Petr Paulczyňski: homepage

Brno už dva roky s Onderkou v čele.

Čtyřkoalice v čele s primátorem Romanem Onderkou vede Brno už dva roky. Má za sebou první poločas s červenou kartou, fauly i goly.Vedení města Brna složené ze sociálních demokratů, zelených, lidovců a sdružení Brno 2006 dohrálo svůj první poločas.

Koalice, která vede Brno přesně dva roky, však nemá čas odpočívat. Většinu velkých předvolebních slibů totiž zatím nestihla splnit, a tak ji čekají další dva roky práce.

Kapitán brněnské reprezentace Roman Onderka je i tak se svým týmem spokojen. „Koalice funguje, a proto funguje i Brno. Současné vedení podle mě městu svědčí,“ uvedl primátor Onderka.

Dříve v Brně vládnoucí občanští demokraté koalici od začátku nevěřili. Považovali ji totiž za amatérský tým. „Už proto, že jí rok a půl trvalo, než se shodla na společném programu,“ poznamenal šéf brněnské ODS Pavel Blažek. Onderka však koalici hájí. „Připadalo nám fér, aby kontroverzní projekty, jako je brněnský železniční uzel, byly součástí programu vedení města. Proto jsme jej sepsali až ve chvíli, kdy jsme se dohodli na společné strategii,“ poznamenal Onderka.

Jenže už ve chvíli, kdy se koalice dohodla na pravidlech hry, dostala červenou kartu hráčka základní sestavy Barbora Javorová. V dubnu tohoto roku se totiž lidovecká náměstkyně přiznala, že je i životní partnerkou primátora. Proto z vedení města odešla.

Stihla však ještě rozehrát hru na poli školství a rodinné politiky. A nahrát tak na gól svému nástupci, nynějšímu prvnímu náměstkovi primátora Danielu Rychnovskému. „Stála jsem například u zrodu teď začínajícího Janáčkova festivalu. Vytvořili jsme také koncepci školství a opravili dětská hřiště,“ vypočetla některé úspěchy Javorová.

Občanští demokraté, kteří město vedli před rokem 2006, nechali novému týmu několik rozehraných zápasů, které nové vedení Brna stále nevyhrálo. Jde zejména o pasáž Jalta, ruiny fotbalového a hokejového stadionu Za Lužánkami nebo chátrající vilu Tugendhat. Velký sportovní fanoušek Onderka slíbil Brňanům multifunkční halu. V té se měly už příští rok hrát hokejové a basketbalové zápasy. „Nic nejde tak rychle, jak bych chtěl. Navíc na halu potřebujeme více než miliardu a půl. Takže bude úspěch, když v roce 2010 odklepneme základní kámen,“ řekl Onderka.

Město tedy alespoň zrekonstruuje za tři čtvrtě miliardy halu Rondo, aby měly kde basketbalistky odehrát v roce 2010 šampionát. Letos také dělníci rozeberou hokejový stadion Za Lužánkami. „V prosinci ho dělníci začnou demolovat a příští rok definitivně zmizí. V únoru již bude stát na místě mobilní lední kluziště,“ poznamenal náměstek primátora Ladislav Macek. Město za kluziště zaplatí pětašedesát milionů korun.

Brňané považují za velký faul města porušení slibu o zdražení jízdného v městské hromadné dopravě. To se má zvednout příští rok. „Zdražuje se spousta věcí a teď máme platit ještě vyšší jízdné,“ postěžovala si například Brňanka Šárka Milatová.

Ještě vila, dům, stadion...

Dům Jalta je městu k ničemu. Vila Tugendhat chátrá. Stadiony za Lužánkami jsou ostudou Brna. Největší tři strašáky chce vedení Brna vyřešit v druhé polovině svého volebního období a předávat tak Brno s čistým „trestním“ rejstříkem.

Hned „po poločase“ se město zbaví trosek bývalé hokejové slávy – zimního stadionu za Lužánkami. „Tato velká ostuda současného Brna zmizí lidem z očí ještě v prosinci tohoto roku. V únoru budou na stejném místě lidé bruslit na novém mobilním kluzišti,“ uvedl brněnský primátor Roman Onderka. Město za demolici a kluziště zaplatí pětašedesát milionů korun.

Brno se chce také rychle zbavit směněné pasáže Jalta. „Už víme, že v tomto domě úředníci sedět nebudou. Měl by to být dům, který bude žít. Do spodního patra se snad vrátí kavárny a nahoru byty. Nyní přemýšlíme, jak to udělat. Možná Jaltu prodáme,“ dodal Onderka. Město bude dům nabízet k prodeji zřejmě v polovině roku 2009.

Velkým trapasem jsou tahanice a spory okolo slavné vily Tugendhat. „Kolem památky UNESCO byla spousta právních sporů. Rok a tři čtvrtě jsme museli čekat na rozhodnutí soudu a celý projekt jsme museli pozdržet, abychom to nezkomplikovali. Rekonstrukce snad začne příští rok,“ uvedl náměstek primátora Martin Ander. Lidovci zase chtějí konečně najít městského architekta. Ten dohlédne na nové stavby v Brně.
*************************************************************
Pavoukův dodatek.Dovolím si pár drobných poznámek k článku v souladu s mottem mého
webu, t,j, uvedu virtuální relitu na pravou míru:
1. Oprava Ronda. Doteď nevíme, kde se vezme těch deklarovaných třičtvrtě miliardy na opravu. Zatím velké plány, proč ne, ale uvidíme odkud přijdou peníze. Rozpočet je nemá.

2. Mobilní kluziště místo hokejové haly. Slabá náplast. Proč nepokračuje projekt Ponava? Tuto myšlenku vyslovil i radní Zlatuška a abych byl k němu spravedlivý, já s ním souhlasím. Navíc dnes stavět kluziště ve stylu padesátých let jako otevřené, nejsme 100 let za opicemi?

3. Jalta. Na co se čekalo 2 roky? Před změnou byly na spadnutí komerční využití přízemí a podzemí(dříve Neptun). Falešným hledáním kostlivců, kteří nevypadli město přišlo o miliony. Čí vinou?

4. Tugendhat. Kdyby se vrátil majitelům, nemusely se hrát jakési Ikarské hry památkářů, architektů a já nevím koho.

5. Multifunkční hala. Stejný problém jako s Rondem a Janáčkovým kulturním centrem. Já bych chtěl vidět tabulku v níž bude na jedné straně soupis všech zbožných přání s oceněním a na druhé straně zdroje, odkud se na to vezme. Uviděli bychom, že nás vlastně někdo zve na opulentní oběd a pak je nakonec namalovaná husa na zdi.

Myslíte, že někdo takový soupis skvělých nápadů a způsob jejich financování někdo udělá? Nebo se ukáže co vrbci na střeše cvrlikají, že město prodá znovu Teplárny, aby aspoň na něco z těch snů mělo?
 


zpět | tisk | poslat odkaz
Ohodnotit: 1 | 2 | 3 | 4 | 5, hodnoceno: 2310x, známka: 2.9
Kategorie: Z brněnské radnice
online: 40
návštěv:

Locations of visitors to this page blog.idnes.cz
odkazy
Václav Klaus
eStat.cz
Město Brno
Moderní Brno
   ODS
   ODS Brno
   
   
   
   
odjinud aktuálně

TOPlist