Petr Paulczyňski: homepage

Ze zastupitelstva 11.12.2007

Zdravím věrné čtenáře mého on-line přenosu, který sice koaličníci slibovali, ale znáte to ne? Sliby se slibují, blázni se radují. Dnes bude myslím husto. Rozpočet města. A jsou v něm zašifrované hutné kousky. Myslím, že splníme opoziční roli. Ale karavana půjde dál. Nechají nás vykecat a pak to s komančem prohlasují. Možná trochu zazlobí samorost Zlaťák, ale moc v to nevěřím.

Zahájení netradiční. Minutou ticha jsme uctili památku zesnulého ředitele hvězdárny.

-Neprošel náš návrh na zařazení projednávání rozpočtu po 14 hodině, aby se mohli zúčastnit občané. Ačkoliv toto bývala běžným námětem opozice v minulosti, dopadlo to stejně jako za nás. Bod zůstal kde je.
-Přímo fofrem jsme proběhli prvních 9 bodů abychom se dostali ke zlatému hřebu - rozpočtu.
-Velkým překvapením je realizace mého požadavku, kdy po každém hlasování se zobrazílo jak  kdo hlasoval. A hned se stalo, že se mé hlasování nezobrazilo.  Moji reklamaci komentoval pan primátor příkazem aby bylo zkontrolováno, zda je chyba v zařízení, nebo mých prstech. Můj milec Zlatuška si neodpustil polohlasnou poznámku, že je to v hlavě. Dospěl k tomu zřejmě po úvaze podle sebe soudím tebe. Ale bylo to vtipné. Náměstek Macek a jeho parta z OMI ačkoliv se písemně bránili, dnes mile překvapili.

V průběhu připomínek došlo k zajímavému jevu. Na připomínku kolegy Janiština odpověděl primátor osobní invektivou na připomínkujícího. Jiří se ohradil a vyzval primátora , aby nebyl arogantní. Tak uvidíme, zda to padne na úrodnou půdu.
Probíhá fáze připomínek. Pořadí připomínkujících: Janištin, Hledík, Hladík, Venclík, Bohuňovská. Kritizována je forma schvalovacího procesu, chybějící položky, struktura příjmů a výdajů, poddimenzování příjmů postoupených MČ - Venclík to nazval jjejich vyhladověním.  Zajímavé je sdělení, o zvýšení počtu pracovníků na MMB o 38 pracovníků a zhruba stejně tolik milionů.Na připomínky se prý bude odpovídat dávkově.Z dalších připomínek:jsou naddimenzované výdaje v organizační a personální oblasti. Bohuňovská to dokládá konkrétními údaji.

Vedoucí Odboru rozpočtu paní Červencová se pokouší na tuto dávku připomínek odpovídat. Protože je to profesionálka, vykličkovala jak jen uměla.

Druhé kolo : Hošek o kapitálových výdajích. Ptá se, zda se při plánovaných výdajích na investice, je pamatováno do budoucna i na jejich provozní náklady. Zásadní připomínka: koalice nedává možnost při tomto schvalování projednávat detaily rozpočtu, čímž porušuje svůj slib větší otevřenosti.

Michalík: rozpočet provozních výdajů na kulturu. Podivuje se nad navýšením o 67 milionů, ačkoliv dnešní radní v minulosti, kdy byli v opozici kritizovali výši výdajů do této oblasti.

Jankůj: Zvednutí dotace pro DPMB o 15% t.j. 150 milionů. Primátor toto odmítá a tvrdí, že DPMB se nenavýšilo vůbec nic, protože tyto peníze se v minulosti vždy dotovaly na konci roku. Takže tento rozpočet je podle něho transparentní.

Vavrouch: kapitálové výdaje-proč ze 300 akcí svěřeno investorství pouze ve 3 až 4 případech. Primátor kontruje tím, že dodržuje pravidlo, že nad 20 milionů řeší akce město, což se v minulosti nedodržovalo.

Fabiánek: poddimenzování školství. Jaká je koncepce kapitálových výdajů pro školství do budoucích období. Primátor nesouhlasí a zpochybňuje Fabiánkovo tvrzení. Fabiánek trvá na svém.

Kvapil: nárůst platů magistrátu o 13 milionů-proč? V investicích je vytvářena "vata". Uvádí konkretní čísla těchto t.zv. rezerv.

Borecký(KSČM) konečně taky jiná opozice, zatím to bylo samý modrý pták. Nepochopil jsem oč šlo. Asi si zaplkal, aby se neřeklo. Ale primasovi nahrál na krásnou exhibici. Primátor se ukázal býti připraveným.

Šťástka: apel na Zelené, kteří získali svůj mandát na negování Europointu.Vyzývá je, aby na základě faktu, že v rozpočtu "přestavba žel.uzlu" je odstoupili. Napadá 3,4 mil na PR ŽUBu a ptá se Zelených, jak to, že podporují vydávání milionů na podporu projektu s nímž nesouhlasí. Ander kličkuje, dle mne ale své voliče naštve. Jestli to nechápe, je to jeho problém. Pozoruji primátora. Výraz jeho tváře napovídá, že by Anderovi nejraději udělal něco bolestivého. Něco mu utrhl, nebo tak. Šťástka Andera usvědčuje ze lži za což sklízí potlesk.

Kůta(KSČM): upozorňuje, že kapitálové výdaje pracují s 900 mil. přesunutými z letoška.Primátor oponuje, že se tak přesouvalo vždycky. To je pravda. Kde je však slib, že oni to budou dělat lépe a radostněji nežli my? Odpovězte si sami. Upozorňuji, že odpověd fprdeli jsou dvě slova.

Prchal:koalice rezignovala na příjmovou stránku rozpočtu. Uvádá příklad podivného prodeje společnosti Energzet, která měla budovat špičkový energetický zdroj, který měl přinést městu 300 - 600 mil.ročně. Tato společnost byla prodána za desetinovou cenu ve vztahu k možným výnosům. Energzet byl prodán tudíž nevýhodně. Kupec už v kupní smlouvě deklaruje záměry, které mělo předchozí vedení SAKA. To jenom potvrzuje, že tento prodej je zásadní chybou. Zlatuška neopomněl odovědět, že i my jsme dělali nevýhodné obchody a vzpomenul Jaltu. A i kdyby tomu tak bylo, to má být zdůvodnění připomínky? Zlatuška fuj! to  není hodno Tvého intelektu. To Vás docente diskvalifikuje.

Janištin: navýšení 20 mil .pro nem.Milosrdných bratří.  Ptá se, proč vedení místo boje za Úrazovku neusilovalo o převzetí části výkonů touto NMB, což by jí zvýšilo výkony a ušetřilo peníze z rozpočtu města. Navhuje vzít nemocnici 30 mil a dát je MČ. Dále upozorňuje na nárůst 39 mil do sociálních výdajů a ptá se na co je to určeno. Odůvodňuje náměstkyně Javorová. Také radní a říďa bratříků Rychnovský promluvil celkem srozumitelně.

Venclík: Jak se na Kohoutovickém bazénu bude podílet Státní rozpočet? Tato zařazená investice není kryta. Rychnovského ujišťuje, že jako bývalý náměstek v nemocnici mu ukáže, jak se dají zvýšit příjmy. Venclík se pomátl. Navrhuje nechat schvalovat příští rozpočet ve 4 odpoledne. Venclík, já tu nechci přenocovat. Ale dost fórů. Tento návrh má ukázat na absurdnost, s níž primátor odmítl zařazení rozpočtu na odpoledne. Primátora nezaskočil. Bod za bodem kontruje. Přesahuje však rámec tohoto reportu, abych se zabýval detailem. Úspěšně by se dalo kontrovat, ale to asi není cílem těchto vystoupení.

Hladík: urguje odpovědi na své otázky k prodeji nemovitostí a žádá rozpis toho, co se má prodávat.. Nová otázka - 7,5 mil. navýšení rozpočtu kanceláře primátora. Žádá dodat detailní rozpis.

Bohuňovská: Také urguje odpověď na navýšení míst na MMB. Tytéž činnosti mají i MČ.

A je po přestávce. Dostávám slovo. Ptám se primátora, jak souvisí stavba nekrytého bruslařského stadionu na místě bývalého zimáku s vyřešením dopravní obslužnosti prostoru Ponava. Reaguji tak na jeho předchozí výrok, že lidovci v minulém období bránili bourání Zimáku oprávněně, protože tam prý není dopravní obslužnost. A teˇtam bude? Někdo je tady blbej. Já to nejsem. Druhá připomínka je k náměstku Pospíšilovi. Slavnostně upřesnil z čeho že pozůstávají výnosy z prodeje majetku zapsané v rozpočtu částkou 200 mil. Dostal se k částce 249 mil. Tak kam se ztratilo těch 49? Že by dobře utajená rezerva?
Hlavním dotazem však je, kde jsou naplánovány prostředky na provozování Úrazovky, kterou chtějí v parlamentu prosadit zákonem. A mám ještě jeden dotaz a to myslím dost zásadní, ten si nechám ještě na pak. Důležité je, že primátor řekl jasnou větu. Pokud město získá Úrazovku, nebude ho to stát ani kačku. To si zapamatujme, pro případ, že by k tomu došlo, jako že nedojde.

Jankůj: rozporuje kalkulace přepravních výkonů v DPMB

Kvapil: požaduje posílení převodu na MČ, na palty jejichž zaměstnanc bude rovněž působit inflace. Město si toto ošetřilo patřičným zvýšením rozpočtu, MČ však podseklo.

Blažek: doporučuje vedení města nadhled při dotacím MČ. Pro nedovtipné překládám. Většina starostů MČ jsou modří ptáci a tak nedostali od města žádný zob. Blažku, myslím, že tlučeš na vrata hluchých.

Prchal: kritizuje formu a výši dotací do Nemocnice Milos.bratří. Ptá se na situaci v Nár.divadle, proč dotaci nový ředitel dostal a odvolaný ne. Vysvětluje principy někdejších postupů při akciových obchodech bývalého vedení s akciemi Tepláren , které bylo neprávem v minulých vystoupeních od předsednického stolu kritizováno. Barbora jeho interpretace odmítá. Rychnovslký zve Prchala do nemocnice.

Drápalová: obhajuje prodej Energzetu. Jako člen bývalého vedení SAKA prohlašuji, že pravdu má Prchal.

Michalík: ptá se , proč na NDB nejdou jiné dotace - kraj, stát - když je Národní. Chce vědět, zda se vedou taková jednání o dotacích.

No, zatím se mi zdá nejzásadnější připomínka Karla Hledíka, která jaksi v přemíře detailů zapadá. Zde je :
Upozorněnil na změnu ve schvalovacím usnesení rozpočtu na rok 2008 oproti  minulým rokům - omezení kontroly zastupitelstvem. Návrh změny, která vrátí zastupitelům možnost rozhodovat o jewdnotlivých položkách přímo a nepřenechávat rozhodovací pravomoc pouze Radě města.

Vavrouch se zeptal, když primátor sdělil, že MČ nedostaly svěřené investice protože přesahovaly 20 mil. jak vysvětlí, že to není pravda. Že našel i dotace 35 mil.

Můj dotaz:  proč nejsouv rozpočtu žádné prostředky na budování metropolitní sítě a na čem tedy bude běhat  AISMB.

Veclík urguje odpověď na dotaz na financování bazénu v Kohoutovicích a opětovně upozorňuje na problém poddimenzování dotací MČ. Odmítá předchozí primátorovo tvrzení o transparentnosti při prodejích majetku. Předchozí vedení totiž dávalo vše na rozdíl od současného do ZMB. Tak kde je sakra ta transparentnost?

Prchal: upozorňuje, že nedostáváme na své otázky odpovědi. Dále vysvětluje jak to bylo s Enrgzetem a zpochybňuje Drápalové odpověď. Odmítá primátorovo stanovisko, že nehovoří k rozpočtu. 300-600 mil, které  dle jeho stanoviska v rozpočtu chybí jsou totiž více než s rozpočtem související.

Vlašín(Zel): navrhuje odebrat 10 mil. Automotodromu a dát je na sportování mládeže. Je to jeho evergreen.  I Zlatuška se tomu směje.

Michalík urguje odpovědi na položené otázky. Primátor se kaje, ale v té přehršli určitě na něco zapomenou. Vsaďte se.

Vavrouch: Komu je určen nový Superb za 1,1 mil. Primátor se přiznává že jemu. Já bych se ještě zeptal, kam nebo komu přijde jeho stávající auto.

Tak snad se teď dostaneme k odpovědím.

Javorová: na ND nám nepřispěje nikdo. Ptám se čím je teda Národní.
Macek: bazén Kohoutovice-přiznává že není ve SR. Ptám se teda co dělá v městském, když financování není zajištěno.
Zlatuška odpovídá na můj dotaz na nevyčlenění prostředků na Metropolitní síť způsobem, že já ovoze a on o koze. Odpověď jsem vlastně nedostal a ubezpečuji, že tyto otázky položím radě písemně. Prohlašuji, že radní a předseda komise informatiky vývoj v této oblasti vlastně neřídí. Asi nestíhá. Veškeré připravené procesy stojí .Asi  by to měl nechat někomu, kdo stíhat bude.

Vavrouch otevírá Tugendhat. Označuje byčleněnou částku20 mil jako směšnou a navrhuje posílit Tugendhat na úkor nepřipraveného Kohoutovického bazénu.

Fabiánek navrhuje posílit opravy škol na úkor mobilní ledové plochy, která není podle něho dostatečně připravena.

Jak se tak rozhlížím po sále, nikoho kromě odeesáků už to nebaví. Zdá se, že většina koaličních zastupitelů je už dopředu svorně rozhodnuta si i přes diskutované nedostatky rozpočet odmávnout, takže to tu vypadá jako v židovské škole, jak se říká.

Prchal promluvil na téma financování Tugendhatu. Dostalo se mu odpovědi, že za to nemůže ani on, a ni koalice, ale neschopnost ODS. Myslím, že to přehnal. Myslím také, že k tomuto tématu se brzy vrátím. A pak uvidíme, kdo je neschopný.

Březa(KSČM): označuje připomínky ODS za devastující dnešní jednání. Přitom kritizuje formu jak byl rozpočet připraven. Mackovy vysvětlivky odmítá. Vzhledem k tomu, že se Vlašín svými návrhy rozhodl testovat soudržnost koalice a Březa ohlásil, že pro rozpočet nebudou hlasovat, říkám: tož to su teda zvědavý.

Došlo na občany. Ten první právě provádí ekologickou agitku. Primátor ho vede kpořádku, ba dodkonce odebráním slova pohrozil. Ale ten dobrý muž aspoň baví. Žďára ukryl svůj smích za rozevřený spis.

A jdeme do hlasování o pozměňovácích. Našich. Zatím pro jsme jenom sami. Komanči se drží svého skrytě koaličního postoje.

Tak si tiše hlasujeme - a nic. Přehlídka ztraceného času. Koala zatím soudržná.

A tak nám prošlo prd.

A celý rozpočet jsme prohráli 31/18/2

A protože celý průběh byl dost pod důstojnost a protože se ukázalo, že nejsme k ničemu potřeba, protože dobře namazaný stroj pod vedením primátora -diktátora vykazoval , že nás netřeba, opustili jsme  v 17,35 demonstrativně sál. Myslím, že zbylých 84 bodů do 18 hodin stihnou, protože tam přestaneme otravovat. Pan primátor nás při odchodu nezapomně lpozvat na naplánovaný předvánoční večírek zastupitelů. Nechci předvídat, ale myslím, že tam po tom dnešním představení nikdo z ODS nebude.

O co vlastně šlo. Tady nejde o to, že koalice si prohlasovala co chtěla. To se stejně dalo předvídat. Tady jde o to, že rozpočet byl plný podivností, chyb a zakuklených penězovodů. Taky byl v některých směrech značně rozhazovačný. Budoucnost Brna vidím z tohoto pohledu dost v černých barvách. Až opadnou vášně, pokusím se vrátit k jednotlivým kauzám a podivnostem.

Ale za nejfatálnější lze považovat skutečnost, že Rada si na sebe vztáhla právo rozhodovat o jednotlivývh investicích a o tuto možnost, (kterou si netroufla udělat ani tak zvaně arogantní ODS) okradla zastupitelstvo. Proklamovaná transparentnost a otevřenost koalice se tak vyloupla ve skutečných barvách.

Co mne zaujalo, byla primátorova one-man-show. Chvílemi se zdálo, že radu má okolo sebe jen do počtu. Klobouk dolů před jeho schopností odpovídat i na věci zdánlivě neodpověditelné. Své kolegy z Rady pouštěl ke slovu jen v okamžicích, kdy si nebyl jist detailem. Celkový obraz však kazil tím, že když mu dotaz nevoněl, uchýlil se k invektivám na adresu tazatele. K jeho zbraním dále patří označit opoziční vystoupení za lež i v případech, že jde o pravdu. Asi podle pravidla, že nejlepší obrana je útok. A také dnes použil novinku Když už připomínky byly podle něho neúnosné, vyhrožoval vypnutím mikrofonu. Tak řekněte, má to cenu se unavovat opozičním vystupováním?

A taky jsem zvědav na komentáře zítřejších novin.

Ale byla to makačka na bednu. Takhle jsem přišel odšťavenej.


zpět | tisk | poslat odkaz
Ohodnotit: 1 | 2 | 3 | 4 | 5, hodnoceno: 2198x, známka: 2.9
Kategorie: Z brněnské radnice
online: 43
návštěv:

Locations of visitors to this page blog.idnes.cz
odkazy
Václav Klaus
eStat.cz
Město Brno
Moderní Brno
   ODS
   ODS Brno
   
   
   
   
odjinud aktuálně

TOPlist