Petr Paulczyňski: homepage

Jedna chyba za druhou

Rok 2006. ODS vyhrává volby, ale nastává pat sto na sto. Sto na sto nikoli mezi levicí a pravicí, nýbrž po jiné dělící čáře, protože KDU-ČSL a Stranu zelených lze za pravici vydávat jen při pomatení smyslů.

Prezident Václav Klaus i předseda ODS Mirek Topolánek preferují, jakkoli je to obtížné a nepopulární, nějakou dohodu s Paroubkovou ČSSD. Kongres ODS to ale odmítá a směruje Topolánka do náruče lidovců a zelených. A přeběhlíků Melčáka s Pohankou. Historická dohoda mezi pravicí a levicí o vyřešení nejpalčivějších problémů naší země se odkládá. Jak už dnes víme, zatím napořád. Namísto toho pokračuje tradice slabých stojedničkových vlád a sněmovních dramat, jak se stoprvní poslanec – a že se jich najde – zrovna vyspí.

Rok 2009. Rodí se TOP 09 coby projekt dvou Mirků, Kalouska a Topolánka. Již záhy se ovšem sám Topolánek nestačí divit, když Topka zamíří na lov voličů do výsostných vod ODS.

Rok 2010. ODS si krátce před volbami odstřeluje vlastního předsedu. Ne že by si Mirek Topolánek se svojí opožděnou pubertou nemohl za leccos sám, nicméně konzervativní strana volí dosti nekonzervativní způsob výměny svého lídra. ODS přichází zachránit Petr Nečas alias Pan Čistý, hlava spořádané rodiny, otec čtyř dětí, katolík.

Rok 2012. Iluze pohodlné stoosmnáctky se postupně mění v tradiční stojedničku. Zatímco ve vládě slabý Nečas ustupuje bezskrupulóznímu Kalouskovi, uvnitř ODS upevňuje své mocenské pozice za cenu intrik, podrazů a znásilňování vnitrostranické demokracie. Obklopuje se postavami, jež ještě nedávno odmítal. Nečasův kurs potvrzuje volební kongres. Rebelové prohrávají a odcházejí. ODS porušuje předvolební sliby a dle not TOP 09 zvyšuje daně. Ištvan naslouchá. Bomba už tiká.

Rok 2013. Debakl ODS v prezidentských volbách. Předchází mu zrada ideálů ODS v podobě souhlasu s přímou volbou, alibistický výběr kandidáta ODS a skandální nepodpora jeho kampaně. Proti vůli podstatné části členské základny vystavuje vedení ODS do druhého kola bianco podporu kandidátovi TOP 09. ODS za to nic nezískává, topácké vládní praktiky naopak pokračují.

Současnost. Ištvanova bomba vybuchuje. Pan Čistý odchází s ostudou, jeho vláda se bortí. Cherchez la femme. Což, jak vidno, platí i pro katolíky. Namísto realistického zhodnocení situace se ODS opět upíná ke stojedničce, aniž by si poctivě vyhodnotila soudržnost vlastních řad i spolehlivost svých spojenců z Lidem a TOP 09. Výsledkem je další blamáž, živou vodou pokropený Kalousek na koni, další marginalizace ODS a TOP 09 v pozici hlavního protihráče rozpínající se levice.

Suma sumárum. ODS je ve vleku událostí a svým protihráčům dopřává výhodu hrát s bílými. Kdyby občanští demokraté sáhli po bílých, mohli zvolit aktivní vyjednávání s prezidentem Zemanem i premiérem Rusnokem. Za situace, kdy ODS ze všeho nejvíce potřebuje čas k vlastní regeneraci, pobyt v opozici až do řádných voleb mohl být tím nejlepším řešením. Rozhodně lepším, než další nepovedené stojedničkové dobrodružství, jehož faktickým výsledkem jsou předčasné volby, které ovšem vyhovují téměř všem ostatním, jen ne občanským demokratům. Možná by se tím i přiblížila možnost výše zmiňované a tolik potřebné historické dohody mezi pravicí a levicí o základních parametrech fungování naší země. Namísto toho tu opět máme levici a pravici na barikádách.

www.petrstepanek.cz

 


zpět | tisk | poslat odkaz
Ohodnotit: 1 | 2 | 3 | 4 | 5, hodnoceno: 3042x, známka: 2.8
Kategorie: Komentáře odjinud
online: 42
návštěv:

Locations of visitors to this page blog.idnes.cz
odkazy
Václav Klaus
eStat.cz
Město Brno
Moderní Brno
   ODS
   ODS Brno
   
   
   
   
odjinud aktuálně

TOPlist