Petr Paulczyňski: homepage

Piráti z Lisabonu (historie jedné námořní roztržky 2008 A.D.)

Už to tak chodívá, že na Mikuláše dostávají ti zlobiví a neposlušní uhlí do punčochy za oknem. A ve starých námořnických zkazkách tomu nebývá jinak.

Posuďte sami :
Situace by mohla být podobná bitvě u Trafalgaru, kde se vyznamenal raněný a padlý anglický kapitán admirál Nelson. Ale není, ačkoli se námořní roztržka udála jen několik set kilometrů daleko. Španělské galéry, v organizované skupině, pod modrými vlajkami, se sice už nevracejí domů obtíženy naloupenými poklady z násilně privatizovaných národních kultur, tak jako v 90. letech, ale postupně na moři ztrácejí orientaci a  čím dál tím více naslouchají vábivému zpěvu Sirén z lisabonského zálivu.
Jakýsi magnetismus je táhne k Port of Lisboa, místo aby obepluly členitý iberijský poloostrov se zrádným lisabonským přístavem. Starý vysloužilý, kulhavý, ale zkušený kapitán, v čestné kajutě na zádi, jménem Clausus Bohemicus, po mnoha varováních se konečně odhodlal k činu. Sděluje kormidelníkovi, modrookému pirátu zvanému Toppus de Valasquéz, s dělovými koulemi mazanými kořalkou, že odmítá již plout dál s ním, na jedné velitelské lodi, vstříci jisté záhubě a přestoupí raději na starý rybářský škuner, blížící se k modré flotile, tak nezadržitelně směřující k Lisabonu.
Zanechá za sebou nářek starých námořníků, jež si jej vždy vážili, zanechává flotilu na pospas zrádným proudům a vábení Sirén a vyráží směrem na sever, k zelenému irskému ostrovu, nabrat sil a zkontrolovat palebnou sílu malé flotily, která se zde již na jeho podporu formuje. Brzy rychle vyrazí zpět na jih, aby zkřížil ještě cestu padlým zrádcům lisabonským, aby nabídl části staré posádky, té osvícené a věrné, přestup k sobě, na JEHO prkna, třebaže na poslední chvíli. Vytáhne i směrem k antverpskému přístavu, na Brusel, zachránit malé bruselské državy, zachránit českého lva, korunu českou. Vytáhne proti Lisabonu. Srdnatě se bít za Krále, do posledního muže, do poslední kapky krve, do zástavy dechu. Za svatého Václava, za čtvrtého krále Karla, za Jiříka z Poděbrad, za krále školáků Jama Amose, za krále Beneše a jeho pangermánská kompaktáta. Bít se jako lev, v době, kdy ostatní oslepli a selhali.

BUDE MÍT DOBRÝ A SILNÝ VÍTR DO PLACHET ??
  

http://vasicek.mujblog.centrum.cz/clanky/Pirati-z-Lisabonu-historie-jedne-namorni-roztrzky-Anno-2008-A-D-4094


zpět | tisk | poslat odkaz
Ohodnotit: 1 | 2 | 3 | 4 | 5, hodnoceno: 2325x, známka: 2.8
Kategorie: Svět Modrého ptáka
online: 37
návštěv:

Locations of visitors to this page blog.idnes.cz
odkazy
Václav Klaus
eStat.cz
Město Brno
Moderní Brno
   ODS
   ODS Brno
   
   
   
   
odjinud aktuálně

TOPlist