Petr Paulczyňski: homepage

Jak město holí městské části

Tak bych nazval článek já. A víte proč? Protože většinu starostů tvoří starostové za ODS. Protože však jeho autor, starosta Bohunic Robert Kotzian je méně expresivní, zvolil název přiměřenější. Protože mu ho v dnešním denním tisku pokrátili, rozhodl jsem se  poskytnout svůj prostor plnému znění.

Městské části a finance

Město Brno je složitý organizmus. Aby fungoval co nejlépe, jsou místní záležitosti svěřeny do péče městským částem s vlastními zastupitelstvy. Městské části udržují veřejnou zeleň, v létě i v zimě provádějí údržbu chodníků a místních komunikací, spravují školní budovy atd. Nic z toho samozřejmě není zadarmo. V řadě případů nestačí po určité době již jen udržovat. Sem tam jsou potřeba také větší opravy, vysázet novou zeleň, postavit nový chodník či parkovací stání apod. A to už je většinou na rozpočet městské části příliš.
Nejvýznamnějším příjmem rozpočtů městských částí je tzv. neúčelová dotace od města. Nejen kvůli rostoucím cenám žádala většina starostů po vedení města navýšení této dotace. Marně, bude na stejné úrovni jako loni. Faktem je, že růst daňových výnosů pro město bude v příštím roce jen minimální a faktem také je, že podle dříve uplatňovaného principu by neúčelová dotace městským částem v roce 2008 měla dokonce klesnout. Jenže o to méně jsou pochopitelné některé kroky současného vedení města.
Koalice postupně odhlasovala zrušení místních poplatků ze vstupného na sportovní a kulturní akce. Pro městské části výběr těchto poplatků například pomáhal vyvažovat výdaje na opravy veřejné vybavenosti (koše, lavičky, zeleň, …) po rozjařených návštěvnících větších sportovních a kulturních akcí. Fungovaly také jako svého druhu kompenzace, když takové akce znepříjemňovaly občanům prostředí pro život v městské části, například hlukem. Místní radnice, které znají místní podmínky daleko lépe než vedení celého města, mohly až doposud poplatek ze vstupného odpustit. Jsou ovšem městské části, které jej vybírat potřebují. ČSSD si však zrušení těchto poplatků dala do volebního programu a tak mohli starostové argumentovat, jak chtěli. Město tím omezilo možnost městských částí tvořit si vlastní příjmy a zároveň jim nezvýšilo uvedenou dotaci.
Nejsem přítelem bezdůvodného zdražování. Vedení města však na žádost starostů o navýšení rozpočtů městských částí odpovídá tím, že samo má málo. Potom se těžko chápe, proč například na začátku roku zrušili tzv. senior pasy („šalinkarta“ za 300 Kč na celý rok) pro cestující ve věku od 70 let? Pan primátor si jistě vysloužil nehynoucí přízeň seniorů. Jenže ani jejich jízdy nejsou zadarmo. Platí je daňový poplatník prostřednictvím městského rozpočtu. Zrušení senior pasů způsobilo pokles příjmů Dopravního podniku o více než 10 miliónů Kč. Tato socialistická milost navíc nerozlišuje seniory brněnské a mimobrněnské. Město však od státu dostává peníze pouze na brněnské občany. Splnění tohoto volebního slibu sociální demokracie tak mimo jiné znamená dotování mimobrněnských seniorů z brněnského rozpočtu.
Nechce-li vedení města vyjít vstříc městským částem navýšením rozpočtů, mělo by jim alespoň nechávat co největší prostor na tvorbu vlastních příjmů. Těmi jsou především příjmy z pronájmů svěřeného majetku a místní poplatky. Městské části odvádějí pro město každodenní mravenčí práci. Jejich představitelé jsou nejblíže občanům, jsou tak říkajíc v první linii. Kvalita prostředí pro život Brňanů závisí do značné míry právě na městských částech, které by si proto od současného vedení města zasloužily více pozornosti.

Robert Kotzian,
starosta městské části Brno-Bohunice (ODS)


zpět | tisk | poslat odkaz
Ohodnotit: 1 | 2 | 3 | 4 | 5, hodnoceno: 1830x, známka: 2.9
Kategorie: Z brněnské radnice
online: 63
návštěv:

Locations of visitors to this page blog.idnes.cz
odkazy
Václav Klaus
eStat.cz
Město Brno
Moderní Brno
   ODS
   ODS Brno
   
   
   
   
odjinud aktuálně

TOPlist