Petr Paulczyňski: homepage

Sbohem a dík za ty ryby

Koalice na brněnské radnici brzy završí polovinu vládnutí. Slabosti pro sportovní svatostánky jsme se již věnovali, ještě jeden aspekt jejího programu si však zaslouží zvláštní pozornost.

A to, že Brno oživí zástup soch a dalších prvků .Sochy jsou vlastně ještě dědictvím předchozího primátora Richarda Svobody. Ten toužil mimo jiné po soše jezdecké a zdá se, že jeho nástupce tento sen splní. Vybírá se zatím z osobností, které prošly testem dávné historie. Takový markrabě Jošt, Mozart a Edison asi iritují jen málokoho. Ovšem čím v čase blíže, tím jsou osobnosti spornější. Na každou věc i člověka se dá obvykle nahlížet ze dvou zcela odlišných úhlů. Pěkný příklad je zamýšlený pomník Edvarda Beneše. Zatímco veteráni z války si ho váží, současná intelektuální elita ho odmítá.
U kašny na Dominikánském náměstí měly být hlavním motivem ryby. Nebezpečí kontroverze tedy zdánlivě nehrozilo. Ovšem zdejší umělci jsou potměšilí, a tak se objevila v předchozím kontextu eventualita zcela šokující. Pomník na prestižním místě před radnicí by mohl mít žijící politik spjatý s nejkontroverznějším kšeftem, jaký město v tomto tisíciletí udělalo. Řeč je o návrhu nazvaném Jonášova kašna. Což připomíná bývalého náměstka Radomíra Jonáše, který prosadil směnu budovy Jalty za městské domy a pozemky. Postava v tlamě velryby na návrhu zírá právě na chátrající Jaltu. Jonáš i Svoboda by si takový pomník jistě zasloužili, mimo jiné i za tajné hlasování o transakci.
Ale i jinak mají ryby řadu konotací, které se s politikou pěkně pojí. Dělení na malé a velké ryby, či milionoví kapříci v úplatkářské hantýrce. Takže ať to dopadne jakkoliv, společně s názvem jedné povedené knihy můžeme zvolat. Sbohem a dík za ty ryby!
*************************************************************
Pavoukův dodatek. S panem Vičarem občas polemizuji. Dnes kupodivu trefil hřebíček na hlavičku. A sebral mi titulek Jonáš má sochu u Jalty. Dobře mi tak. Neměl jsem být v noci líný a Pavouk News mohly být první. Ale ona zase lahvinka rýňáčku model 2003 s mamkou a přáteli má taky svoje kouzlo. 

A zde Jonáš a velryba

 


zpět | tisk | poslat odkaz
Ohodnotit: 1 | 2 | 3 | 4 | 5, hodnoceno: 2338x, známka: 2.9
Kategorie: Nalezeno v tisku
online: 29
návštěv:

Locations of visitors to this page blog.idnes.cz
odkazy
Václav Klaus
eStat.cz
Město Brno
Moderní Brno
   ODS
   ODS Brno
   
   
   
   
odjinud aktuálně

TOPlist