobném principu jako všechny výše uvedené sliby – slouží k lovení voličů. Průkopníkem v zavádění aprílovného byl Vladimír Špidla, v předvolební kampani sliboval aprílovné větou, že: „Zdroje budou“. Po volbách zdroje nebyly. Nejinak tomu bude dnes. Aprílovné tvoří podstatnou část slibů ČSSD. Sociální demokraté ochotně slíbí aprílovné každému, komu se zdá, že stát dává na to a ono málo peněz (nespokojencům vadí, že platí nízké daně). Spousta voličů na aprílovné skočí, nebudou mezi nimi jen důvěřiví hlupáci, ale taky potměšilí filutové.

Aprílovné se dobře vyjímá na billboardech, voliči zvolí toho, kdo jim slíbí zadarmo a bezplatně co nejvíc. Snadno přehlédnou, že zdroje jsou v jejich kapsách, že na každé rozhazování peněz ze státního, krajského či jiného rozpočtu se ty peníze nejdříve musí někde sebrat, protože vytisknout je nelze (zvýšila by se inflace). Voliči aprílovného volí vyšší daně, větší přerozdělování, větší závislost na sociálním systému. Někteří z hlouposti a nespokojenosti (kdo by četl celý program, stačí silácké prohlášení Paroubka, Haška nebo Ratha a jde se k urnám), jiní si spočítají, že vládě dají méně a dostanou více. Z aprílovného nezbyde po volbách mnoho. Sociální demokraté uloví mandáty, vyloví voličům peníze z kapes, poté nastane neplnění předvolebních slibů a krčení ramen. Na něco peníze budou, chybět budou jinde, na mnohdy potřebnější věci.

Po letošních volbách, pokud vyhraje ČSSD, to krčení ramen bude připomínat mávání křídly, vzdálený pozorovatel by si mohl myslet, že se nějací obří ptáci chystají k odletu do teplých krajin. Protože krajští zastupitelé z libovolné politické strany neudělají s výše naslibovanými celostátními tématy vůbec nic, nebo jen velmi málo. Ne náhodou tvoří čtyři pětiny celého předvolebního programu ČSSD právě celostátní úroveň, na kraje zbyly čtyři stránky. Každý získaný hlas přiblíží konec vlády Mirka Topolánka a ukončí nesmyslné zdražování? Apríl, pane Paroubku!

http://www.acidburn.wheee.cz/index.php?section=6&text=50


zpět | tisk | poslat odkaz
Ohodnotit: 1 | 2 | 3 | 4 | 5, hodnoceno: 1945x, známka: 2.9
Kategorie: Politická scéna
online: 66
návštěv:

Locations of visitors to this page blog.idnes.cz
odkazy
Václav Klaus
eStat.cz
Město Brno
Moderní Brno
   ODS
   ODS Brno
   
   
   
   
odjinud aktuálně

TOPlist