Petr Paulczyňski: homepage

Kam kráčíš, Brno, v době krize

Již více než půl roku se stále více dozvídáme o nových a nových dopadech celosvětové finanční a posléze ekonomické krize na naši společnost. Chtě nechtě tento dopad postihuje i jednotlivé obce a města, tedy i naše město Brno.

O to větší zodpovědnost a předvídavost musí projevit současné vedení města,
tedy „vládnoucí“ koalice. Musí prokázat své ekonomické schopnosti, jak co nejúčelněji využít nižších příjmů, aby se nezastavil další rozvoj města a aby byla zajištěna funkčnost všech městských institucí a společností.
Je škoda, že řada dlouhodobě připravovaných rozvojových projektů nebyla realizována v období hojnosti, kdy i kapitálové výdaje byly jinak vysoké než ty, které můžeme v nejbližší době předvídat. Všechny velké rozvojové projekty připravované předešlou politickou reprezentací byly podrobeny prověřování a analyzování, někdy i opakovanému. Výsledek přezkoumání byl většinou nejasný a v žádném případě nepotvrdil předpovídané a spíše chtěné odhalení hrubých porušení „etických zásad“ a snad i zákonů. Je jasné, že tento postup vede ke znehodnocení velkého lidského úsilí a vynaložení několika desítek milionů na zbytečné a neúčelné posudky.

NE projektům připraveným konkurencí
Jaká je škoda, že se nedostal do realizace sportovní projekt Ponava v době, kdy bylo možné finanční prostředky na tuto výstavbu zajistit, především z jiných než městských zdrojů. Dnes by jistě každý Brňan byl hrdý na novou hokejovou halu v tradičním a historicky daném místě s dobrou dopravní dostupností. Zdá se, že příznivá doba je nenávratně pryč! Místo toho se bude částečně rekonstruovat hala Rondo, která bude hladovým brněnským hokejovým fanouškům zcela jistě těsná. Nechci vyjmenovávat všechny projekty, které byly poctivě připravovány řadu let. Chci však upozornit na to, že v této době by bylo velmi nezodpovědné, kdyby změnou vedení radnice byly zastaveny všechny velké projekty a nahrazeny zcela jinými, spíše „náhradními“ pseudoprojekty jen proto, že je nepřípustné, aby byly použity projekty, které připravovala politická „konkurence“. Sama dnešní koalice už zcela jistě začíná pomalu hodnotit svůj vklad pro město. A určitě si dokáže spočítat, kolik strategických nebo rozvojových projektů připravila pro dlouhodobější realizaci a tedy i pro možnou budoucí koalici.
Přál bych si, aby si lidé, kteří připravené projekty „shodili pod stůl“, uvědomili,
že většinou zastavili investiční výstavbu a tím i zmařili řadu pracovních příležitostí pro místní firmy. Proto chci věřit, že pro budoucí „městskou vládu“ bude v rozhodování o velkých, dlouhodobě připravovaných projektech rozhodovat jen objektivní posouzení s důrazem na odbornou kvalitu a společenský prospěch. Bohužel to všechno bude možné v době, kdy investiční prostředky budou skromnější.

Ing. Pavel Jankůj,
člen Zastupitelstva města Brna (ODS)


zpět | tisk | poslat odkaz
Ohodnotit: 1 | 2 | 3 | 4 | 5, hodnoceno: 2365x, známka: 2.9
Kategorie: Z brněnské radnice
online: 38
návštěv:

Locations of visitors to this page blog.idnes.cz
odkazy
Václav Klaus
eStat.cz
Město Brno
Moderní Brno
   ODS
   ODS Brno
   
   
   
   
odjinud aktuálně

TOPlist