Petr Paulczyňski: homepage

Svět podle Zelených

Článek kolegy z klubu ODS.
Tak za sebou máme poslední Zastupitelstvo města Brna v tomto roce. Dlouho očekávaného a slibovaného programového prohlášení Rady města jsme se opět nedočkali.

Dotazy na jeho vznik a představení veřejnosti jsou již jakýmsi evergreenem v novodobém brněnském politickém prostředí.Asi prostě nikdy nebude a s tím je potřeba se smířit.
Co však na úterním zasedání přijato bylo, je rozpočet města Brna na příští rok. V této souvislosti se nabízí hned několik pikantností, přičemž největší z nich je hlasováním vyjádřená podpora rozpočtu zastupiteli za Stranu zelených. Samozřejmě, jsou v koalici a tak je nutné podpořit navržený koaliční rozpočet. Co je ovšem nevídané, je názorová flexibilita této partaje; přesně v duchu onoho „odvolávám co jsem odvolal a slibuji co jsem slíbil“. Jak jinak si lze vysvětlit naprostý rozpor v deklaracích o zásadním nesouhlasu s přesunem brněnského nádraží a ve skutečném chování Zelených za poslední rok. Jen si připomeňme, že zásadním a v postatě jediným obsahem politiky této strany v posledních letech bylo jasné vymezení se proti přestavbě nádraží v tzv. odsunuté variantě, s tímto heslem také šla do voleb v loňském roce a patrně tímto slibem přesvědčila oněch necelých 12% hlasujících, kteří jí podpořili. A skutečné kroky Zelených po roce koaličního vládnutí? Nulové. Strana zůstává v koalici, která jednoznačně dává projektu přestavby ve schválené, tedy odsunuté, variantě zelenou. Také náměstek primátora  pověřený rozvojem města, tedy oblasti ve které je projekt modernizace ŽUB jedním ze stěžejních, si svoji funkci náměstka ponechává, byť se naoko od všeho, co s přestavbou nádraží souvisí distancuje.
A posledním, zcela absurdním počinem této sestavy je úterní hlasování o rozpočtu. Nejprve v diskusi před jeho schvalováním náměstek Ander poněkud zmateně vysvětloval, že Zelení jsou proti kompletně nekompletnímu odsunu a spojovat rozpočet s tímto tématem je můstkem hodným osla, v následném hlasování však Zelení svůj nesouhlas s odsunem nádraží definitivně pohřbili. Svým hlasem pro rozpočet totiž zároveň podpořili to, aby na další práce související s přestavbou ŽUB šlo necelých 209 miliónů korun. Ba co víc – na propagaci této přestavby, tedy na přesvědčování občanů o její vhodnosti, odsouhlasili dalších cca 3,5 miliónu. Shrnuto: stavbu nového, tzv. odsunutého nádraží nechceme, ale peníze pro ni, a pro její propagaci schvalujeme. Tak trochu mi to připomíná mírně povadlou a nevzhlednou, cigarety mohutně vdechující dámu odněkud ze severočeské, noční tmou zahalené E55. Za peníze? Dodejme za představenstva? Dozorčí rady? Náměstkovské divany? Cokoli! Prodat se dá opravdu všechno, od vlastní hrdosti a cti až po volební sliby a nádraží. A nad ránem rychle domů, ke spořádanosti, mravnosti, pořádku a andělsky nevinné tváři.



zpět | tisk | poslat odkaz
Ohodnotit: 1 | 2 | 3 | 4 | 5, hodnoceno: 1892x, známka: 2.9
Kategorie: Z brněnské radnice
online: 45
návštěv:

Locations of visitors to this page blog.idnes.cz
odkazy
Václav Klaus
eStat.cz
Město Brno
Moderní Brno
   ODS
   ODS Brno
   
   
   
   
odjinud aktuálně

TOPlist