Petr Paulczyňski: homepage

Svatomartinské. Národ chlastal už dopoledne.

Tohle je houby kapitalismus. Rozptýlený socialismus to je. Včera , 11.11. v 11 hod vypukly na Svoboďáku bakchanálie a obžerství. Za kilečko jste si koupili skleničku a pak hr na mladé vínečko. Náměstí plné ožungrů už dopoledne.

Jestlipak  měli všichni dovolenou? A velel tomu dnes už bývalý hejtman Standa Juránek. O něm je ale známo, že vinařům fandí. Já si nedal ani deci. Jednak jsem byl autem, jednak si počkám na Beaujolais.

Označení „Svatomartinské víno“ se stalo celonárodní známkou pro mladá vína z Moravy i Čech. Od letošního listopadu budou vinaři z Moravy a Čech uvádět na trh první mladá vína v jednotný termín – 11. listopadu.

Držitelem ochranné známky „SVATOMARTINSKÉ“ se letos v srpnu stal Vinařský fond ČR, který autorská práva získal od původního majitele značky Jiřího Kopečka. Tento krok znamená významné rozšíření tradice ochutnávky a prodeje mladých vín a jejich nabízením větším počtem našich vinařů.

„Svatomartinské“ zaujme svou příjemnou ovocitou vůní a svěží chutí a bude prvním představením nového ročníku milovníkům vína.

Tradice „Svatomartinského“ vychází z dávného zvyku vinařů připíjet si na svátek Sv. Martina poprvé novým, jiskrným mladým vínem. Od toto data si mohli vinaři podle tradice poprvé přiťukávat novým vínem. Známka je využitelná všemi registrovanými vinaři v ČR; samozřejmě za splnění podmínek daných Vinařským fondem.

Ale stejně ve spotřebě prohrává s Beaujolais. I když Beaujolais nouveau (čte se božole nuvó) zcela jistě není nejlepší francouzské víno, v každém případě je to nejznámější francouzské víno. Znají ho i ti, kteří ho nikdy neochutnali.

Každoročně třetí listopadový čtvrtek se na celém světě otevírají první lahve tohoto mladého červeného vína a se sloganem Le beaujolais nouveau est arrivé! – Nové beaujolais je tady! – se vítá nové víno. To bylo stočeno do lahví co nejrychleji, jak je to jen možné, aby se co nejdříve dostalo k zákazníkům.
A pár dokumentárních foteček







 


zpět | tisk | poslat odkaz
Ohodnotit: 1 | 2 | 3 | 4 | 5, hodnoceno: 2213x, známka: 2.8
Kategorie: Z brněnského dění
online: 55
návštěv:

Locations of visitors to this page blog.idnes.cz
odkazy
Václav Klaus
eStat.cz
Město Brno
Moderní Brno
   ODS
   ODS Brno
   
   
   
   
odjinud aktuálně

TOPlist