Petr Paulczyňski: homepage

Brno rok od voleb očima tisku

Jaký byl rok nového vedení?
Zdroj: MF DNES - jižní Morava, 7. 11. 2007

Stanislav Balík, politolog
Koalice v Brně stále drží pohromadě i díky strachu tří menších stran z velké koalice ODS a ČSSD. Hlavním tmelem koalice přitom měl být odpor vůči ODS a slibovaný průvan a odhalení korupčních kauz z minulosti. V tomto případě se zdá, že předvolební slova byla rychlejší než činy. Ve funkci primátora obstál před volbami vysmívaný lídr kandidátky sociálních demokratů Roman Onderka. I když ty největší zkoušky ho ještě čekají. Jeho koaličním partnerům - zeleným a Jiřímu Zlatuškovi - nejde za rok na radnici ke cti zejména otázka nádraží. Bylo to klíčové téma jejich kampaně, a místo aby po rozhodnutí o odsunu práskli dveřmi, v koalici zůstávají.

Michal Hašek, šéf poslaneckého klubu ČSSD
Koalice se hned vyrovnala se zpochybněním voleb, musí řešit resty bývalého vedení, jako je například problematika železničního uzlu.
Ukazuje se, že je silnější, než vypadala, a svými kroky si získává veřejnost. Primátor Onderka se stal respektovanou tváří Brna i na celostátní úrovni s tahem na branku.

Pavel Blažek, šéf ODS Brno
Na uplynulém roku nového vedení města není podle mého názoru moc co hodnotit, neboť kromě občasných velkých prohlášení pana primátora je koalice ve svých programových cílech zcela nečitelná a její charakter je v podstatě pouze provozní. Zásadní projekty se zastavují a nové vůbec nevznikají.

Pavel Březa, šéf KSČM Brno
Nová koalice je co do počtu politických stran oproti té předchozí dvojnásobná a z toho vyplývá řada těžkostí. Ale většinou se snaží hledat shodu a není to jak v minulém období, kdy koaliční partner, tedy KDU-ČSL, býval u sporných rozhodnutí selektivně nahrazován někým z opoziční ČSSD. Současné uskupení vede k tomu, že na radnici se neuplatňuje silová politika a i opozice má prostor. To, že toho ODS nevyužívá, je druhá věc a je to na škodu nikoliv ODS, ale města Brna.

**********************************************************

Radnice se otřásala už několikrát

Zdroj: MF DNES - jižní Morava, 7. 11. 2007

První rok vládnutí se městská rada rozhodně neměla jako v příslovečné bavlnce. Nejvíce ji ohrožovala problematika odsunu nádraží. Podobných "kauz", které s radnicí řádně zatřásly, bylo několik.

Zpochybnění voleb
Hned po nástupu na radnici musel novopečený primátor i rada čelit napadení voleb. Kvůli chybě v započítávání hlasů v jednom z královopolských okrsků hrozilo, že volby nebudou právoplatné. Do funkce se málem dočasně vrátil exprimátor Richard Svoboda. Platnost voleb nakonec potvrdil Ústavní soud.

Vila Tugendhat
Jedním z prvních politických problémů, se kterými se radní museli potýkat, byl požadavek potomků původních majitelů vily Tugendhat na její vrácení. Oprava vily dodnes nezačala, stále se řeší spor o rozsah potřebných zásahů do statiky unikátní funkcionalistické památky zapsané na seznamu světového kulturního dědictví UNESCO.

Hokejová dotace
Zastupitelé při schvalování rozpočtu přiřkli loni v prosinci patnáctimilionovou dotaci hokejové Kometě. Na to reagovalo vedení fotbalového klubu 1. FC Brno a začalo městu hrozit, že klub prodá ruskému investorovi. Město reagovalo pohrůžkou, že nepostaví nový stadion. Nakonec se vedení klubu s městem usmířilo.

Víceúčelová hala
Jeden z prvních zásadních sporů koalice vyplul na povrch spolu s hlasováním o umístění víceúčelové sportovní haly. Zatímco dosavadní koncepce počítaly s jejím umístěním v lužáneckém sportovním areálu, primátor ji prosazoval ve Starém Lískovci poblíž univerzitního kampusu, na ploše, kde měl vzniknout středoevropský výzkumný institut za několik miliard placený z evropských peněz. Onderka si nakonec svoji vizi prosadil i přes odpor koaličního sdružení Brno 2006 a opoziční ODS.

Odsun nádraží
Největší rozpor mezi členy koalice se politici rozhodli řešit nezávislou analýzou. Po jejím zveřejnění si oba názorové bloky začaly její závěry vykládat po svém. Nakonec se podařilo zvítězit příznivcům odsunu. Jeho odpůrci nicméně své posty na radnici neopustili, jen rozvojový náměstek primátora Martin Ander (Strana zelených) rezignoval na své funkce spojené s přestavbou železnice.

********************************************************

Většina Brňanů nezná primátora

Zdroj: Brněnský deník on-line, 7. 11. 2007

Brněnský Deník Rovnost se zeptal tisíce Brňanů, jak se jmenuje primátor. Většina z nich jeho jméno nezná .


Ve středu je to rok, co do primátorského křesla usedl sociální demokrat Roman Onderka. I přesto, že o něm jeho kolegové a opoziční zastupitelé mluví jako o silném primátorovi, jeho jméno téměř dvě třetiny Brňanů neznají. Vyplývá to z průzkumu brněnského Deníku Rovnost, který minulý týden oslovil tisíc obyvatel města.

Onderka je však spokojený. "To je velký úspěch. Ještě před rokem jsem patřil mezi neznámé politiky a teď mě zná téměř čtyřicet procent Brňanů. Vážím si toho," řekl Onderka. Podle ankety řeklo jeho jméno třicet osm procent lidí.

Víc oslovených tipovalo správně stranickou příslušnost prvního muže Brna. Pětačtyřicet procent si vybavilo, že primátor je sociální demokrat.

Pro řadu Brňanů se naopak navzdory volbám a složitým koaličním jednáním ve vedení města nic nemění. Osm procent lidí si stále myslí, že primátorský řetěz stále nosí Onderkův předchůdce Richard Svoboda. Stejný počet má zase v paměti předminulého šéfa města Petra Duchoně. Většina Brňanů svou neznalost zdůvodňuje jednoduše: o komunální politiku se nezajímáme.


Tento fakt vnímá i náměstek primátora Martin Ander. "Nepřekvapuje mě to. Odpovídá to tomu, že k volbám přišlo čtyřicet procent lidí," říká Ander.


zpět | tisk | poslat odkaz
Ohodnotit: 1 | 2 | 3 | 4 | 5, hodnoceno: 1948x, známka: 3
Kategorie: Z brněnské radnice
online: 68
návštěv:

Locations of visitors to this page blog.idnes.cz
odkazy
Václav Klaus
eStat.cz
Město Brno
Moderní Brno
   ODS
   ODS Brno
   
   
   
   
odjinud aktuálně

TOPlist