Petr Paulczyňski: homepage

Primátor Onderka po dvou letech v čele Brna: Vystřízlivěl jsem

Před dvěma lety v listopadu domluvil Roman Onderka (ČSSD) na brněnské radnici překvapivou koalici s lidovci, zelenými a sdružením Brno2006. A poslal tak ODS po 16 letech do opozičních lavic. Nyní má za sebou polovinu volebního období.

Vládu čtyřkoalice hodnotí kladně. Ale přiznal, že po počátečním nadšení přišlo vystřízlivění. "Těžké momenty v roli primátora? Třeba když nedokážu lidem vysvětlit svoji myšlenku tak dobře, aby pro ni hlasovali," říká primátor.

Nejste teď, po krajských volbách, tak trochu ve stínu svého stranického kolegy a budoucího hejtmana Michala Haška?
Právě naopak.

Co to znamená?
Mám dobrý pocit z dobře odvedené práce. Sociální demokracie dokázala voličům, ve volební zkratce, co chce dělat, co chce napravit a jak se chce chovat. A to se myslím povedlo. A jsem rád, že Michal Hašek uspěl. Je to stranický kolega, ale taky kamarád.
 
Až dosud vládla Jihomoravskému kraji koalice ODS a lidovců. Ale teď, minimálně dva roky, bude Brno i kraj pod vedením ČSSD. Jak budou pro Brno ty další dva oranžové roky vypadat?
Někdy nezáleží na stejné barvě, ale na komunikaci a na lidech, kteří sedí na jednotlivých postech. Ať ve městě nebo na kraji. Přesto si ale myslím, že ten vztah bude lepší, než byl doposud. Už proto, že s Michalem Haškem se známe dlouho, máme poměrně dost stejných názorů.

Hašek nastoupil do předvolební kampaně i povolebního vyjednávání podobně jako před čtyřmi lety vy. Rázně, sebevědomě. Vy už jste ale ve funkci primátora dva roky. Nepřešel vás ten počáteční optimismus, že všechno bude a všechno půjde?
Optimismus ne, ten politik musí mít. Spíš přišlo trošku vystřízlivění a otevření očí na nějakou věc. Občas věci trvají o něco déle, než by si člověk přál, ta zdlouhavá jednání a přípravy jsou věci, které mě tak trochu obtěžují.

Co máte konkrétně na mysli?
Když člověk přichází do funkce, má vizi, jak by chtěl některé věci urychlit. A jsou úkoly, které se dají splnit rychle, třeba změna jízdného v městské hromadné dopravě pro seniory.

A pak jsou tady třeba stadiony...
Ano, to už je o územním plánu, o přípravě projektu, technicko-ekonomickém zadání, financování a to všechno jsou procesy, které trvají roky, a většinou se jich politik, který se do toho pustí, nedočká. Budu velice rád, pokud se některé z těchto vizí naplní aspoň v tom, že se nám je podaří odstartovat v tomto volebním období.

Před dvěma lety jste řekl, že v roce 2009 bude hotová víceúčelová hala, a v tuto chvíli už měly být odstraněny ruiny hokejové haly za Lužánkami. Obojí má skluz.
Hala měla být postavená spíše v roce 2010 a ten projekt stále žije. Jsem přesvědčený, že to je jediná cesta pro Brno, jak může mít novou halu pro 10 tisíc diváků. Nejen pro hokej, který si novou halu zaslouží, ale i pro jiné sporty nebo třeba koncerty. Stále je platné usnesení rady města o záměru stavby této haly. Jsem přesvědčen, že do roku 2010 najdeme investora a budeme moct odklepnout základní kámen.

A jak to vypadá s ruinami fotbalového stadionu a hokejové haly za Lužánkami?
Co se týká polorozbořené hokejové haly, ta by měla zmizet z Lužánek ještě letos a na jaře tam postavíme kluziště. Právě probíhá výběrové řízení na firmu, která ty ruiny odklidí. Během měsíce se začne pracovat a do konce roku to bude vyklizené. A ta hrůza už nebude hyzdit město Brno.

Řekněte konkrétní termín. Kdy budou fanoušci chodit na nový stadion na fotbal?
V listopadu bude hotový projekt na opravu. S výstavbou se začne od příštího roku, nejprve přípravnými kroky, jako jsou různá povolení až po výběrové řízení na zhotovitele. S ukončením stavby počítám v roce 2011.

Další problém, který se prolíná celými dvěma lety vaší vlády Brnu, je chátrající vila Tugendhat. Před dvěma lety jste tvrdil, že se začne opravovat. Ale neděje se nic. Řeší se jen v soudních síních.
Doufám, že soudní spory už skončily. Máme pravomocná rozhodnutí soudu. Záleží teď na Brně, jak bude dál postupovat, a nezbude nic jiného než v co nejkratší době zahájit opravu. Ale situace není jednoduchá. Máme projekt od firmy Omnia, ale soudy vyhrál pan architekt Sapák. A my budeme muset najít řešení.

Už máte představu, jestli i přes rozhodnutí soudu použijete stávající projekt?
Rámcovou představu mám. Ale nezlobte se, že ji neřeknu nejdřív do médií. Musíme to nejdřív probrat s koaličními partnery.

A jak se s odstupem díváte na převod Úrazové nemocnice? Stále jste přesvědčen, že to nezatíží městský ani krajský rozpočet?
Krok, který Brno chtělo udělat pro záchranu téhle nemocnice, udělalo. Teď se to musí rozhodnout v Poslanecké sněmovně. Brno a jeho rozpočet to samozřejmě může zatížit, ale v řádu deseti milionů. Úrazová nemocnice je jedna z mála nemocnic v republice, které umí hospodařit. Brno má dvě polikliniky a nemocnici a otázku zdravotnictví umíme řešit.

Vraťme se trochu do politiky. Před dvěma lety jste poměrně neočekávaně sestavil čtyřkoalici a také už nastalo několik momentů, kdy to uvnitř koalice skřípalo. Když se nyní ohlédnete, nelitujete toho spojení?
Není to o litování. Prostě se to stalo. A vládnutí čtyřkoalice bylo pro Brno prospěšné, Brňané to mohou vidět na vlastní oči. V rodině i ve vládě dochází k tomu, že se s partnerem ne vždy shodnete, přichází spory a vyhrocené situace. Ale zatím je vidět, že stávající vláda je kvalitní, protože se partneři dokázali domluvit. Když se ohlédnu za těmi dvěma lety, musím říct, že vláda uspěla.

Řeknete to i za dva roky, až budeme hodnotit celé čtyřleté volební období?
Bude záležet na situaci, co přinese čas. V životě i v politice. Důležité pro mě je, aby politici plnili sliby, a to i v takových podmínkách, kdy nevládnou sami.

Když jste u těch slibů, Michal Hašek před volbami sliboval zrušení poplatků v krajských nemocnicích. Nebudete se v Brně inspirovat?
Uvažuji o tom.

Má to uvažování nějaké konkrétní obrysy?
Oslovilo mě to. V poslední době jsem o tom diskutoval s mým náměstkem a je možné, že k nějakým změnám během příštího roku dojde. Ale nechci předbíhat.

Co považujete za nejsilnější momenty vaší vlády?
Ty pozitivní. Byly dva. Jeden dává člověku takovou jakoby větší hrdost a to je návštěva prezidentů v Brně, kdy se primátor může chlubit svým městem, ve kterém žije a na které je hrdý. A druhý moment je, že Brno má v dnešní době nejkvalitnější ekonomiku od roku 1989.

Můžete to něčím podložit?
Má nejlepší krátkodobý i dlouhodobý rating, který probíhá každoročně. A to je pro fungování města důležité. Ale za ty dva roky mě těšily i drobnosti. Třeba když mě lidé zastaví na ulici a řeknou: Tohle děláte dobře a tohle špatně.

A posloucháte je?
Musím je poslouchat. Pokud politik nemá zrcadlo a žije ve skleněném krunýři mimo realitu, je to předzvěst toho, že brzo už politikem nebude.

A co považujete za těžké momenty v křesle primátora?
První moment bylo určitě zpochybnění volby primátora hned po volbách. Pak spor o vilu Tugendhat. A pak také malé prohry, které přichází. Třeba to, že nedokážu lidem vysvětlit svoji myšlenku tak dobře, aby pro ni hlasovali.

Počítáte k těm ne úplně příjemným situacím i dobu, kdy kvůli vztahu s vámi odešla první náměstkyně Barbora Javorová a nahradil ji Daniel Rychnovský?
Určitě to nebyla jednoduchá situace. Z té politické strany nebyla ani příjemná.

Už jste rozvedený?
Rozvádím se.

A na závěr použiji slova vašich kritiků: někdy působíte až moc sebevědomě. Máte někdy i slabé chvilky?
Jestli se mě ptáte, zda vcházím do kostela sebevědomě, tak určitě ne. Jsou místa, kde lidem sluší pokora. Jestli se ptáte, zda když vidím děti v nemocnici, vyplave na povrch politické skořápky cit, tak říkám ano. Ale pokud se ptáte, zda za město Brno jedná sebevědomý primátor, říkám ano. Primátor totiž má být podle mého názoru sebevědomý.

Ptám se na to, jestli ten sebevědomý primátor má i chvilky, kdy není tak silný, jak se snaží působit.
Každý z politiků má slabé chvilky a slabiny, které se snaží zakrýt. Je to proto, aby je nemohl zneužít například soupeř na politické půdě. A každý z nás si někdy sedne, podívá se do zrcadla a řekne si: sakra, těch šedin nějak přibývá. Mě nevyjímaje.

Zveřejněno v MFD sobota 1.11-2008
*************************************************************
Pavoukův dodatek. Krásný článek. Oko nezůstane suché. Silný jedinec v čele nesourodého slepence který není schopen konsensu ani v zásadních otázkách. A dosud nevymysleli ani nic nového. Pouze a to ještě zpomaleně navazují na to, co připravili jejich předchůdci. A pokud něco vymysleli sami, je to provázeno oprávněnými pochybami. Pan primátor v čele takové vlády nemá lehkou pozici a tak vymýšlí a vymýšlí a realisace nikde. Jenom krásné sny. Krásné, ale sny.  Skutek utek. A navíc ani nedodržují své předvolební sliby. Napřed zdražili teplo, před chvílí mi volali z Rovnosti, co říkám na to, že se zdraží jízdné v šalinách, prý až o 20%. Můj závěr k článku je, že sliby se slibují, blázni se radují.


zpět | tisk | poslat odkaz
Ohodnotit: 1 | 2 | 3 | 4 | 5, hodnoceno: 2524x, známka: 2.9
Kategorie: Nalezeno v tisku
online: 41
návštěv:

Locations of visitors to this page blog.idnes.cz
odkazy
Václav Klaus
eStat.cz
Město Brno
Moderní Brno
   ODS
   ODS Brno
   
   
   
   
odjinud aktuálně

TOPlist