Petr Paulczyňski: homepage

Rozhovor s Vlastou Tlustým

Se zelenými bude díky krizi amen

Souhlasíte s premiérem Topolánkem v tom, že nás koruna chrání před finanční krizí?
V tom má samozřejmě pravdu, protože vývoj ekonomiky zemí, co mají euro, je zřetelně horší než vývoj české ekonomiky. Podívejme se na aktualizaci odhadu růstu Německa, kdy byl z úrovně 1,2 procenta změněn na 0,2 procenta. U nás se hovoří, zdali růst 4,8 procenta bude aktualizován na 3,5 procenta, 3,2 procenta, 2,5 nebo dvě procenta, ale s 0,2 procenta ještě nikdo nepřišel. A platí jednoduchá pravda, že když vaši sousedé se společnou měnou jsou na tom hůře než vy, tak se připojovat k této skupině v horší situaci znamená importovat do vlastní země část jejich problémů. Česká koruna funguje v tuto chvíli jako tlumič negativních důsledků.

Jaký je váš odhad dopadu finanční krize na Českou republiku?

Jsem poněkud zoufalý, jak se v České republice vžil pojem světová finanční krize. Ten pojem se vžil nepochybně ve snaze uklidnit lidi a vytvořit dojem, že sice existuje finanční krize ve světě, ale České republiky se v podstatě netýká. To je polopravda. Krize hypotečních bank v Americe se nás opravdu netýká, problémy irských bank se opravdu nepromítnou do situace českých bank, ale 0,2procentní růst německé ekonomiky jako důsledek světové finanční krize se projeví na růstu české ekonomiky.

Jaké to bude mít důsledky pro státní hospodaření?

Zpomalený růst HDP v Česku se projeví menšími příjmy státního rozpočtu. Projeví se také v tom, že podniky, které mají vysoké úvěry, budou mít problémy je splácet. Snížení výroby se nepochybně projeví zvýšením nezaměstnanosti. Zvýšená nezaměstnanost se projeví zvýšením výdajů státu na sociální dávky. Ty ještě prohloubí deficit. Světová finanční krize také způsobí, že dluhopisy českého státu půjdou mnohem hůře na odbyt. To způsobí problémy s financováním státního dluhu. Sečteno podtrženo v Čechách začínají ekonomické potíže. Důsledky nelze podceňovat, jak to dělá ministr financí Kalousek a premiér. Já se dokonce odvažuji prohlásit, že reakce premiéra a ministra financí mi připomínají reakce primátora hlavního města Prahy Němce v době povodní, který když v Týně nad Vltavou byla velká voda ze Šumavy, ujišťoval Prahu, že se ničeho nemusí bát.

Nemůže ale přílišné varování před krizí její dopady zhoršit? V době, kdy je narušena důvěra mezi bankami a vkladateli, nemůže se stát "strašení" krizí sebenaplňujícím se proroctvím?

Opakuji, že jsem si jist, že českým bankám nic nehrozí, lidé se o vklady v českých bankách bát nemusí, ale recese české ekonomiky a případná krize hrozí. Oddělme prosím od sebe jedno a druhé. To jsou dvě různé věci. Když jsem slyšel hovořit guvernéra ČNB, jak ujišťuje veřejnost o stabilitě českých bank, to jsem říkal ano, ale když ministerstvo financí se snaží bagatelizovat přicházející důsledky této finanční krize v podobě české recese, případně krize, tak to je špatně. Zatajovat před lidmi něco nemá vůbec žádný smysl. Lidem je potřeba říct pravdu. Světová finanční krize se projeví v české ekonomice, projeví se vážně, česká vláda a ČNB na to musí reagovat a ČNB na to reaguje, vláda zatím bohužel nikoli, ale zastíráním faktů nic nevyřešíme. Věřím rozumnému českému člověku, kterému, když řeknu, že do banky pro vklady nemusí, ale počítat s růstem šest procent nemůže, že se v tom vyzná.

Prezident Klaus kritizoval pomoc americké administrativy finančním ústavům? Souhlasíte s tím, že pomoc soukromníkům může vést k nezodpovědnému chování?

Jestli jsem správně četl pana prezidenta, tak on kritizuje zneužívání současné finanční krize socialisty celého světa k posilování role státu, znárodňování bank, posílení centrálního řízení. Myslím, že nezpochybňuje pomoc samotnou, pokud bude respektováno, že na jejím konci budou soukromé banky a státní prostředky budou použity na uchování trhu, konkurence a soukromého vlastnictví.

Vy byste jako kongresman pro bailout v Americe ruku zvednul? Není to trochu tak, že se bankéř choval nezodpovědně a nyní říká: "státe pomoz mi, abych se mohl zase chovat nezodpovědně". Je to pravicové řešení nalívat peníze soukromníkům ze státních prostředků?

S jejich spoluúčastí je to správně, bez jejich spoluúčasti je to špatně. Když použijete veřejné prostředky ve veřejném zájmu na záchranu soukromé banky a řeknete těm vlastníkům, že oni se musí smířit s tím, že původně jejich stoprocentní vlastnictví bude třeba jenom třicetiprocentní vlastnictví a že 70 procent, které stát takto vykoupí za záchranu té banky, bude okamžitě zprivatizováno a ti vlastníci budou za špatné hospodaření potrestáni tím, že jejich vliv v té bance klesne na třetinu, tak s tím problém nemám. Ale když začne někdo vymýšlet, že v Evropě bude jednotné řízení bank a že si to ty státy všechno nechají a že to vloží do nějakého fondu a nějaký evropský fond bude navěky řídit podstatnou část evropského bankovnictví, tak to je pak vzestup socialismu, posílení role státu a to je to, proti čemu protestuje Klaus a protestuje proti tomu správně. Otázka je, jestli nám to bude něco platné, protože ta psychóza z negativních důsledků jakoby ospravedlňuje tu péči státu.

Není v době finanční a s ní spojené hospodářské krize snaha zelených o potlačení jaderné energetiky a prosazování omezování produkce CO2 poněkud smrtelným koktejlem?

Já bych řekl, že naštěstí dnes snad celému světu je jasné, že recepty zelených jsou zkázou světa. Že byl jedním z prvních a nejodvážnějších prezident Klaus, který se to odvážil říct, by mu jednou mohlo být připsáno k dobru. S příchodem světové finanční krize zodpovědným kormidelníkům světa dochází, že na blbosti od zelených již není prostor. Já očekávám, že se zelenými bude v dobách finančních krizí amen, protože na ty blbosti nezbývají síly a čas. Zelená politika je luxus. Zelení přišli oblbovat voliče v dobách přebytku. V dobách blahobytu a přebytku na tyhle věci může někdo skočit. Ve chvíli, kdy vám vyplyne, že v rámci boje proti jaderné energetice se zdraží vytápění domácností na několikanásobek, protože není dost proudu a dost uhlí a je zabráněno těžbě uhlí, tak člověku, kterému byly zelené žabičky sympatické, mu budou sympatické jen do té doby, dokud si bude moci zatopit a napustit teplou vanu. Ve chvíli, kdy si to nebude moci dovolit, začne přemýšlet o tom, zdali mu zelené žabičky neříkají hlouposti. To se nyní děje a myslím si, že velmi rychle přibývá lidí, kteří začínají chápat, že jim zelení vypráví blbosti. Vidíte, toto je první pozitivní důsledek světové finanční krize, že zelení by se mohli spakovat a skončit. (smích)

Euro 29. 10.
 


zpět | tisk | poslat odkaz
Ohodnotit: 1 | 2 | 3 | 4 | 5, hodnoceno: 2396x, známka: 2.8
Kategorie: Nalezeno v tisku
online: 36
návštěv:

Locations of visitors to this page blog.idnes.cz
odkazy
Václav Klaus
eStat.cz
Město Brno
Moderní Brno
   ODS
   ODS Brno
   
   
   
   
odjinud aktuálně

TOPlist