Petr Paulczyňski: homepage

Jak v Brně odstavit Venclíka? Pomůže Topolánek

Je pravděpodobné, že Mirek Topolánek bude na podzim do sněmovny kandidovat na jižní Moravě.

Jeho nominace na lídra zároveň odstartovala v Brně partii, jejímž cílem je odstavit z vysoké politické hry předsedu jihomoravské ODS Milana Venclíka. Jánský vršek ho na kandidátce nechce.

Ve chvíli, kdy v pondělí Mirku Topolánkovi po úspěšné nominaci na jihomoravského lídra tleskalo 163 brněnských občanských demokratů, se jejich regionálnímu vůdci začaly prohlubovat vrásky. Už za dva týdny může být boss Venclík vygumován ze seznamu mocných - na počátku června se totiž na brněnském sněmu ODS rozhodne, kdo se "pověsí" na kandidátní listinu za Topolánka.

Venclík by se rád viděl na druhém místě, ale jeho brněnští kolegové teď shánějí a sčítají hlasy, které by ho v tajné volbě z kandidátů vyřadily úplně. Pro jihomoravského šéfa, zvyklého svým vlivem léta válcovat "protivenclíkovské" argumenty volající po očištění ODS v Brně, by to byl začátek politického konce.

"ODS teď skutečně řeší, kdo by měl být na kandidátce, a evidentně to začíná vypadat, že dochází k přeskupování sil," říká předseda jedné z brněnských buněk ODS Vladan Krásný. Zbavit se šéfa s korupční pověstí, byť neprokázanou, má část jihomoravské ODS v plánu už dlouho. Poprvé to s ním nevypadalo dobře, když ODS v roce 2006 po šestnácti letech vládnutí prohrála v Brně komunální volby. Namále měl i vloni po krajských volbách, když jihomoravští občanští demokraté skončili pod jeho vedením nejhůř ze všech třinácti krajů.

Ale opravdu vážné to začalo být v pondělí, kdy směrem k Venclíkovi otočil pomyslně palec dolů Mirek Topolánek. V nominačním projevu varoval "před rathizací strany" - tedy před slučováním dvou placených funkcí, v krajských úřadech a ve sněmovně. To je právě Venclíkův případ - placený krajský radní před časem svým kolegům naznačil, že by zvládl být radním i poslancem zároveň. Topolánek se jen tak neuřekl, podle důvěryhodných informací on-line deníku TÝDEN.CZ je jeho vůle nebýt na jedné kandidátce s Venclíkem opravdu silná.

Důvodem Topolánkovy nechuti k Venclíkovi však nejspíš není jen politická nenasytnost. Venclík v minulosti čelil podezření, že bral úplatky a končily u něj černé peníze od stavebních firem, které v Brně vyhrávaly výběrová řízení. V podzimním souboji o místo předsedy ODS mezi Topolánkem a Pavlem Bémem se zase v zákulisí stavěl spíše za Béma.

A na krajském úřadě, kde ODS s Venclíkem v čele po prohraných volbách přijala nabídku vstoupit do velké "protipoplatkové" koalice s ČSSD, si s hejtmanem Michalem Haškem rozumí víc, než se vedení ODS zdá být vkusné. Poslanec Venclík by nejspíš nepatřil k těm, kdo by se bránili konceptu velké koalice ČSSD a ODS na vládní úrovni.

První velkou "ťafku" dostal Venclík od kolegů už v pondělí - o návštěvě a nominaci Topolánka, s nímž by si coby předseda regionu měl podle stranického protokolu potřást rukou a přivítat ho, se dozvěděl zpětně. Zda se mu podaří ustát tlak přicházející z pražského Jánského vršku, sídla hlavní kanceláře ODS, který dodává brněnským konzervativcům sílu se Venclíkovi postavit, se ukáže 8. června na brněnském sněmu. Na něm se definitivně dohodne, jací kandidáti půjdou do voleb.

On-line deník TÝDEN.CZ oslovil v úterý i ty místní buňky v Brně, které dosud patřily k Venclíkovým zastáncům, a pod slibem anonymity se dozvěděl, že uvažují o změně názoru. Topolánka jako jedničku totiž ODS na jižní Moravě nutně potřebuje, aby vytáhl chřadnoucí regionální organizaci zase o kousek výš, a s Venclíkem v závěsu by si Topolánek kandidaturu mohl rozmyslet.

Tak blízko ztrátě vlivu tedy kontroverzní Milan Venclík ještě nikdy nebyl a jistě o tom ví. Jeho telefon po Topolánkově utajené návštěvě bral oblastní manažer ODS Pavel Zbožínek, Venclík neodpověděl on-line deníku TÝDEN.CZ ani na textovou zprávu. "Kdyby měl potřebu se k tomu vyjádřit, tak se ozve. Když se neozývá, tak tu potřebu patrně nemá," shrnul to Zbožínek.

http://www.tyden.cz/rubriky/domaci/politika/jak-v-brne-odstavit-venclika-pomuze-topolanek_121590.html
 


zpět | tisk | poslat odkaz
Ohodnotit: 1 | 2 | 3 | 4 | 5, hodnoceno: 2666x, známka: 2.8
Kategorie: Svět Modrého ptáka
online: 38
návštěv:

Locations of visitors to this page blog.idnes.cz
odkazy
Václav Klaus
eStat.cz
Město Brno
Moderní Brno
   ODS
   ODS Brno
   
   
   
   
odjinud aktuálně

TOPlist