Petr Paulczyňski: homepage

Bravo Fronta, bravo Smetana.

Byl jsem zvědav na referáty brněnských novin o včerejším průběhu ZMB. Včera se totiž řešil snad nejzásadnější dokument roku - rozpočet města na rok 2008. A jak to dopadlo?

Rovnost nic. Chodové by řekli hanihovno. Lidovky téměř standardně objektivní report postihující zásadní problematiku. Právo nevím, na webu je jen výcuc. Překvapila Fronta, která vystihla zásadní problém, který zvedl Karel Hledík. Koalice má v hubě transparentost, ve skutečnosti však provedla přenos rozhodovacích pravomocí do přítmí kuloáru. A ještě to okecávají jako přednost. Houby přednost. Lumpárna je to. A někteří se pak divili, proč na primátorském večírku nebyl ani jeden modrý pták. Někdo říkal, že tam možná nějaký byl, ale to asinení  typický vzorek.

Celý článek z MFD je zde.

Radní vzali zastupitelům pravomoci
O přesunech milionů v rozpočtu města rozhodnou pouze radní. O kontrolu politiků přijdou i lidé, neuvidí, kdo jak hlasoval

Brno - Rozhodování pětapadesáti brněnských zastupitelů mohou Brňané už téměř rok najít na internetu. Loni na podzim to prosadily tehdy opoziční strany ČSSD a zelení.

Ty stejné strany - dnes vládnoucí - včera se svými koaličními partnery rozhodování politiků zneprůhlednily. Zastupitelům odebraly právo rozhodovat o milionových převodech na investice v městském rozpočtu. To má teď jen jedenáctičlenná městská rada. Ale její jednání jsou neveřejná, jmenovité hlasování lidé v zápisech z jednání rady nenajdou.

Záměr, ukrytý v návrhu městského rozpočtu na příští rok, rozčílil opoziční zastupitele, především z ODS.

„Když jsem to uviděl, připadalo mi, že to nemůžou myslet vážně a že je to protizákonné. To sice není, ale považuji to za porušení základních principů demokratického rozhodování,“ prohlásil zastupitel za ODS a dřívější náměstek primátora Miroslav Hošek.

Zastupitelé podle návrhu přijdou o pravomoc rozhodovat o změnách ve schváleném rozpočtu města v jednotlivých kapitolách.

Co to znamená? Kdyby radní chtěli, mohli by například v kategorii sportovních staveb ubrat miliony na budovu sportovní haly VUT a dát je na opravu fotbalového stadionu. To všechno bez vědomí zastupitelů.

Na ně se musí obrátit, až když peníze v konkrétní kapitole nenajdou. A i potom zastupitelé rozhodnou jen o změně rozpočtu celé kapitoly. Kam přesně peníze půjdou, bude opět na rozhodnutí rady. „Je tady nebezpečí zneužití a půjde to obtížně kontrolovat,“ kritizoval předseda brněnských komunistů Pavel Březa. Ale zbytečně. Koalice ODS a komunisty přehlasovala.

Vedení města změnu vysvětluje větší pružností při rozhodování. „Pokud je na nějakou akci v rozpočtu patnáct milionů a nejnižší nabídka ve výběrovém řízení bude o sto tisíc vyšší, nejsme dnes schopní pružně rozhodnout a sto tisíc v rozpočtu najít. Tato změna nám to umožní,“ hájil záměr primátor Roman Onderka (ČSSD). Připustil ale, že částka, se kterou mohou radní v rozpočtu pohybovat, není omezena. „Je to naprosto transparentní. Každý občan si může dohledat rozhodnutí rady na internetu nebo si o něj zažádat,“ dodal primátor. Na rozdíl od rozhodnutí zastupitelů ale nedohledá, jak hlasovali konkrétní politici, dozví se jen celkový výsledek.

Podle primátorova náměstka Ladislava Macka (ČSSD) budou mít zastupitelé nad čerpáním peněz kontrolu při dalších krocích, například při uzavření konkrétních smluv. „Rozhodně to není obcházení zastupitelstva,“ prohlásil Macek.

Podle Pavla Březy to není poprvé, co radní chtěli převzít pravomoci zastupitelstva. „Pokouší se o to každá koalice na radnici,“ odtušil politik.

Kontroverzní návrh nakonec zastupitelstvem prošel, stejně jako celý rozpočet. Město příští rok utratí víc jak 10,5 miliardy korun. ODS po hlasování odešla na protest ze sálu.

Čtěte TÉMA na str. C3

„Považuji to za porušení základních principů demokratického rozhodování.“ Zastupitel Miroslav Hošek, ODS

„Nejsme dnes schopní se pružně rozhodnout. Tato změna nám to umožní.“ Primátor Roman Onderka (ČSSD)

Regionální mutace| Mladá fronta DNES - Brno

Autor: JIŘÍ SMETANA


zpět | tisk | poslat odkaz
Ohodnotit: 1 | 2 | 3 | 4 | 5, hodnoceno: 1914x, známka: 2.9
Kategorie: Z brněnské radnice
online: 43
návštěv:

Locations of visitors to this page blog.idnes.cz
odkazy
Václav Klaus
eStat.cz
Město Brno
Moderní Brno
   ODS
   ODS Brno
   
   
   
   
odjinud aktuálně

TOPlist